Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Ten chłodnik jest wakacyjnym hitem w moim domu. Lepszy niż litewski i ogórkowy razem wzięte
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 03.07.2025 12:58

Ten chłodnik jest wakacyjnym hitem w moim domu. Lepszy niż litewski i ogórkowy razem wzięte

Ten chłodnik jest wakacyjnym hitem w moim domu. Lepszy niż litewski i ogórkowy razem wzięte
Fot. Shutterstock

Upały nas nie rozpieszczają, a będzie tylko gorzej. Co jeść, gdy termometry pokazują rekordowe temperatury? Odchodzi ochota na ciężkie posiłki, warto zatem sięgnąć po lekkie i pożywne zupy. Prawdziwym zaś królem zup na gorące dni jest chłodnik.

Chłodnik czyli zupa na upalne dni

Pomysł przygotowania chłodnika nie jest niczym odkrywczym. Chłodnik litewski z botwinki jadł chyba każdy. Nieco mniej popularny jest chłodnik przygotowany ze świeżych ogórków. Dziś jednak nie będzie pisać ani o tym pierwszym, ani o drugim. Czy słyszeliście kiedyś o chłodniku z wiśni? Smakuje genialnie.

Zupy owocowe pamiętamy głównie ze stołówek szkolnych. Chłodnik z wiśni nie ma jednak nic wspólnego ze znienawidzonym przez wiele osób “kompotem z makaronem”. Nie zabraknie w niej zaskakującej przyprawy, gęstego kefiru oraz oczywiście soczystych wiśni. Poniżej znajdziesz dokładny przepis.

Ten chłodnik jest wakacyjnym hitem w moim domu. Lepszy niż litewski i ogórkowy razem wzięte
Fot. Canva

Tego potrzebujesz do przygotowania chłodnika

Chłodnik, czyli najlepsza zupa na upały, ma jedną wielką zaletę. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie 10 minut. Potem nieco leżakowania w lodówce i jest gotowy do pałaszowania. Oto, czego będziemy potrzebować do przygotowania chłodnika.

Składniki:

  • 300- 400 g wiśni
  • ½ szklanki wody
  • 1-2 łyżki cukru do smaku
  • 2-3 goździki
  • 1 laska cynamonu
  • 2 szklanki kefiru (400-500 ml)

Wiśniowa zupa na upały krok po kroku

Wiśnie umyj i poobrywaj z nich ogonki. Następnie owoce wydryluj. Przełóż do garnka, dodaj cukier, goździki i cynamon. Całość zalej wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj na niewielkim ogniu przez ok. 4-5 minut.

Z wiśni usuń przyprawy. Odłóż 2-3 łyżki owoców do dekoracji, a resztę zblenduj. Dodaj kefir, wymieszaj i wstaw całość do lodówki.

Po upływie 1-2 godzin wyjmij chłodnik z lodówki. Rozlej do misek. Podawaj udekorowany odłożonymi wiśniami.

Sprawdź przepis na genialne przetwory z arbuza oraz zobacz rewolucyjny sposób na naleśniki.

Ten chłodnik jest wakacyjnym hitem w moim domu. Lepszy niż litewski i ogórkowy razem wzięte
Fot. Shutterstock