Nabiał to wyjątkowo obszerna grupa produktów spożywczych, których cechę wspólną stanowi mleko, jako kluczowy składnik danego produktu. Mleko w tym kontekście może pochodzić od dowolnego zwierzęcia gospodarskiego. W Polsce zazwyczaj będzie to mleko krowie, ale równie dobrze sprawdzi się mleko kozie czy mleko owcze. Przyjęło się również, że elementem nabiału są jaja, jednak z punktu widzenia dietetyki nie jest to prawidłowa klasyfikacja.
Mleko i produkty mleczne są powszechnie obecne w sztuce kulinarnej całego świata. W zależności od danego produktu mogą być spożywane autonomicznie, lub jako element bardziej złożonej potrawy. Nabiał co do zasady można spożywać na surowo, lub po poddaniu go obróbce termicznej, jednak eksperymenty w tym zakresie nie zawsze będą zgodne z naszymi wyobrażeniami odnośnie smaku produktu.
Na nabiał składają się dwa rodzaje produktów – mleko zwierząt hodowlanych (głównie mleko krowie, ale także kozie i owcze), oraz wszystkie produkty powstałe na ich bazie. Chodzi tu oczywiście o każdy rodzaj mleka spożywczego, bez względu na uzyskaną w procesie produkcji zawartość tłuszczu czy inny rodzaj obróbki (mleko bez laktozy, mleko skondensowane, mleko w proszku, etc.).
Do nabiału zaliczają się także wszelkiego rodzaju napoje mleczne, serki homogenizowane, kefiry, jogurty, czy maślanka. Wzmiankować w tym zakresie należy także śmietanę, wszelkiego typu śmietanki, a także masło. Oczywiście do nabiału zaliczymy także sery, gdzie ilość ich typów i rodzajów można liczyć w setkach?
Czy jajka to nabiał? To dość często pojawiające się pytanie. Z dietetycznego punktu widzenia jajka nie stanowią nabiału, ponieważ nie mają nic wspólnego z mlekiem. Niemniej, zwyczajowo uznaje się, że jajka to również nabiał, prawdopodobnie z uwagi na fakt, że jest to jedyny ze spożywczych produktów odzwierzęcych – obok mleka – uzyskiwanych bez uśmiercania zwierzęcia. Często jednak stosuje się w nazewnictwie specjalny wyróżnik „nabiał i jajka”.
Zasadniczo każdy nabiał jest zdrowy, co wynika z mlecznego pochodzenia tego rodzaju produktów. Zawierają one mnóstwo cennych składników mineralnych, makroelementów, witamin i żywych kultur bakterii. W ramach przykładu wymienić można po prostu mleko, ser (różne rodzaje), jogurty, twaróg czy kefiry. Jedną z ciekawszych propozycji może stanowić islandzki skyr.
Nabiał co do zasady słynie przede wszystkim z dużej ilości białka w stu gramach produktu, a także pokaźnej ilości witaminy D, B2 i B12. Ponadto zawiera w sobie mnóstwo wapnia, sodu, potasu i magnezu. Jednocześnie na nabiał składają się w dużej mierze produkty niskokaloryczne, z uwagi na niską zawartość węglowodanów.
Trzeba jednak pamiętać, że wartości odżywcze nabiału mogą w dużej mierze różnić się między sobą, w zależności od rodzaju produktu z jakim mamy do czynienia.
Pokaż więcej
Obiecywali szybki zysk z dzierżawy krów, a sprzedawali... powietrze. Dwaj mężczyźni – 31-latek z powiatu nowomiejskiego i 41-latek z Krakowa – zostali zatrzymani przez policję w Olsztynie po tym, jak oszukali inwestorów z całego kraju na ponad 8 mln zł. Sprawę prowadzi Prokuratura Okręgowa w Elblągu. Policja apeluje o zgłaszanie się kolejnych ofiar.Straty sięgają ponad 8 mln zł, umowy podpisano z setkami osób.Zatrzymani: 31- i 41-latek; usłyszeli zarzuty oszustwa znacznej wartości.Fikcyjne inwestycje dotyczyły dzierżawy krów mlecznych, które nie istniały.Pierwszy sygnał o przestępstwie trafił do prokuratury w październiku 2023 r.Zatrzymania nastąpiły w sierpniu 2025 r.; śledztwo trwa.
