Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Nabiał

pierogi leniwe
18.01.2023 18:07 Ekspresowe pierogi leniwe. Idealne na podwieczorek lub lekki obiad

Pierogi leniwe doskonale spiszą się w roli podwieczorku lub prostego, acz smacznego dania obiadowego. Ich nazwa wzięła się z niezwykle łatwego i bezproblemowego przygotowania. Tak naprawdę wystarczy około 20 minut, by zaserwować domownikom tę niebywale pyszną potrawę. Sekretem udanych pierogów leniwych jest szybkie połączenie składników. Ciasta nie należy wyrabiać zbyt długo, bo stanie się kleiste i lepkie. Potem serowe kluski wystarczy wrzucić na osolony wrzątek i polać stopionym masłem lub tartą bułką zrumienioną na maśle.

śmietana
16.01.2023 19:26 Jak długo śmietana jest dobra po otwarciu? Jeden błąd i natychmiast się psuje

Chociaż otwartą śmietanę w lodówce można przechowywać nawet do 48 godzin, jest jedna rzecz, która sprawia, że produkt ten zepsuje się znacznie szybciej. Wystarczy chwila nieuwagi i odruchowe zanurzenie w kubeczku oblizanej chwilę wcześniej łyżki. Taka śmietana ulegnie popsuciu w mgnieniu oka.W ludzkiej ślinie znajduje się ok. 600 gatunków bakterii. Niestety wraz z oblizaną łyżeczka trafiają one do śmietany, gdzie momentalnie zaczyna się proces jej psucia. Za wszelką cenę unikaj wsadzania oblizanego sztućca nie tylko do śmietany, ale też do innych produktów spożywczych. Dzięki temu starczą na zdecydowanie dłuższy czas.

ciasto bez pieczenia
14.01.2023 20:16 Siostra Anastazja robi migdałowe ciasto bez pieczenia. Lepszego nie ma w cukierniach

Siostra Anastazja na kuchni zna się, jak nikt inny. Jej migdałowe ciasto bez pieczenia jest doskonałym potwierdzeniem tych słów. Proste przygotowanie i obłędny smak wyróżniają ten deser na tle innych. Po prostu musisz spróbować.Ciasto bez pieczenia siostry Anastazji najlepiej przyrządzić z odpowiednim wyprzedzeniem. Przed podaniem bowiem deser powinien spędzić kilka godzin w lodówce. Po tym czasie rewelacyjny smak ciasta wynagrodzi każdą minutę oczekiwania. Dasz się skusić?

śmietana
12.01.2023 17:00 Jaka jest najlepsza śmietana w Polsce? Bosacka nie ma wątpliwości

Katarzyna Bosacka przygotowała obiecane porównanie składów śmietan od różnych producentów. Na warsztat wzięła te o zawartości tłuszczu 18%. Wyniki jej badania mogą być zaskakujące. Okazuje się, że znane logo i wysoka cena wcale nie gwarantują najlepszego składu. Katarzyna Bosacka od lat edukuje Polaków w kwestii czytania etykiet kupowanych produktów. W przypadku śmietan sprawa ma się całkiem nieźle, a składy są krótkie i przejrzyste. W niektórych przypadkach mleczny produkt zawiera jednak podejrzane i zupełnie niepotrzebne dodatki. Dowiedz się na co zwrócić szczególną uwagę podczas zakupów.

ceny żywności
10.01.2023 17:42 Czy ceny żywności w Polsce zaczynają się stabilizować? Eksperci nie mają wątpliwości

