Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Ryba

Ryba w sztuce kulinarnej – podstawowe informacje

Ryba to rodzaj wodnego kręgowca, które w rozlicznych gatunkach i odmianach zamieszkuje wszystkie wody świata. Ryby stanowią najliczniejszą grupę współcześnie żyjących kręgowców, zajmując przy tym ważne miejsce w światowej sztuce kulinarnej. Na całym globie spożywa się różne rodzaje ryb, w zależności od klimatu i rodzaju wód (ocean, morze, jezioro, rzeka, etc.) w którym zwierzęta te występują.

Ryba stanowić element główny lub dodatek zasadniczo każdego rodzaju dania – śniadania, obiadu czy kolacji. W wielu przypadkach z ryb przygotowuje się także przekąski, a niektóre ich wersje (na przykład wędzone) spożywa się na kanapkach lub w sałatkach. Popularne są także ryby w zalewie, a kulturze orientalnej mocno ukorzeniony jest zwyczaj spożywania surowego, rybiego mięsa – na przykład sushi.

Czy ryby są zdrowe? Dlaczego warto je jeść?

Wartości odżywcze ryb w dużej mierze uzależnione są od gatunku danej ryby, ale co do zasady stwierdzić można, że ryby są bardzo zdrowe i warto urozmaicić nimi naszą dietę, o ile jeszcze nie stanowią one elementu naszego jadłospisu.

Ryby należy jeść głównie przez wzgląd na to, że ich mięso zasobne jest w niezbędne dla życia człowieka kwasy omega-3. Ryba stanowi także bogate źródło witamin i składników mineralnych. W przypadku tych pierwszych wymienić należy witaminę A, D, E, oraz witaminy z grupy B. W przypadku tych drugich z kolei na pierwszy plan wysuwa się żelazo, selen i jod.

Zdecydowana większość potraw przygotowywanych z ryb jest niskokaloryczna. Samo rybie mięso nie zawiera węglowodanów, jednocześnie stanowiąc obfite źródło białka. 

Jaka ryba jest najlepsza?

Zasadniczo każda ryba będzie w stanie uraczyć nas szeregiem trudnych do przeoczenia wartości odżywczych, a walory smakowe stanowią kwestię indywidualną. Niemniej, niekwestionowanym królem wód, łączącym w sobie smak i zdrowie, będzie łosoś. Do pozostałych zdrowych ryb należy także dorsz, makrela, mintaj, pstrąg czy karp. 

Rodzaje potraw z ryb

Ryba spożywana jest w różnych kulturach w różnych formach – często jednak niektóre potrawy z ryb mają charakter szczególny i są zasadniczo zarezerwowane na okres świąt, na przykład świąt Bożego Narodzenia. Przykład w tej materii może stanowić popularna w Polsce ryba po grecku, ryba w galarecie czy śledzie w oleju.

Ryba konsumowana na śniadanie czy kolację zwykle stanowi dodatek do sałatek czy kanapek. Inaczej jest jednak w przypadku dań obiadowych, gdzie potraw wymienić możemy wiele. Na uwagę zasługuje zupa rybna, pstrąg pieczony, gotowany łosoś, ryba z warzywami czy po prostu rybne filety.

Pokaż więcej

None
14.11.2025 13:11 Zasyp patelnię i połóż rybę. Nigdy nie usmażysz ryby inaczej

Smażenie ryby bywa kulinarną próbą nerwów – pryskający tłuszcz, przywierające filety, rozsypana panierka. Okazuje się jednak, że wystarczy szczypta soli na rozgrzaną patelnię, by uniknąć bałaganu i uzyskać idealnie usmażoną rybę. To prosty, sprawdzony patent, który pokochasz od pierwszego użycia.

pasta z makreli
29.08.2025 13:01 Pasta z makreli, twarogu i jajek. W sam raz na pyszną kolację

