Ciasto bez pieczenia zawsze jest dobrym pomysłem na szybki deser. Prezentowane przez nas dziś ciasto charakteryzuje się nie tylko doskonałym smakiem, ale również eleganckim wyglądem. Lepszego ciasta bez pieczenia nie znajdziesz w żadnej cukierni.Do wykonania tego ciasta bez pieczenia najlepiej nadają się podłużne biszkopty. Mają nieco lżejszą strukturę i doskonale nadają się do tego typu ciast. Jeśli jednak nie macie pod ręką właśnie takich biszkoptów, możecie użyć zwykłych, okrągłych.
Ser żółty spożywamy chętnie zarówno na kanapkach, w sosach czy zapiekankach. Czy zastanawialiście się jednak kiedyś, jak należy przechowywać żółty ser? Wybór właściwej półki w lodówce oraz odpowiednie opakowanie wydłużą żywotność tego produktu i uchronią go przez zepsuciem.Rocznie spożywamy średnio nawet 12 kg sera żółtego. To duża ilość, dlatego ważne jest, aby produkt ten był zawsze świeży i bezpieczny do jedzenia. Wystarczy w tym celu przyswoić sobie kilka prostych zasad. Dowiedz się z poniższego tekstu, jak przechowywać żółty ser.
Jajecznica po chłopsku z pomidorami i śmietaną jest sycącą propozycją na ciepłe śniadanie. Dzięki dodatkowi nabiału uzyskujemy delikatną w smaku i kremową potrawę, a lekko kwaśne pomidory charakteru. Całość jest przyjemnie aromatyczna i prosta w przygotowaniu. Musicie spróbować.O poranku trzeba zjeść coś treściwego. Zwykle wybieramy jajecznicę, lecz nie każda będzie tak sycąca, jak chłopska. Dodanie do jajek pomidorów oraz śmietany wzbogaca smak dania i podnosi jego wartość odżywczą. Przygotowanie przysmaku nie jest skomplikowane, a ma on szansę spodobać się nawet wybrednym domownikom. Skusicie się?
Puszyste naleśniki skuszą niejednego amatora słodyczy z patelni. Dodana do ciasta woda gazowana sprawi, że będzie miało ono lekką i przyjemną konsystencję, która po usmażeniu zachwyci nawet najbardziej wybrednych domowników. Spróbujecie?Puszyste i delikatne naleśniki skuszą każdego. Dziś proponujemy podanie ich z dodatkiem słodkiego serka, czekolady i owoców, lecz lekkie ciasto z dodatkiem wody gazowanej bez dodatku cukru świetnie komponuje się z wytrawnymi wersjami farszu. Wybierzcie swoją ulubioną. Będzie pysznie.
Makaron z sosem serowym to pyszne i proste danie. Kremowy sos wyśmienicie łączy się w nim z intensywnym aromatem sera pleśniowego. Makaron z sosem serowym przygotowuje się błyskawicznie. Możesz cieszyć się jego smakiem, kiedy tylko najdzie Cię ochota.Do tego przepisu możesz użyć swojego ulubionego rodzaju makaronu. Ponadto danie możesz wzbogacać też o inne składniki, jak np. kurczak, brokuł, czosnek czy pomidorki cherry. Dzięki temu przepyszny makaron z sosem serowym za każdym poznasz w nowej ciekawej wersji.
Dziś zaprezentujemy Wam, jak z kilku prostych i tanich składników przyrządzić bardzo smaczne i niebanalne danie. Wątróbka w sosie musztardowo-śmietanowym to oryginalna propozycja obiadowa. Wystarczy poddusić mięso z cebulą, a następnie wzbogacić je kremowym sosem z lekko pikantną nutą. To połączenie wręcz zwala z nóg.Duszona wątróbka z sosem to szybki i prosty przepis. Możesz przygotować ją w awaryjnej sytuacji lub gdy masz ochotę zjeść coś innego niż zazwyczaj. Przyrządź ją raz, a to danie na stałe zagości w Twoim jadłospisie.
W sezonie jesiennym grzyby możemy znaleźć w swoich spiżarniach pod każdą postacią. My prezentujemy jeszcze jedną grzybowa odsłonę czyli maślaki w sosie śmietanowym. Tak przygotowane grzyby idealnie komponują się nie tylko jako dodatek do dań mięsnych. Zdziwisz się niebywałą uniwersalnością tej potrawy.Maślaki są grzybami, które nie za bardzo nadają się do suszenia, za to świetnie się smażą i duszą. To sprawia, że doskonale sprawdzają się jako baza do zup czy sosów. Aksamitne maślaki w sosie śmietanowym pasują do dań mięsnych i rybnych. Możesz podać je z plackami ziemniaczanymi lub jako dodatek do pieczywa. Możliwości są nieograniczone.