W zeszłym roku boleśnie odczuliśmy skutki rosnącej inflacji. Niekorzystne zmiany nie ominęły także cen żywności. Co prawda w grudniu ceny jakby nieco przystopowały. Czy w związku z tym, w najbliższych miesiącach możemy liczyć na poprawę sytuacji? Niestety zdaniem ekspertów w nadchodzących tygodniach czekają nas podwyżki, które zostały zamrożone w okresie około świątecznym.Wzrost cen żywności ma nierozerwalny związek z wybuchem wojny na Ukrainie. To właśnie od tego momentu niemal z dnia na dzień pojawiły się niedobory pszenicy, jęczmienia, fasoli oraz oleju rzepakowego i słonecznikowego, a co za tym idzie wzrósł koszt ich zakupu. W parze ze zbożami oraz paszami w górę poszły ceny mięsa i produktów mleczarskich. Wszystko to mogliśmy boleśnie odczuć przy sklepowej kasie.Mimo, że grudzień był miesiącem, w którym odnotowano nieznaczny spadek cen zbóż i niektórych produktów, prognozy nadal nie są zbyt optymistyczne. Czekają nas kolejne podwyżki. O zahamowaniu inflacji mówić będziemy mogli dopiero w perspektywie kilku miesięcy, jeśli trend spadkowy nadal będzie się utrzymywał.

Kucharz porównał mleko w kartonie z mlekiem w butelce. Jego wybór nie pozostawia złudzeń
07.01.2023 19:44 Kucharz porównał mleko w kartonie z mlekiem w butelce. Jego wybór nie pozostawia złudzeń

Piotr Ogiński podzielił się swoją opinią na temat jakości mleka w butelce i w kartonie. Mleko UHT nazwał "białą wodą z dodatkiem wapnia". Czy faktycznie proces pasteryzacji wpływa na jakość mleka? Pod postem na Instagramie wywiązała się dyskusja. Głos zabrał dietetyk kliniczny.Na sklepowych półkach mamy ogromny wybór mleka. Możemy kupić mleko w butelce i mleko w kartonie. Mleka w butelce należy przechowywać w lodówce i wykorzystać w ciągu kilku dni od otwarta. Mleko w kartonie ma dłuższą datę ważności. Piotr Ogiński jest popularnym kucharzem udzielającym się w mediach społecznościowych. Jego profil, Kocham Gotować możemy śledzić między innymi na YouTube, Instagramie i TikToku. Ostatnio kucharz podzielił się swoją opinią na temat jakości mleka w kartonie oraz mleka w butelce.Były uczestnik kultowych programów kulinarnych, TopChef i Hell's Kitchen, zaznaczył, że mleko z butelki o wiele bardziej przypomina mleko prosto od krowy. Takie mleko nie jest poddane procesowi pasteryzacji. Ogiński uważa, że proces ten przyczynia się do utraty wartości odżywczych produktu.

serowe oponki tomasza strzelczyka
06.01.2023 22:48 Kultowy przepis Strzelczyka na serowe oponki. Przysmak nie tylko na Tłusty Czwartek

Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Czas najwyższy, aby odświeżyć sobie przepisy na kultowe przekąski. Tomasz Strzelczyk podzielił się sposobem na smakowite serowe oponki. Są tak pyszne, że znikają w mgnieniu oka.Tomasz Strzelczyk, którego powyższe zdjęcie pochodzi z kanału YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, znany jest z prostej, ale niezwykle smacznej kuchni. Serowe oponki są tego doskonałym potwierdzeniem. Są lekkie, apetyczne i pięknie rosną podczas smażenia. Przygotuj je raz, a będziesz do nich wracać bez przerwy.

surówka z marchewki
06.01.2023 04:00 Gessler robi wyjątkową surówkę z marchewki. Charakterny dodatek podkręca jej smak

Magda Gessler przygotowuje surówkę z marchewki jak nikt inny. Dodaje do niej składnik, który intrygująco podkreśla jej smak. Mowa tutaj o odrobinie tartego chrzanu. Sprawdź, jak idealnie łączy się on z pozostałymi składnikami.Surówka Magdy Gessler poza marchewką i chrzanem zawiera w sobie również jabłka. Owocowy słodko-kwaśny smak idealnie równoważy ostrość chrzanu. Do tego kilka łyżek śmietany oraz podstawowe przyprawy. Wykwintności dodaje surówce dekoracja z włoskich orzechów.

ceny mleka i masła
04.01.2023 20:41 Nowe informacje o cenach mleka i masła. Polacy będą zaskoczeni

