Mizeria w wykonaniu mojej mamy smakowała mi od zawsze. Przyznać trzeba, że odbiega od klasycznego przepisu. Zamiast zielonego ogórka moja rodzicielka stawia bowiem na ogórki kiszone. Ich zdecydowany smak pasuje mi, jak nic innego.
Śniadanie nie musi oznaczać nudnych kanapek. Równie szybko, a przede wszystkim na ciepło, przygotujemy smaczne placki z twarogu. Wystarczy połączyć trzy składniki i usmażyć, nawet niekoniecznie na tłuszczu. Danie jest lekkie i sycące, Musicie spróbować.
Racuchy będą puszyste nawet bez mleka i drożdży. Zamieniając te składniki na kefir i sodę oczyszczoną i dodając pianę ubitą z białek, uzyskamy znakomite efekty. Rozpływające się w ustach placki zachwycą małych i dużych. Zwłaszcza jeśli dodacie do nich sezonowe owoce.
Panujące obecnie wysokie temperatury nie sprzyjają żywności. Pod ich wpływem na powierzchni jedzenia mogą rozwijać się groźne bakterie. GIS przygotował poradnik mówiący o tym, jak planować zakupy, a także przechowywać produkty spożywcze. Zasady te, choć szczególnie przydatne latem, warto stosować przez cały rok.
Gdy ładnie za oknem, nie chce się stać przy garach. W takie dni najbardziej się ceni proste, ale smaczne i pożywne obiady. Znamy przepis na taki właśnie letni przysmak. Mowa o doskonałych młodych ziemniakach serwowanych z gzikiem.
Chłodnik jest pysznym, sezonowym przysmakiem, który w lecie idealnie sprawdzi się jako szybki, lekki obiad. Ania Starmach przygotowuje go bardzo prosto — zamiast gotować botwinę, podsmaża ją krótko z cebulą i czosnkiem, uzyskując znakomite efekty. Musicie spróbować.
Lody skuszą niemal każdego, zwłaszcza te aksamitne na bazie śmietanki. Chłodny deser idealnie sprawdzi się w letnie dni, a zrobienie go w domu wymaga zaledwie 3 produktów. Tomasz Strzelczyk ma sprawdzony przepis — musicie spróbować.
Ciasto bez pieczenia łączące w sobie delikatny krem budyniowy i chrupiące ciasteczka skusi niejednego łasucha. Prosty w przygotowaniu deser wymaga jedynie kilku składników i odrobiny cierpliwości podczas przyrządzania. Musicie spróbować — jest znakomity.
Wykorzystaj w pełni sezon na botwinkę. Ten produkt dodaje się nie tylko do chłodnika i zupy. Wymieszaj posiekane liście z twarogiem, a uzyskasz wyśmienity farsz do pierogów. Gotowe danie polej kwaśną śmietaną, a całość wprost rozpłynie się w ustach.
Ziemniaki pieczone są smaczniejsze niż gotowane. Przyrządzone z jogurtem naturalnym warzywo nabiera delikatności. Dzięki dodatkowi przypraw będzie też pełne charakteru i aromatu. Musicie spróbować — pasują nie tylko na grilla.
Jeśli z samego rana nie masz na nic czasu, owsianka o smaku batona Snikers z bananem będzie idealnym wyborem. Śniadanie jest pożywne, przepyszne, a porcja zawiera aż 29 g białka. Owsiankę poleca popularny dietetyk.
Mizeria jest idealnym letnim dodatkiem obiadowym. Chrupiące i orzeźwiające ogórki łączą się z daniami mięsnymi jak nic innego. Niewłaściwy dobór śmietany do mizerii może jednak sprawić, ze ta straci cały swój smakowity urok. Magda Gessler akceptuje w tej kwestii tylko 2 wersje zawartości tłuszczu w nabiale.
Pasta z makreli jest świetnym dodatkiem do chleba. Większość osób przynajmniej raz przygotowywała ten przysmak w swojej kuchni. Nie każdy jednak zna tajny składnik, który warto uwzględnić w popularnym przepisie. Mowa tutaj o odrobinie kremowej kwaśnej śmietany.