Puszyste naleśniki na słodko spodobają się całej rodzinie. Ich przygotowanie wcale nie jest trudne. Wystarczy tylko dodać do ciasta trochę proszku do pieczenia oraz białą oranżadę. Po usmażeniu otrzymamy przysmak, którego delikatność zachwyci od pierwszego kęsa. Spróbujecie? Lekkie i słodkie naleśniki będą smakowały każdemu. Przygotowane z odrobiną proszku do pieczenia i oranżadą — znanym i lubianym gazowanym napojem — ciasto wyjdzie przyjemnie miękkie i wprost rozpłynie się w ustach. Musicie spróbować.
Czego nie dodawać do jajecznicy? Okazuje się, że są produkty, które po wymieszaniu z jajkami wcale nie sprawią, że usmażymy lekką i puszystą niczym chmurka potrawę. Podpowiadamy, jak uniknąć błędów. Jeden z nich — wlanie mleka do jaj i posolenie jeszcze przed smażeniem — ma nieprzyjemne skutki. Jajecznicę każdy robi nieco inaczej. Wielu z nas podąża za radami z Internetu i smaży jajecznicę, dodając do niej mleka i soląc masę jeszcze przed wlaniem na patelnię. Liczymy, że pomoże nam to uzyskać lekką, puszystą konsystencję potrawy. Szefowie kuchni odradzają takie sztuczki.
Usmażenie naleśników nie jest trudnym zadaniem. Przygotowanie idealnego ciasta do ich przyrządzenia może jednak nastręczać niemałych trudności. Wszystko znacznie uprości się, kiedy zastosujesz odpowiednią kolejność oddawania do ciasta poszczególnych składników. Zacznij od jajek a zakończ na mące- to takie proste.Ubite w całości jajka nabierają niezwykłej puszystości. To właśnie dlatego przygotowanie ciasta należy zacząć właśnie od nich. Do lekkiej bazy dodajemy następnie mleko, nieco wody gazowanej, na koniec zostawiając składniki stałe czyli mąkę i sól. Ta metoda to gwarancja sukcesu.
Sos grzybowy pasuje do wielu dań. Przygotowanie go bez dodatku śmietany jest proste i wcale nie wymaga skomplikowanych składników. Tłusty nabiał zastąpimy lżejszym jogurtem naturalnym, który fantastycznie podkreśli smak skarbów lasu. Spróbujecie? Lekki i aromatyczny sos grzybowy skusi niejednego smakosza. Warto przygotować go z dodatkiem jogurtu naturalnego, a nie będzie lżej strawny, ale też cudownie kremowy. Przyrządzenie przysmaku jest równie proste.
Paulina Sykut- Jeżyna podzieliła się swoim pomysłem na śniadanie. Postawiła na pożywną i zdrową szakszukę, jednak w nieco zmienionej formie. Zrezygnowała z klasycznej papryki, do tunezyjskiego specjału dodała natomiast ser feta. Internauci oszaleli na punkcie tego dania.Szakszuka wywodzi się z Tunezji i składa się z jajek gotowanych w pomidorowym sosie. Poza niezwykłym smakiem i aromatem, szakszuka dostarcza nam sporo białka i witamin, do tego jest bardzo pożywna. Paulina Sykut Jeżyna, której powyższe zdjęcie pochodzi z profilu @paulinasykutjezyna na portalu Instagram, nie wyobraża sobie lepszego śniadania.
Czy wiecie jak przechowywać jajka? Część z nas umieszcza je w pojemnikach znajdujących się na drzwiach lodówki. W tym miejscu panuje zmienna temperatura, która sprzyja szybszej utracie świeżości produktu. Zdecydowanie lepiej jest umieścić nabiał na środkowej półce. Jajka w sklepach często przechowywane są w lodówkach, lub stoją w klimatyzowanych pomieszczeniach. Przynosząc je do domu, przekładamy je do pojemników umieszczonych na drzwiach urządzenia lub do szafki kuchennej oba podejście są błędne. Powinny bowiem być trzymane w stałej i niskiej temperaturze.
Naleśniki bez mleka też będą smaczne. Dziś proponujemy wam patent na delikatne i lekkie ciasto z dodatkiem jogurtu, które świetnie sprawdzi się zarówno z prostymi dodatkami, jak i w krokietach. Zrobienie go jest niemalże ekspresowe, a efekty zachwycają. Spróbujecie?Niezwykle elastyczne naleśniki bez mleka mogą stanowić zarówno smakowity deser, jak i bazę do dań wytrawnych. Prosty pomysł polegający na dodaniu do ciasta rozrobionego z wodą jogurtu sprawia, że ciasto wychodzi nieco gęstsze, ale też i bardziej miękkie. Warto się skusić.