Nie mamy dla Was dobrych wieści odnośnie cen mleka oraz masła. Koszt ich zakupu będzie niestety coraz wyższy. Pod tym względem musimy przygotować się na trudny rok. Winne takiego stanu rzeczy są wciąż rosnące koszty wyrobu żywności.Kryzys energetyczny, wojna na Ukrainie, ograniczenia produkcji a także brak rąk do pracy w branży rolnictwa i mleczarstwa powodują niebotyczne ceny wytwarzania podstawowych produktów spożywczych. Boryka się z nimi nie tylko Polska, ale i cała Europa. Podwyżki najboleśniej uderzają w mleczarnie oraz konsumentów.

pasta z ogórkami kiszonymi
02.01.2023 21:51 Hitowa pasta z białym serem i ogórkami kiszonymi. Bije na głowę wszystkie kupne

Masz zapas ogórków kiszonych? Znamy doskonały sposób na ich smaczne zagospodarowanie. Wymieszaj je z twarogiem i wyczaruj pyszną pastę na kanapki. Kiszone warzywa oraz kremowy biały ser pasują do siebie idealnie.Ogórki kiszone są bardzo lubianym i popularnym produktem. Można spożywać je na rozmaite sposoby. Pasta kanapkowa z ogórkami kiszonymi jest jednym z mniej znanych. Gwarantujemy, że to pyszne połączenie totalnie Cię zaskoczy.

koreczki śledziowe
30.12.2022 18:54 Wyraziste koreczki śledziowe. Moc energii na małym patyczku

Koreczki śledziowe są doskonałą propozycją na imprezę. Smakowite kąski nadziane na wykałaczki są idealne na jeden kęs. Wyraziste składniki gwarantują niezwykłe doznania smakowe. To znakomity pomysł na sylwestrową noc.Przygotowanie koreczków śledziowych jest niezwykle proste. Wystarczy pokroić poszczególne produkty i ponadziewać je na patyczki. Do przygotowanie koreczków najlepiej użyć śledzi w oleju. Ich delikatny, uniwersalny smak kapitalnie pasuje do tej przekąski.

tarta
30.12.2022 18:07 Szybka tarta z porem i szynką. Na Sylwestra, śniadanie lub kolację

Wytrawna tarta sprawdzi się na każdą okazję. Danie smakuje wyśmienicie od razu po przyrządzeniu, jak również na zimno. Jego wykonanie jest bardzo szybkie i banalnie proste. Nie ma możliwości, że tarta się nie uda.Błyskawiczna tarta z szynką i porem będzie doskonałym poczęstunkiem na Sylwestra. Wystarczy pokroić składniki, podsmażyć je, rozłożyć na cieście i zalać jajeczno-śmietanową masą. Wytrawną tartę przygotowuje się na spodzie z ciasta francuskiego. To sprawia, że danie jest naprawdę bezproblemowe.

sernik baskijski
30.12.2022 16:33 Cudownie kremowy sernik baskijski. 1 dodatek doskonale przełamuje jego smak

Nie zna smaku sernika ten, kto nie próbował nigdy sernika baskijskiego. Niezwykle kremowy środek otoczony mocno przypieczoną, karmelową skórką zdecydowanie wyróżnia go spośród innych ciast tego typu. Doskonałym przełamaniem smaku sernika baskijskiego jest odrobina dodanej soli. Sprawdź, jakie to pyszne połączenie.Przygotowanie sernika baskijskiego nie należy do trudnych zadań. Wystarczy wymieszać jego składniki, a następnie wstawić je do piekarnika. Sernik baskijski podczas pieczenia rośnie, a następnie opada na środku, pozostawiając wyższą krawędź przy brzegu. Niedoskonały wygląd ciasta idzie w parze z jego doskonałym smakiem.

barszcz czerwony
29.12.2022 17:15 Zostały Ci buraki po świątecznym barszczu? Bosacka zdradziła, jak je wykorzystać

Buraki pozostałe po gotowaniu barszczu czerwonego nie muszą lądować w koszu. Z warzyw można przygotować jeszcze niejedno apetyczne danie. Piernikowe buraki do obiadu czy buraczana tarta? Katarzyna Bosacka przedstawia kilka inspiracji, każdy znajdzie coś dla siebie.Katarzyna Bosacka, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu z portalu Instagram, podzieliła się sposobem na wykorzystanie buraków z barszczu czerwonego. Dziennikarka znana jest ze swoich licznych publikacji na temat zdrowia oraz odżywiania. Pomaga również zminimalizować ilość wyrzucanego jedzenia. To kwestia, o którą wszyscy powinniśmy zadbać.