Zupa nic jest klasycznym deserem z czasów PRL-u. Słodki przysmak zachwyca prostą, a z niezawodnym przepisem babci Basi przygotujecie go bez większego wysiłku. Musicie spróbować — spodoba się nie tylko dzieciom.
Katarzyna Bosacka zaskoczyła internautów. Zdradziła, w jaki sposób przygotowuje swój sernik. Okazuje się, że jedzeniowa ekspertka rezygnuje z użycia twarogu na rzecz jogurtu greckiego. Dzięki temu wypiek jest dużo zdrowszy, a ponadto zyskuje intrygujący, lekko cierpki posmak.
Siostra Anastazja podała sprawdzony przepis na sernik. Ciasto wyróżnia się wyjątkowym wyglądem. Biało-czarne łaty sprawiają, że deser zaczynamy wręcz zajadać oczami. Piorunujący efekt daje wymieszanie jasnej i ciemnej masy.
Kotlety mielone będą jeszcze smaczniejsze, gdy do mięsa dodacie jogurt grecki. Zdrowy nabiał sprawi, że masa nabierze soczystości, która nie zniknie nawet po usmażeniu. Musicie spróbować — danie wprost rozpływa się w ustach.
Dobrych naleśników z chęcią skosztuje niejeden smakosz. Wersja z dodatkiem maślanki zaproponowana przez Roberta Makłowicza nie ma sobie równych. Znany babciom składnik sprawia, że ciasto wychodzi aksamitne i zachwyca od pierwszego kęsa. Spróbujecie?
Tani obiad z makaronem można przygotować niemalże ekspresowo. Wystarczy dodać do ugotowanych klusek trzy inne produkty. W kuchni spędzicie mniej niż kwadrans, a rodzina zje posiłek ze smakiem. Spróbujecie?
Ciasta bez pieczenia szturmem zdobywają serca łakomczuchów. Nic w tym dziwnego, bowiem ich przygotowanie jest najczęściej szybkie i bardzo proste. W takim właśnie wydaniu przedstawiamy Wam słynny kopiec kreta. Do przyrządzenia deseru wystarczy mikser i patelnia.
Szukacie sposobu na idealne racuchy? Siostra Aniela zna sprawdzoną recepturę. Serowe racuchy pomysłu zakonnicy rozpływają się w ustach. Są też na tyle sycące, że bez trudu zaspokoją większy i mniejszy apetyt.
Już jutro Tłusty Czwartek, wielu z Was z pewnością więc zrobi w domu pączki i faworki. Jak pokazała tiktokerka Kinga, pączki można przygotować szybko, nawet bez dodatku drożdży. Wystarczy tylko zmiksować składniki, uformować z ciasta kulki i usmażyć. Internauci przetestowali ten przepis i od razu pokochali ekspresowe pączki. Pączki z serka homogenizowanego będą znakomite. Zaprezentowany przez autorkę kanału TikTok kuchennykodeks patent zachwyca prostotą — ciasto uzyskujemy po prostu miksując produkty. Bez zbędnego wyrabiania, odstawiania, wyrastania czy skomplikowanego formowania — pączki powstaną w kilkanaście minut. Prościej chyba się nie da.
Naleśniki na śmietance są znakomite. Już niewielka ilość nabiału dodana do masy sprawi, że wyjdą niezwykle delikatne i miękkie. Bez trudu zawiniemy w nie każdy farsz, a jedzenie będzie bardziej niż przyjemne. Spróbujecie?Cienkie, niesamowicie elastyczne, a przy tym smaczne naleśniki można przygotować bez większego wysiłku. Wystarczy wymieszać kilka składników, nie zapominając o wlaniu niewielkiej ilości tłustej śmietanki. Nabiał nada ciastu doskonałej konsystencji.