Trwający sezon da dynię daje szerokie pole do popisu, jeśli chodzi o wykorzystanie jej w kulinariach. Dziś zapraszamy na słodką wersję tego warzywa, czyli dyniowy sernik. Dzięki rezygnacji, w użycia białego cukru, możemy śmiało stwierdzić, że jest to sernik fit.Biały cukier w przypadku tego przepisu zastępujemy erytrytolem. Ten naturalny zamiennik ma znikomą ilość kalorii, przez co idealnie nadaje się do spożycia dla osób dbających o linię. W przeciwieństwie do słodzików nie pozostawia nieprzyjemnego chemicznego posmaku. Nasz sernik fit smakuje wyśmienicie, a przy tym jest niskokaloryczny.
Polacy są wielbicielami domowych klusek. Uwielbiamy śląskie, kładzione i szare. A znacie kluski royal? Są delikatne i niezwykle kremowe. Przygotowany z nabiału rarytas świetnie zastąpi tradycyjne lane czy krajankę. Kluski royal doskonale pasują zarówno do rosołu, jak i innych czystych zup. Musicie ich spróbować. Kluski royal przyrządza się z jaj i śmietany. Nabiał ubija się i gotuje na parze, by nadać mu maksimum lekkości. Przysmak doskonale smakuje z esencjonalnym rosołem i każdą inną zupą czystą. Spróbujecie?
Puszysty sernik na wodzie jest niezwykłym deserem. Ma delikatną kremową konsystencję i wręcz rozpływa się w ustach. Jest przy tym prosty i bardzo szybki w przygotowaniu. Raz wypróbujesz sprytny patent i nigdy nie zrobisz inaczej. Przepis jest banalnie prosty.Cały sekret puszystego sernika na wodzie tkwi w pieczeniu go w tzw. saunie wodnej. Dzięki temu sernik pięknie wyrasta oraz nie opada po upieczeniu. Puszysty sernik na wodzie to deser, do którego z chęcią będziesz wracać.
Zapraszamy na zapoznanie się z pysznym i prostym przepisem na racuchy drożdżowe jak u babci. Racuchy z dodatkiem drożdży są niezwykle puszyste. Babcia Jadzia ma patent, dzięki któremu wychodzą bosko mięciutkie. Miesza ona mleko z maślanką. Jeśli dołożymy do racuchów nieco śliwek węgierek, mamy przepis na idealną słodką przekąskę.Racuchy drożdżowe jak u babci to tradycyjny przepis na te placuszki. Delikatne, świeżo usmażone racuchy wprost rozpływają się w ustach. Równie dobrze smakują na zimno, jednak gwarantujemy, że znikną z talerzy, zanim zdążą wystygnąć.
Odpowiedź na pytanie "jak ugotować jajka na miękko" wydaje się banalna. W praktyce nie zawsze bywa to jednak takie proste, a nasze wymarzone płynne żółtko okazuje się być suche i dogotowane. Z poniższego tekstu nie tylko dowiesz się jak ugotować jajka na miękko, ale także jak na czas gotowania wpływa wielkość jajka, oraz czemu do garnka z wodą warto dodać odrobinę octu.W naszej kuchni jajka przygotowujemy na rozmaite sposoby. O ile ugotowanie ich na twardo, przyrządzenie jajek sadzonych czy jajecznicy nie nastręcza większych problemów, tak kwestia tego, jak ugotować jajka na miękko nie zawsze jest oczywista. Zapraszamy do zapoznania się z naszymi poradami na ten temat.
Naleśniki na maślance są miękkie i puszyste. Rarytas przyrządzony z dodatkiem waniliowej esencji będzie miał również piękny zapach. Doskonale sprawdzi się jak o słodkie śniadanie czy deser. Koniecznie spróbujcie — nie tylko dzieci zjedzą ze smakiem.Prosty i sprawdzony patent na lekkie naleśniki jest na wagę złota. Przyrządzając je na maślance, uzyskamy lekkie niczym chmurka ciasto, które z dodatkiem waniliowego aromatu będzie smakowało obłędnie. Musicie skosztować.
Racuchów nie odmówi sobie niejeden smakosz. Dziś przedstawiamy wam prosty przepis na wyjątkową odsłonę bieszczadzką. Do ciasta zamiast jabłek dodaje się startą na tarce dynię. Dzięki niej masa jest delikatna i przyjemnie słodka po usmażeniu. Spodoba się nawet najbardziej wybrednym. Spróbujecie? Racuchy w wersji bieszczadzkiej wprost rozpływają się w ustach. Słodkie placki przyrządzane z dodatkiem tartej dyni są przyjemnie słodkie, a przy tym nieziemsko pachną. Musicie ich skosztować.