Jak długo można przechowywać śledzie w lodówce
26.12.2022 13:06 Jak długo można przechowywać śledzie w lodowce?

Z okazji nadchodzących świąt, śledzia przygotowujemy w dużej ilości na wszelkie możliwe sposoby. Z tego względu po uroczystych dniach często zostaje jego spory zapas. Jak długo można przechowywać śledzie w lodówce? W zależności od metody przygotowania jest to od 2 do nawet 14 dni.Śledź w śmietanie, śledzie korzenne, czy klasyczny śledź w cebulce - niejedna porcja ryby zostanie po świątecznej uczcie. Nikt z nas nie lubi marnować jedzenia. Dowiedz się jak długo można przechowywać śledzie w lodówce oraz jak należy to robić w prawidłowy sposób.

surówka
26.12.2022 13:00 Chrupiąca surówka do obiadu. Dorzuć do niej 2 pyszne składniki, a będzie hitem

Znamy wyśmienity przepis na obiadową surówkę. Jej podstawę stanowi chrupiąca cykoria oraz soczyste jabłko. Charakterystyczny smak liści idealnie współgra ze słodko-kwaśną, owocową nutą. Surówka znakomicie komponuje się z drobiem oraz rybami.Jeśli obawiasz się, że cykoria w surówce będzie zbyt gorzka, możesz przed przyrządzeniem wymoczyć ją w wodzie. Nadmiar goryczki bez trudu wyciągniesz także za pomocą soli. Surówkę serwuje się z aksamitnym, musztardowo-śmietanowym sosem. Na samą myśl, aż cieknie ślinka.

sernik
24.12.2022 15:10 Sernik last minute od Magdy Gessler. Spokojnie zrobisz na ostatnią chwilę

Magda Gessler podzieliła się patentem na świąteczny sernik. Ten prosty wypiek zawsze się udaje. Z jego wykonaniem poradzi sobie każdy, zaś smak dorówna wyrobom najlepszych cukierni.Sekretem udanego sernika Magdy Gessler jest odpowiednie przygotowanie masy na ciasto. Aby tego dokonać, wyjmij wszystkie składniki z lodówki godzinę wcześniej do ogrzania. Następnie wystarczy przygotować kruchy spód i masę serową. Taki sernik smakuje fenomenalnie.

buraki na wigilię
16.12.2022 22:17 Kuroń na Wigilię serwuje przepyszne buraki. Tania przystawka wygląda lepiej niż z restauracji

Buraki w Wigilię pojawiają się na naszych stołach pod rozmaitymi postaciami. Założymy się jednak, że zaskoczy Was najnowszy pomysł Jana Kuronia. Za pomocą kilku tanich składników zamienia popularne warzywo w wykwintną sałatkę. Niezwykły smak i efektowne podanie doskonale idą ze sobą w parze.Buraki na Wigilię według Jana Kuronia są proste i szybkie do przyrządzenia. Nie zmienia to faktu, że na stole prezentują się wyjątkowo elegancko. Znany kucharz danie formuje przy pomocy metalowego ringu. Dzięki temu wygląda bardzo elegancko. Jeśli jednak nie masz na wyposażeniu tego sprzętu, możesz buraki na Wigilię zaserwować wedle swojego uznania.

dodaj do kawy sól
16.12.2022 04:00 Zamiast cukru dodaj do kawy sól. Prosta zmiana przyniesie wiele korzyści. Aż trudno uwierzyć