Pasta z makreli, twarogu i jajek to błyskawiczna propozycja na kolację lub śniadanie. Kremowa, intensywna w smaku, świetnie sprawdzi się jako dodatek do chleba – zarówno na chrupiące grzanki, jak i klasyczną pajdę. Zrobisz ją w kilka minut z podstawowych składników. W przepisie znajdziesz prosty trik, który zapewnia idealną konsystencję i lekko pikantny smak.

stynki na talerzu
31.07.2025 21:01 Ta ryba pachnie jak ogórek i jest 100 razy lepsza niż pstrąg. Źródło białka i wapnia

Trudno powiedzieć, czy stwierdzenie, że ryba smakuje jak ogórek jest rekomendacją, czy wręcz przeciwnie. Ale takie właśnie są stynki, które polecać z pewnością warto. Są pełne właściwości odżywczych, a przy tym jedzenie ich jest po prostu frajdą.

gołąbki
16.06.2025 21:04 To najlepszy farsz na gołąbki. Żadne mięso mu nie dorówna

Oto przepis na zamiennik zwykłych gołąbków. Nie odchodzimy jednak (tym razem) daleko od pierwotnej idei. Sięgamy zamiast mięsa po rybę – doskonałą i na piątek, i na dietę.

Ryba ze sklepu
17.05.2025 10:20 Poważne skutki zatrucia, 5 osób w szpitalu. Sanepid wydał pilny komunikat

W polskich wodach pojawiły się trujące ryby. Niestety to nie koniec złych informacji. Po ich spożyciu kilka osób trafiło do szpitala. Okazuje się, że wszyscy zostali dotknięci stosunkowo rzadką chorobą. Sprawę bada Sanepid. 

gulasz
11.04.2025 16:57 Na Wielką Sobotę podaję zawsze ten gulasz. Bez grama mięsa, a smakuje jak przebój

Przypominamy, że w Wielką Sobotę nadal obowiązuje post. Jeżeli nie masz pomysłu na obiad, który zadowoli twoją rodzinę, koniecznie poznaj przepis. Przygotowany według niego gulasz rybny nie ma sobie równych. Z daleka przyciągnie domowników aromatem, a potem zachwyci ich smakiem. Przygotowanie dania to bułka z masłem. 

jajka faszerowane tuńczykiem
11.03.2025 19:55 Ten farsz jest najlepszy do jajek. Ten przepis dostałem od znajomego kucharza

Nawet na Wielkanoc nie samymi jajkami żyje człowiek. W tym przepisie łączymy je z farszem, który zmienia połówki jajek w niecodzienną przekąskę, doskonałą na świąteczny stół. To jednocześnie coś starego i coś nowego, a także zielony powiew wiosny na talerzu.

pasta na kanapkach
02.03.2025 22:00 Łączę ogórki kiszone z tanią rybą. To najlepsze smarowidło do chleba

Pasta z wędzonej makreli z ogórkiem kiszonym brzmi równie pysznie, co tanio i łatwo w przygotowaniu. I tak właśnie jest. To doskonała pozycja na śniadanie, do tego bardzo zdrowa i nietypowa w smaku.

smażenie dorsza
21.02.2025 15:39 Zrobiłem na obiad dorsza z przepisu Strzelczyka. Wyszło cudo

Jeśli piątek, do dania rybne, a jeśli ryba na obiad – to dorsz. Oto jaki sposób ma na niego Tomasz Strzelczyk. Ulubieniec polskich domowych kucharek i kucharzy ma swój sposób na rybę w sosie.

ryba
20.02.2025 18:03 Smażę rybę i zalewam banalnym sosem. Smakuje jak marzenie, podaję co piątek

Jaki obiad sprawdzi się w piątek? Smażona ryba w pysznym sosie podbije podniebienie każdego smakosza. Takie danie przyrządzisz raz- dwa i równie błyskawicznie zniknie z talerzy.