Szukasz najzdrowszych jajek? Zwróć uwagę na te z zielonkawą skorupką. Jajka kur zielononóżek zawierają mniej cholesterolu, więcej witamin i mają lepszy skład tłuszczowy niż popularne „trójki” z chowu klatkowego. Zdrowie w skorupce znajdziesz na półce tuż obok.O 30% mniej cholesterolu i lepszy stosunek HDL do LDL.Bogactwo witamin E, D, A, K i B12 oraz minerałów: wapnia, magnezu i cynku.Korzystny stosunek omega-6 do omega-3: 9:1.Jaja z chowu wolnowybiegowego – mniej stresu i więcej wartości odżywczych.Dostępne w większości supermarketów i sklepów online.
Pasta z makreli, twarogu i jajek to błyskawiczna propozycja na kolację lub śniadanie. Kremowa, intensywna w smaku, świetnie sprawdzi się jako dodatek do chleba – zarówno na chrupiące grzanki, jak i klasyczną pajdę. Zrobisz ją w kilka minut z podstawowych składników. W przepisie znajdziesz prosty trik, który zapewnia idealną konsystencję i lekko pikantny smak.
Upały nas nie rozpieszczają, a będzie tylko gorzej. Co jeść, gdy termometry pokazują rekordowe temperatury? Odchodzi ochota na ciężkie posiłki, warto zatem sięgnąć po lekkie i pożywne zupy. Prawdziwym zaś królem zup na gorące dni jest chłodnik.
Testerzy produktów spożywczych przyjrzeli się śmietanie. Okazało się, że wśród składników znalazły się produkty, które do śmietany trafić nie powinny. Eksperci mówią wprost: to nie jest śmietana.
Zmiany w Biedronce obowiązują od dzisiejszego poranka. W tym tygodniu przygotowała wiele ciekawych promocji. W niższej cenie można kupić m.in.: mięso, masło i wędliny. W wypadku niektórych produktów obniżki sięgają nawet 70 proc. Są jednak pewne warunki, które konsumenci muszą spełnić.
Przygotowanie obiadu na Dzień Matki bywa nie lada wyzwaniem, bo wymaga wyręczenia osoby, która zazwyczaj gotuje. W pogotowiu są więc proste przepisy, takie jak ten. Rodzicielka może się zatem rozsiąść i czekać na pyszny posiłek. A jest na co.
Ceny jajek poszły w górę, a tuzin może kosztować nawet około 23 zł. Tak sytuacja przed świętami wielkanocnymi wygląda w USA. Pojawiają się jednak głosy, że w niektórych miastach koszt jednego jajka może wynosić nawet jednego dolara, czyli około 3,78 zł. Czy taka sytuacja grozi również mieszkańcom Europy?
Żabka w oblężeniu. Tak można nazwać to, co działo się w piątek w jednym ze sklepów sieci w popularnym kurorcie narciarskim. Według relacji pracowników produkty miały zniknąć z półek w mgnieniu oka i wyprzedały się praktycznie wszystkie zapasy. W tle słychać także żądania o uregulowanie przepisów dotyczących handlu w miejscowościach turystycznych.
Proste i szybkie przekąski są na wagę złota. Przydają się zwłaszcza rano, gdy czasu nigdy za wiele. W taki właśnie sytuacjach smażę proste placki z twarogu i banana. Receptura babci jest tu gwarancją smaku.
Do sklepów trafiły jajka z salmonellą. W specjalnym komunikacje GIS ostrzega przed ich spożyciem oraz podaje szczegóły, dzięki którym konsumenci rozróżnią partię skażonych produktów. Konsekwencje mogą być naprawdę poważne.
Ulepsz naleśniki i zamiast wody lub mleka dodaj do ciasta na zupełnie inny składnik. Sprawi on, że naleśniki będą puszystsze i lżejsze, a przez to i smaczniejsze. Składnik jest tani i łatwo dostępny. Kiedy go poznasz, już nigdy nie przyrządzisz naleśników inaczej.
Nie masz pomysłu na młodą kapustę? Zainspiruj się tym przepisem i zrób danie z kapusty i kefiru. Sposób jest genialny w swojej prostocie, a w dodatku obłędnie smaczny. Domownicy pokochają je tak bardzo, że będziesz przyrządzała je kilka razy w tygodniu. Na szczęście przepis nie jest zbyt czasochłonny.