Wielu z nas rozpoczyna dzień od kubka aromatycznej kawy. Najczęściej pija się ją z dodatkiem cukru i śmietanki. Najnowszy trend zaleca jednak zupełnie coś innego. Dodaj do kawy sól i przekonaj się, jak zbawiennie wpływa ona na smak napoju i jego właściwości. Sól coraz częściej spotkać można w rozmaitych, nie tak oczywistych składnikach. Słony karmel czy też czekolada z charakterystycznym posmakiem nikogo już nie dziwi. Solenie napojów to jednak coś nowego. Jednak zaufaj ekspertom i dodaj do kawy szczyptę soli. Dlaczego?

seromakowiec
15.12.2022 19:30 Wyśmienity seromakowiec. Połączenie 2 ulubionych mas zadowoli wszystkich świątecznych gości

Seromakowiec jest ciastem, które zadowoli jednocześnie wielbicieli sernika i makowca. Wypiek składający się z dwóch uwielbianych mas jest szybki do przygotowania, elegancki i niezwykle smaczny. Warto przygotować go na Święta, zwłaszcza jeśli macie dylemat, które ciasto upiec. Seromakowiec najlepiej przygotować z domowej masy makowej. Taki wyrób gwarantuje najlepszy smak ciasta. Jeśli nie dysponujesz odpowiednią ilością czasu, możesz oczywiście wykorzystać do tego przepisu gotową, kupną masę makową.

Jajecznica z pieczarkami
12.12.2022 04:00 Pyszna jajecznica z dodatkiem pieczarek. Cudowny pomysł na sycące śniadanie

Smaczna jajecznica powinna być wystarczająco dobrze ścięta i aromatyczna. Dodatek duszonych pieczarek doskonale poprawi konsystencję i smak śniadaniowej potrawy. Podczas smażenia w waszym domu pojawi się piękny zapach. Takiemu posiłkowi nikt się nie oprze. Jeśli klasyczna, puszysta jajecznica ze szczypiorkiem wam się znudziła, wersja z duszonymi pieczarkami może wam się spodobać. Jest aromatyczna, ma ciekawą teksturę i bogaty smak. Jeśli dodacie czosnek, będzie wyrazista i lekko pikantna. Pomoże idealnie rozpocząć dzień.

 Ciasto Makowa panienka
10.12.2022 17:39 Wyśmienite ciasto Makowa Panienka. Doskonała alternatywa wigilijnego makowca. Mamy przepis

Makowa panienka jest znakomitym ciastem przekładanym przygotowanym z delikatnego biszkoptu, kremowej masy budyniowej i kwaskowej konfitury żurawinowej. Elegancki i wyjątkowo smaczny wypiek będzie idealny na spotkanie przy świątecznym stole. Zachwyci nawet najbardziej wybrednych domowników.Szukacie alternatywy rolady makowej a bakaliami? Przygotujcie makową panienkę. Przełożone delikatnym maślanym kremem i posmarowane konfiturą żurawinową blaty biszkoptowe pokryjemy polewą czekoladową. Deser skusi niejednego łasucha. Spróbujecie?

ciasto bez pieczenia
06.12.2022 22:29 Idealne na zimę ciasto bez pieczenia - Śnieżny Puch. Rozkosznie puszyste i łatwe w przygotowaniu

Śnieżny puch nie występuje jedynie za oknem. Pod tą typowo zimową nazwą kryje się smakowite ciasto bez pieczenia. Sernik na zimno z nutką cytryny oraz wiórkami kokosowymi idealnie osłodzi chłodne wieczory. Jago przyrządzenie jest przy tym banalnie proste.Zimowe ciasto bez pieczenia przygotujesz z kilku prostych składników. Bitą śmietanę, twaróg i owocowe galaretki wystarczy starannie ze sobą zmiksować. Spód z maślanych herbatników pozwala przygotować ten deser błyskawicznie. Potem wystarczy schłodzić całość i cieszyć się obłędnym smakiem ciasta.

farsz na pierogi ruskie z kminkiem
02.12.2022 08:50 Najlepsze kucharki dodają do farszu na pierogi ruskie 1 przyprawę. Masa smakoszy o niej zapomina