Zupa halaszle podana w misce
11.02.2025 08:19 Ta zupa jest hitem w moim domu. Przepis przywiozłem z wakacji

Zupa to bardzo popularne danie w naszym kraju. Przyjęło się, że jest ona podawana jako pierwsza podczas dwudaniowego obiadu, chwilę przed główną potrawą. Polskie zupy są pyszne, jednak warto czasami spróbować innych smaków, szczególnie z zagranicy. Poznajcie przepis na węgierską zupę rybną. 

Kawałek ryby widoczny podanej na talerzu
08.02.2025 13:40 Na obiad podałem wyśmienitą rybę. Zdrowa, ma mało ości i teraz jest w promocji

Dania, w których ryba jest składnikiem wyróżniającym się, to potrawy, których z pewnością trzeba spróbować, będąc nad morzem. Niestety nie zawsze jest ku temu okazja. Dlatego warto wtedy przygotować rybę samemu w domu, a na pewno gwarancja dobrego smaku będzie taka sama. Szczególnie jeśli akurat jest ryba w promocji. 

pasta z makreli
07.02.2025 18:54 Pastę z makreli robię z uwielbianym serem. Smakuje jak marzenie

Słony charakter i wyrazista struktura greckiego sera to świetny sposób na podkręcenie dobrze nam znanej potrawy. W tej postaci pasta z makreli smakuje jak nigdy dotąd.

sałatka śledziowa
25.01.2025 16:14 Taką sałatkę śledziową robię zawsze w karnawale. Gościom smakuje bardziej niż jarzynowa

Oto przepis na klasycznego śledzia pod pierzynką. Pierzynki są różne, ale ta składa się z dodatków, których po podobnej sałatce oczekujemy najczęściej. Mamy tu więc ogórki kiszone, buraki i jajko.

wyba w słoikach
23.01.2025 18:34 Strzelczyk pakuje rybę do słoików i wlewa tę zalewę. To jeden z jego najlepszych przepisów

Ryba w zalewie octowej to wszystkim dobrze znana przekąska. Mimo to warto wypróbować przepis Tomasz Strzelczyka, który przysmak przygotowuje w nieco inny sposób, a w dodatku z ryby, o której nikt by nawet nie pomyślał. Poznaj przepis kucharza, a dowiesz się, dlaczego zasługuje na szczególne uznanie. 

nadziewane pomidorki
14.01.2025 21:00 Te nadziewane pomidorki są hitem w moim domu. Pyszna przekąska za grosze

Jakie danie sprawdzi się na śniadanie, a jednocześnie może być pyszną przystawką na imprezę? To pomidorki nadziewane, które efektownie prezentują się na stole i jeszcze lepiej smakują. Zrobisz je dzięki temu prostemu przepisowi ze zdrowym produktem. 

sąłatka
06.01.2025 06:00 Biorę 1 rybę i robię z niej sałatkę. Tą porcją najada się cała rodzina

Czy ryba pasuje do sałatki? Jak najbardziej! Przyrządzam sałatkę z makreli wędzonej i wychodzi pysznie. Ta smaczna ryba doskonale komponuje się ze smakiem chrupiących warzyw i jajek. Każdemu polecam przepis na tę szybką i zdrową przekąskę.

śledzie w miseczce
03.01.2025 19:07 Żaden olej, żadna śmietana. Śledzie podaję inaczej, moja rodzina je uwielbia

Śledź po cygańsku to mniej znany, ale tradycyjny sposób na przyrządzenie tej ryby. Są pikantne, a rybno-słony smak przełamany jest umami pochodzącym z pomidorów. Choć smakują nietypowo, składają się z łatwo dostępnych składników.

wigilijna ryba
25.12.2024 21:00 Nie wyrzucam ryb, które zostały po Wigilii. Robię z nich wyśmienite danie

Ryby, których nie zjedliśmy podczas kolacji wigilijnej najczęściej odgrzewamy lub niestety wyrzucamy. Od lat wykorzystuję je jednak inaczej i przyrządzam z nich fantastyczne danie. Podaję je zwykle na kolację. Moja rodzina uwielbia tę potrawę.

karp
25.12.2024 06:01 Tak najszybciej odgrzejesz usmażonego karpia. Nie straci smaku i nie będzie suchy

Karp tradycyjnie pojawi się na naszych wigilijnych stołach. Smażony i pełen smaku będzie cieszył podniebienia. Jednak jak odgrzać smażonego karpia? Jest na to szybki i sprawdzony sposób. Dzięki niemu ryba nie będzie sucha i twarda. 

