Ryba to rodzaj wodnego kręgowca, które w rozlicznych gatunkach i odmianach zamieszkuje wszystkie wody świata. Ryby stanowią najliczniejszą grupę współcześnie żyjących kręgowców, zajmując przy tym ważne miejsce w światowej sztuce kulinarnej. Na całym globie spożywa się różne rodzaje ryb, w zależności od klimatu i rodzaju wód (ocean, morze, jezioro, rzeka, etc.) w którym zwierzęta te występują.
Ryba stanowić element główny lub dodatek zasadniczo każdego rodzaju dania – śniadania, obiadu czy kolacji. W wielu przypadkach z ryb przygotowuje się także przekąski, a niektóre ich wersje (na przykład wędzone) spożywa się na kanapkach lub w sałatkach. Popularne są także ryby w zalewie, a kulturze orientalnej mocno ukorzeniony jest zwyczaj spożywania surowego, rybiego mięsa – na przykład sushi.
Wartości odżywcze ryb w dużej mierze uzależnione są od gatunku danej ryby, ale co do zasady stwierdzić można, że ryby są bardzo zdrowe i warto urozmaicić nimi naszą dietę, o ile jeszcze nie stanowią one elementu naszego jadłospisu.
Ryby należy jeść głównie przez wzgląd na to, że ich mięso zasobne jest w niezbędne dla życia człowieka kwasy omega-3. Ryba stanowi także bogate źródło witamin i składników mineralnych. W przypadku tych pierwszych wymienić należy witaminę A, D, E, oraz witaminy z grupy B. W przypadku tych drugich z kolei na pierwszy plan wysuwa się żelazo, selen i jod.
Zdecydowana większość potraw przygotowywanych z ryb jest niskokaloryczna. Samo rybie mięso nie zawiera węglowodanów, jednocześnie stanowiąc obfite źródło białka.
Zasadniczo każda ryba będzie w stanie uraczyć nas szeregiem trudnych do przeoczenia wartości odżywczych, a walory smakowe stanowią kwestię indywidualną. Niemniej, niekwestionowanym królem wód, łączącym w sobie smak i zdrowie, będzie łosoś. Do pozostałych zdrowych ryb należy także dorsz, makrela, mintaj, pstrąg czy karp.
Ryba spożywana jest w różnych kulturach w różnych formach – często jednak niektóre potrawy z ryb mają charakter szczególny i są zasadniczo zarezerwowane na okres świąt, na przykład świąt Bożego Narodzenia. Przykład w tej materii może stanowić popularna w Polsce ryba po grecku, ryba w galarecie czy śledzie w oleju.
Ryba konsumowana na śniadanie czy kolację zwykle stanowi dodatek do sałatek czy kanapek. Inaczej jest jednak w przypadku dań obiadowych, gdzie potraw wymienić możemy wiele. Na uwagę zasługuje zupa rybna, pstrąg pieczony, gotowany łosoś, ryba z warzywami czy po prostu rybne filety.
Pokaż więcej
Smażenie ryby bywa kulinarną próbą nerwów – pryskający tłuszcz, przywierające filety, rozsypana panierka. Okazuje się jednak, że wystarczy szczypta soli na rozgrzaną patelnię, by uniknąć bałaganu i uzyskać idealnie usmażoną rybę. To prosty, sprawdzony patent, który pokochasz od pierwszego użycia.
Pasta z makreli, twarogu i jajek to błyskawiczna propozycja na kolację lub śniadanie. Kremowa, intensywna w smaku, świetnie sprawdzi się jako dodatek do chleba – zarówno na chrupiące grzanki, jak i klasyczną pajdę. Zrobisz ją w kilka minut z podstawowych składników. W przepisie znajdziesz prosty trik, który zapewnia idealną konsystencję i lekko pikantny smak.
Trudno powiedzieć, czy stwierdzenie, że ryba smakuje jak ogórek jest rekomendacją, czy wręcz przeciwnie. Ale takie właśnie są stynki, które polecać z pewnością warto. Są pełne właściwości odżywczych, a przy tym jedzenie ich jest po prostu frajdą.
Oto przepis na zamiennik zwykłych gołąbków. Nie odchodzimy jednak (tym razem) daleko od pierwotnej idei. Sięgamy zamiast mięsa po rybę – doskonałą i na piątek, i na dietę.
W polskich wodach pojawiły się trujące ryby. Niestety to nie koniec złych informacji. Po ich spożyciu kilka osób trafiło do szpitala. Okazuje się, że wszyscy zostali dotknięci stosunkowo rzadką chorobą. Sprawę bada Sanepid.
Przypominamy, że w Wielką Sobotę nadal obowiązuje post. Jeżeli nie masz pomysłu na obiad, który zadowoli twoją rodzinę, koniecznie poznaj przepis. Przygotowany według niego gulasz rybny nie ma sobie równych. Z daleka przyciągnie domowników aromatem, a potem zachwyci ich smakiem. Przygotowanie dania to bułka z masłem.
Nawet na Wielkanoc nie samymi jajkami żyje człowiek. W tym przepisie łączymy je z farszem, który zmienia połówki jajek w niecodzienną przekąskę, doskonałą na świąteczny stół. To jednocześnie coś starego i coś nowego, a także zielony powiew wiosny na talerzu.
Pasta z wędzonej makreli z ogórkiem kiszonym brzmi równie pysznie, co tanio i łatwo w przygotowaniu. I tak właśnie jest. To doskonała pozycja na śniadanie, do tego bardzo zdrowa i nietypowa w smaku.
Jeśli piątek, do dania rybne, a jeśli ryba na obiad – to dorsz. Oto jaki sposób ma na niego Tomasz Strzelczyk. Ulubieniec polskich domowych kucharek i kucharzy ma swój sposób na rybę w sosie.