Ten przepis na chleb na bazie drożdży instant i kefiru to prosty sposób na domowe pieczywo. Zarumieniony śniadaniowy chleb o chrupiącej skorce i zwartym miąższu to dla wielu najważniejsza część poranka. Z tym przepisem jest niezwykle prosty do upieczenia.
Nie kupuj wiejskiego twarożku z ziołami. Lepiej zrób go sama w domu. Jest zdecydowanie tańszy, smaczniejszy, a w dodatku przepis jest banalnie prosty. Zrób go według niego i zaskocz swoich domowników. Zwłaszcza, że możesz wykorzystać wiosenne dodatki.
Ser? Z czym to się je? Odpowiedź nie jest taka prosta. Jaki ser do pizzy? Do czego parmezan? Czego unikać? Wyjaśnia Adam Gontarz z warszawskiej restauracji Quattro Formaggi, czyli – Cztery sery.
Czy na pewno umiesz zrobić pyszne naleśniki? Zobacz, jak robi je Tomasz Strzelczyk. Według jego przepisu są nie tylko delikatne, ale i lekko chrupiące. Musisz wiedzieć, jak robić je dobrze.
Wystarczą tylko 4 składniki, aby przenieść się do krainy niezwykłych smaków. Ty też możesz. Wystarczy, że zrobisz to ciasto bez pieczenia.
Uwielbiamy je wszyscy i nigdy ich nie odmawiamy. Co to może być? Oczywiście, że naleśniki. Są proste, szybkie i smakują z każdym nadzieniem. To jak skusisz się?
Masz ochotę na słodki deser po obiedzie, ale nie masz pomysłu, co zrobić? Zerknij na ten przepis i zrób niespodziankę swoim bliskim. Jest niezwykle prosty i bardzo brzoskwiniowy.
Mozzarella to ser, który z całą pewnością nie jest ci obcy. Jest tani i ma wiele zastosowań. Ten przepis sprawi, że już nigdy nawet nie spojrzysz na te sklepowe. Od teraz będziesz chciała robić go tylko w domu.
Jajko to szara eminencja świątecznego stołu. Choć w Boże Narodzenie rzadziej niż na Wielkanoc jadamy je w całości, to jednak są nieodłącznym składnikiem większości potraw, które przygotowujemy z tej uroczystej okazji. Dlatego w każde święta w większości domów jaja schodzą nie tuzinami, a kopami. Żeby to nie uderzyło nas po kieszeni, warto się przygotować.
Rano często nie mam czasu na porządne śniadanie. Dlatego właśnie wymyśliłam ten przepis. Wystarczy kilka minut, by cieszyć się ciepłym i przepysznym posiłkiem. Poniżej znajdziecie mój sposób na ekspresowe racuchy na słodko.
Proste i szybkie ciasto z pysznym nadzieniem można zrobić w kilka chwil. Wymaga zaledwie 3 produktów, a sprawi przyjemność całej rodzinie. Nie ma opcji, by nie wyszło. Będziecie wracać do tego przepisu bez przerwy.
Szukasz sposobu na pyszną i szybką kolację? Koniecznie wypróbuj te smażone placki. Moja cała rodzina wprost się nimi zajada. Wystarczy podać do nich szklankę mleka i doskonały posiłek gotowy.
Nie trzeba spędzać całego dnia w kuchni, żeby przygotować smaczny posiłek. Najlepszym na to dowodem jest mój słynny obiad na szybko. Rodzina go uwielbia, a jak w kilka chwil mam gotowanie z głowy. Do całego dania potrzebują zaledwie 4 składników.
Ciasto bananowe przygotowuję w zaledwie kilka chwil. Kawałki owocu łączę z kajmakiem i lekką masą ze śmietanki i serka, uzyskując rozpływający się w ustach przysmak. Jest tak dobry, że znika w tempie ekspresowym. Musicie spróbować.
W swoim arsenale mam przepis na najlepsze ciasto bez pieczenia. Po przyrządzeniu do złudzenia przypomina w smaku batonik 3 Bit. Moja rodzina, ledwo zje jedną blaszkę, już prosi o kolejne. Na szczęście robi się je prosto, a wychodzi za każdym razem.