śledzie
23.12.2024 16:46 Ekspresowe śledzie na Wigilię. Zrobisz je dosłownie w ostatniej chwili

Śledzie w Wigilię to już niemal kulinarny obowiązek w wielu polskich domach. Jeśli brakuje ci czasu na ich przyrządzenie, koniecznie poznaj ten przepis. Śledzie na szybko są dość pikantne, pyszne i bez trudu zrobisz je nawet na ostatnią chwilę. Przepis pochodzi z kanału Obżarciuch na You Tube.

śledzie
21.12.2024 21:00 Zapomniany przepis na śledzie wigilijne. Wyśmienita potrawa z Kresów

Śledzie na Wigilię to już pyszna tradycja. Warto przyrządzić je według dawnej receptury, która pochodzi z Kresów. Śledzie w cieście wychodzą doskonale. Nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. 

wigilijne śniadanie
13.12.2024 16:20 Wiadomo co z postem w Wigilię i Święta. Kościół stawia sprawę jasno

Co roku to samo. Na kilka dni przed świętami wracają pytania i wątpliwości dotyczące obowiązującego katolików postu przed świętami Bożego Narodzenia. Wyjaśnijmy sobie to więc raz na zawsze. Wiele osób będzie zaskoczonych.

faworki z karpia
06.12.2024 17:44 Nacinam, namaczam i smażę na złoty kolor. Faworki z karpia to coroczny hit

Można powiedzieć, że te faworki to dwa świąteczne przepisy w jednym. Nie podajemy ich jednak z cukrem pudrem na deser, ale jako kulminacyjny punkt wigilijnej wieczerzy. A to dlatego, że te faworki są daniem rybnym.

śledź pod pierzynką
27.11.2024 16:35 Zrobiłam na kolację śledzie pod pierzynką. Pyszną sałatkę podam też w Wigilię

Śledź pod pierzynką będzie w sam raz na święta. Warstwy pysznych warzyw i wyrazistego sosu sprawią, że taka sałatka oczaruje smakiem podczas wieczerzy wigilijnej. Z jej przygotowaniem poradzi sobie każdy. Przepis blogerki kulinarnej Ani Zyśk gwarantuje doskonały efekt. 

smażony karp
21.11.2024 09:14 Wigilijny karp w panierce bez ości i posmaku mułu. Prościej się nie da

Wigilijny karp będzie smakował zdecydowanie lepiej. Przed smażeniem wystarczy go odpowiednio przygotować, a ryba wyjdzie doskonała. Dowiedz się, jak smażyć karpia, a już nigdy nie zrobisz tego w inny sposób. 

śledzie w musztardzie
16.11.2024 16:40 Żaden olej, żadna śmietana. Śledzie najlepiej smakują mi w tym sosie

Śledzie zwykle podajemy w śmietanie lub w oleju. Jednak teraz warto przyrządzić te smaczne ryby w trochę innej odsłonie. Śledzie w musztardzie zachwycą niejednego smakosza. Połączenie pikantnego smaku z delikatną słodyczą na każdym zrobią wrażenie. 

ryba
18.10.2024 07:00 Ma chude mięso i jest napakowana białkiem. Ta ryba jest właśnie w Dino na przecenie

Ryba na piątek będzie jak znalazł na obiad. Teraz warto wybrać się do Dino i kupić mirunę w atrakcyjnej cenie. Jest zdrowa, smaczna i daje wiele kulinarnych możliwości. Grzech nie skorzystać z takiej okazji.