Czy wiesz, co oznacza kolor skorupki jajka? Kupujesz wyłącznie jajka brązowe, czy białe, a może kolor nie ma dla Ciebie żadnego znaczenia? Kolor skorupki jajek uwarunkowany jest kolorem upierzenia kury. Jajka białe i brązowe zawierają tyle samo wartości odżywczych.Jajka są bardzo uniwersalnym produktem spożywczym. Wykorzystujemy je między innymi do przyrządzenia omletów i jajecznicy. Dodajemy do ciast, deserów, pulpetów, mielonych i innych dań. Jajka na twardo są pysznym dodatkiem do sałatek, żurku i chłodników.Badania wykazują, że Polacy najchętniej kupują jajka w kolorze brązowym. Dzieje się tak, ponieważ uważają, że takie jajka nie są modyfikowane genetycznie, a sama kura nie karmiona jest chemią. Okazuje się, że na kolor skorupek nie wpływa ani karma, ani sposób chowu, ani GMO.Wiele osób zastanawia się, które jajka są zdrowsze. Jajka, bez względu na kolor skorupki, zawierają białko, witaminy z grupy B, witaminę A oraz wapń, fosfor i inne wartości odżywcze. Warto więc wprowadzić jajka do diety. Na jajka powinny jednak uważać osoby, które mają podwyższony cholesterol.
Śmietana i śmietanka nie są tym samym produktem, choć niektórzy ich nazw używają zamiennie. Co prawda obie są przetworami mlecznymi, jednak ich zastosowanie, smak i parametry znacznie się różnią i nie zawsze da się ich używać zamiennie. Wyjaśniamy, jak powstają i jak można je wykorzystać w kuchni. Wiele osób stosuje zamiennie nazwy śmietana i śmietanka. Terminy te opisują jednak dwa różne produkty, których zastosowanie też jest odmienne. Wskazujemy najważniejsze różnice i podpowiadamy, jak wybrać właściwy nabiał do przyrządzanego dania.
Lidl nieustannie zaskakuje swoich klientów korzystnymi promocjami. Obecnie w ramach jednej z nich wybrane 8 produktów możesz kupić z 50-procentowym rabatem. Zapoznaliśmy się ze szczegółami akcji i wiemy, jakie warunki trzeba spełnić, by skorzystać z tej doskonałej okazji. I co istotne, w tym tygodniu zakupy możesz robić przez cały weekend. Nadchodząca niedziela będzie handlowa, a w Lidlu do końca dnia obowiązywać będzie świetna promocja na zestaw 8 produktów. W ten sposób zaoszczędzimy ponad 40 złotych, a jedyny warunek to zakup po jednej sztuce z 8 wskazanych wyrobów.
Znamy doskonały przepis na obłędne naleśniki. Placki usmażone z ciasta na bazie maślanki są wyjątkowo delikatne i puszyste. Ich przygotowanie jest bardzo proste i nie sprawi nikomu najmniejszego problemu. Domownicy bez wątpienia docenią taki poczęstunek.Naleśniki maślankowe doskonale smakują zaserwowane na słodko. Wystarczy udekorować je cukrem pudrem. Jeśli masz w spiżarni mus jabłkowy lub czekoladowy krem, prosta przekąska zamieni się w prawdziwą ucztę. W brzuchu burczy na samą myśl o takich specjałach.
Rurki z bitą śmietaną są kultowym deserem, który niejednego smakosza przyprawi o szybsze bicie serca. Korzystając z gotowego ciasta francuskiego, wykonacie je bez trudu, a będą tańsze i bardziej kruche niż dostępne w cukierniach frykasy. Spróbujecie?Mało kto odmówi sobie przyjemności sięgnięcia po znakomitą rurkę z bitą śmietaną. Lekka i wyjątkowo smaczna wersja z ciasta francuskiego nie zrujnuje waszego portfela, a jej przygotowanie będzie niesamowicie proste. Wystarczy zaopatrzyć się w specjalne foremki i kilka tanich produktów. Foremki można też przygotować z grubszej folii aluminiowej.