Czy wiecie, dlaczego jajka sprzedawane są nieraz z brudną skorupką? Okazuje się, że nie jest to wcale zła wola producentów, a zanieczyszczenia nie świadczą wcale o zepsuciu produktu. Wyjaśniamy, kiedy należy myć jaja i jakich błędów unikać. Jajka są istotnym elementem naszej diety. Ponieważ dostarczają wielu cennych składników odżywczych, często po nie sięgamy — nie tylko podczas śniadania. Warto zadbać o to, by były świeże. Jednym ze sposobów na przedłużenie ich świeżości jest unikanie mycia ich przed przechowywaniem.
Surówka z pora jest prostym i smacznym dodatkiem do obiadu. Charakterystyczny, lekko pikantny smak pora idealnie łączy się z chrupkością kukurydzy oraz słodkością jabłka. Całość spaja dodatek kwaśnej śmietany. Jednym słowem, surówce trudno się oprzeć. Koniecznie przetestujcie nasz przepis. Aby przygotować surówkę z pora, wystarczy zaledwie kilka składników. Surówka doskonale komponuje się z daniami obiadowymi, ale z powodzeniem można jeść ją jako dodatek do kanapek. Z naszą surówką z pora każdy obiad będzie smakował doskonale.
Zrobienie ciasta bez pieczenia z 3 składników wydaje się niemożliwe. Okazuje się jednak, że tyle wystarczy. Co więcej, deser przygotowuje się niemalże błyskawicznie, a produkty dostaniecie w każdym sklepie. Rodzina z pewnością go polubi. Spróbujecie?Proste ciasto bez pieczenia wykonane z zaledwie trzech produktów będzie idealne dla tych z was, którzy mają ochotę na małe co nieco, lecz nie chcą piec lub też nie mają takiej możliwości. Po raz pierwszy zaprezentowany na kanale YouTube Obżarciuch deser - z którego pochodzi również zdjęcie ilustrujące artykuł - wygląda efektownie, a z jego zrobieniem poradzi sobie nawet dziecko.
Naleśniki lubi wielu smakoszy. Słodki przysmak będzie niezwykle lekki i puszysty, jeśli przygotujemy go na kefirze. Z niezawodnym przepisem babci Stasi smażenie będzie proste, a efekty przyjemnie zaskoczą. Koniecznie spróbujcie — tak delikatnych naleśników dawno nie jedliście.Dobre naleśniki powinny być miękkie, elastyczne i puszyste. Bardzo smaczne i aksamitne ciasto uzyskamy, korzystając z kefiru. Babcia Stasia dodatkowo dodaje nieco sody, co sprawia, że całość staje się jeszcze lżejsza. Ze słodkimi dodatkami smakuje znakomicie.
Racuchy są przekąską, którą uwielbiamy niezależnie od wieku. Puszyste placuszki skradają nasze serca w dzieciństwie i zostają z nami już na zawsze. Z naszym przepisem na bazie jogurtu naturalnego, możesz teraz przygotować je łatwo i szybko w każdej chwili.Do tego przepisu na racuchy nie musisz używać drożdży. Obejdziesz się także bez miksera, gdyż ciasto na racuchy wystarczy wymieszać ręcznie. Jogurt sprawia, że gotowe placki są puszyste i pyszne. Czy od racuchów można oczekiwać czegoś więcej?
Marzy Wam się puszysta jajecznica, która rozpływa się w ustach? Przyrządźcie ja na mleku. Delikatnie ścięte jaja z dodatkiem nabiału są pełne smaku i niezwykle delikatne. Przygotowanie takiego przysmaku zajmie kilka chwil. Koniecznie przetestujcie tę recepturę. Jajecznica jest jednym z popularniejszych dan śniadaniowych, a każdy przyrządza ją trochę inaczej. Dziś proponujemy wam prosty i skuteczny patent na zrobienie puszystego i sycącego śniadania. Wystarczą jaja, mleko i ulubione przyprawy. Skusicie się?
Próbowaliście kiedyś nocnej owsianki? Śniadaniowy patent spodoba się zwłaszcza tym z Was, którzy niespecjalnie lubią gotować o poranku. Wystarczy dzień wcześniej zamknąć składniki dania w słoiku i podgrzać je po przebudzeniu. Będzie szybko i pysznie. Nocna owsianka spodoba się zabieganym. Nie każdy ma rano dużo czasu na zrobienie śniadania, a taki przysmak można nawet zabrać do pracy lub zjeść w drodze. Przygotowanie go zajmuje tylko kilka minut. Spróbujecie?