Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Dodaj dokładnie 2 łyżki do pasty z makreli. Wyjdzie bosko kremowa i lekka
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 14.04.2023 20:32

Dodaj dokładnie 2 łyżki do pasty z makreli. Wyjdzie bosko kremowa i lekka

Dodaj dokładnie 2 łyżki do pasty z makreli. Wyjdzie bosko kremowa i lekka
Canva / Grzegorz Sulkowski

Pasta z makreli jest świetnym dodatkiem do chleba. Większość osób przynajmniej raz przygotowywała ten przysmak w swojej kuchni. Nie każdy jednak zna tajny składnik, który warto uwzględnić w popularnym przepisie. Mowa tutaj o odrobinie kremowej kwaśnej śmietany.

Pasta z makreli to doskonały pomysł na pożywne śniadanie

Pasta z makreli cieszy intensywnym wędzonym smakiem. Ponadto zawiera witaminy i składniki mineralne, które naturalnie występują w rybim mięsie. Zdrową przekąskę można jeszcze ulepszyć, dodając do niej odrobinę gęstej śmietany. Dzięki temu poznasz zupełnie nowe, idealnie kremowe wcielenie uwielbianego smarowidła.

Przepis na najlepszą pastę z makreli

Składniki:

  • 1 makrela wędzona 
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 100 g chudego twarogu
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypiorek

Jak zrobić doskonałą pastę z makreli?

Zacznij od oczyszczenia ryby na pastę z makreli. W tym celu usuń z niej kręgosłup i wszystkie duże ości. Pozostałą część zmiel w maszynce.

Przez maszynkę przepuść także twaróg. Zmielone składniki przełóż do dużej miski. Dodaj do nich 2 łyżki śmietany, posiekany szczypiorek i wymieszaj starannie pastę z makreli.

Smarowidło dopraw do smaku solą i pieprzem. Ponownie wymieszaj całość. Gotową pastę z makreli podawaj ze świeżym pieczywem. Możesz ją także przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku przez maksymalnie 2 dni. Wachowicz makrelę w paście zastąpiła pomysłowym składnikiem. Obłędna pasta z soczewicy z wyrazistym dodatkiem na stałe zagości w twojej lodówce.

Dodaj dokładnie 2 łyżki do pasty z makreli. Wyjdzie bosko kremowa i lekka
Canva / arfo