Pierogi ruskie są jedną z najpopularniejszych odsłon tego dania. Okazuje się, że mogą być jeszcze pyszniejsze, niż zazwyczaj. Poznaj niezwykły patent na farsz na pierogi ruskie z kminkiem. Już nigdy nie przygotujesz ich inaczej.Kminek nadaje potrawie nie tylko wyjątkowy smak i aromat. Przyprawa ta niesie za sobą wiele korzyści dla naszego organizmu. Farsz do pierogów ruskich z kminkiem jest idealną okazją na dodanie go do swojego jadłospisu. Ten patent stosowany jest od dawna przez najlepsze gospodynie i kucharki.

Sernik Agaty Rubik
01.12.2022 16:38 Agata Rubik robi najprostszy sernik na świecie. Jego smak zachwyca

Sernik jest jednym z popularniejszych deserów. Agata Rubik niedawno podzieliła się swoim przepisem na znakomitą odsłonę klasycznego ciasta. Przygotowanie nie jest skomplikowane, a smakiem zachwyci nawet najbardziej wybrednych. Świetnie sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Spróbujecie?Prosta i sprawdzona receptura na sernik będzie szczególnie przydatna przed świętami czy innymi okazjami do spędzenia czasu w gronie najbliższych. Chcąc umilić sobie wspólne chwile deserem, wcale nie musimy spędzać wcześniej długich godzin w kuchni. Zerknijcie, jak niewiele wysiłku potrzeba, by przygotować ciasto Agaty Rubik. Efekty przyjemnie was zaskoczą.

Jajka sadzone bez kropli tłuszczu
01.12.2022 04:00 Jajka sadzone zrobisz bez kropli tłuszczu. Fit wersja smakuje 100 razy lepiej

Jajka sadzone są jednym ze śniadaniowych klasyków. Pyszny kurzy nabiał z płynym żółtkiem można przygotować nie dodając na patelnię ani kropli tłuszczu. Zastąpimy go wodą w odpowiednich proporcjach. Będzie lekko i smacznie. Spróbujecie? Chcąc przygotować jajka sadzone, wcale nie trzeba ich smażyć na tłuszczu. Wyjątkowo smaczną wersję przygotujecie, korzystając z wody. Właściwa ilość płynu i wykorzystanie pokrywki sprawią, że śniadanie zrobicie w kilka chwil. Zachwyci smakiem i konsystencją.

moczenie grzybów
30.11.2022 18:26 Namocz w nim grzyby na pierogi z kapustą, a ugotują się o wiele szybciej. Co za hit

Moczenie grzybów jest nieodłącznym rytuałem przed świętami. Grzybowa kąpiel najczęściej odbywa się w zimnej lub ciepłej wodzie. My znamy jednak znacznie lepszy sposób na przygotowanie tego produktu do spożycia. Namocz grzyby w osolonym mleku i przekonaj się, ile korzyści to ze sobą niesie.Grzyby wymagają namoczenia przed dodaniem do świątecznego farszu. W tym gorącym okresie każda minuta jest na wagę złota. Czy można przyspieszyć moczenie grzybów oraz ich gotowanie? Dzięki jednemu prostemu trikowi wszystko jest możliwe.

moczenie suszonych grzybów
28.11.2022 17:49 Zimna czy gorąca - w jakiej wodzie moczyć suszone grzyby? Znamy odpowiedź

Podczas nadchodzących świąt wiele z potraw przygotowywać będziemy z użyciem suszonych grzybów. Aby grzyby nadawały się do kulinarnych zmagań, należy zawczasu namoczyć je w letniej wodzie. To jednak nie koniec przygotowań w tym zakresie. Więcej na temat moczenia suszonych grzybów dowiesz się z poniższego tekstu.Moczenie suszonych grzybów nie jest złożoną czynnością. Ważne jest jednak, aby przestrzegać kilku podstawowych zasad. Odpowiednia temperatura wody to nie jedyna kwestia. Równie ważny jest czas moczenia, a także dalsze prawidłowe postępowanie z produktem.