Jaki obiad sprawdzi się w piątek? Smażona ryba w pysznym sosie podbije podniebienie każdego smakosza. Takie danie przyrządzisz raz- dwa i równie błyskawicznie zniknie z talerzy.
Zupa to bardzo popularne danie w naszym kraju. Przyjęło się, że jest ona podawana jako pierwsza podczas dwudaniowego obiadu, chwilę przed główną potrawą. Polskie zupy są pyszne, jednak warto czasami spróbować innych smaków, szczególnie z zagranicy. Poznajcie przepis na węgierską zupę rybną.
Dania, w których ryba jest składnikiem wyróżniającym się, to potrawy, których z pewnością trzeba spróbować, będąc nad morzem. Niestety nie zawsze jest ku temu okazja. Dlatego warto wtedy przygotować rybę samemu w domu, a na pewno gwarancja dobrego smaku będzie taka sama. Szczególnie jeśli akurat jest ryba w promocji.
Słony charakter i wyrazista struktura greckiego sera to świetny sposób na podkręcenie dobrze nam znanej potrawy. W tej postaci pasta z makreli smakuje jak nigdy dotąd.
Oto przepis na klasycznego śledzia pod pierzynką. Pierzynki są różne, ale ta składa się z dodatków, których po podobnej sałatce oczekujemy najczęściej. Mamy tu więc ogórki kiszone, buraki i jajko.
Ryba w zalewie octowej to wszystkim dobrze znana przekąska. Mimo to warto wypróbować przepis Tomasz Strzelczyka, który przysmak przygotowuje w nieco inny sposób, a w dodatku z ryby, o której nikt by nawet nie pomyślał. Poznaj przepis kucharza, a dowiesz się, dlaczego zasługuje na szczególne uznanie.
Jakie danie sprawdzi się na śniadanie, a jednocześnie może być pyszną przystawką na imprezę? To pomidorki nadziewane, które efektownie prezentują się na stole i jeszcze lepiej smakują. Zrobisz je dzięki temu prostemu przepisowi ze zdrowym produktem.
Czy ryba pasuje do sałatki? Jak najbardziej! Przyrządzam sałatkę z makreli wędzonej i wychodzi pysznie. Ta smaczna ryba doskonale komponuje się ze smakiem chrupiących warzyw i jajek. Każdemu polecam przepis na tę szybką i zdrową przekąskę.
Śledź po cygańsku to mniej znany, ale tradycyjny sposób na przyrządzenie tej ryby. Są pikantne, a rybno-słony smak przełamany jest umami pochodzącym z pomidorów. Choć smakują nietypowo, składają się z łatwo dostępnych składników.
Ryby, których nie zjedliśmy podczas kolacji wigilijnej najczęściej odgrzewamy lub niestety wyrzucamy. Od lat wykorzystuję je jednak inaczej i przyrządzam z nich fantastyczne danie. Podaję je zwykle na kolację. Moja rodzina uwielbia tę potrawę.
Karp tradycyjnie pojawi się na naszych wigilijnych stołach. Smażony i pełen smaku będzie cieszył podniebienia. Jednak jak odgrzać smażonego karpia? Jest na to szybki i sprawdzony sposób. Dzięki niemu ryba nie będzie sucha i twarda.
Śledzie w Wigilię to już niemal kulinarny obowiązek w wielu polskich domach. Jeśli brakuje ci czasu na ich przyrządzenie, koniecznie poznaj ten przepis. Śledzie na szybko są dość pikantne, pyszne i bez trudu zrobisz je nawet na ostatnią chwilę. Przepis pochodzi z kanału Obżarciuch na You Tube.
Śledzie na Wigilię to już pyszna tradycja. Warto przyrządzić je według dawnej receptury, która pochodzi z Kresów. Śledzie w cieście wychodzą doskonale. Nie może ich zabraknąć na świątecznym stole.
Co roku to samo. Na kilka dni przed świętami wracają pytania i wątpliwości dotyczące obowiązującego katolików postu przed świętami Bożego Narodzenia. Wyjaśnijmy sobie to więc raz na zawsze. Wiele osób będzie zaskoczonych.
Można powiedzieć, że te faworki to dwa świąteczne przepisy w jednym. Nie podajemy ich jednak z cukrem pudrem na deser, ale jako kulminacyjny punkt wigilijnej wieczerzy. A to dlatego, że te faworki są daniem rybnym.
Śledź pod pierzynką będzie w sam raz na święta. Warstwy pysznych warzyw i wyrazistego sosu sprawią, że taka sałatka oczaruje smakiem podczas wieczerzy wigilijnej. Z jej przygotowaniem poradzi sobie każdy. Przepis blogerki kulinarnej Ani Zyśk gwarantuje doskonały efekt.
Wigilijny karp będzie smakował zdecydowanie lepiej. Przed smażeniem wystarczy go odpowiednio przygotować, a ryba wyjdzie doskonała. Dowiedz się, jak smażyć karpia, a już nigdy nie zrobisz tego w inny sposób.
Śledzie zwykle podajemy w śmietanie lub w oleju. Jednak teraz warto przyrządzić te smaczne ryby w trochę innej odsłonie. Śledzie w musztardzie zachwycą niejednego smakosza. Połączenie pikantnego smaku z delikatną słodyczą na każdym zrobią wrażenie.
Ryba na piątek będzie jak znalazł na obiad. Teraz warto wybrać się do Dino i kupić mirunę w atrakcyjnej cenie. Jest zdrowa, smaczna i daje wiele kulinarnych możliwości. Grzech nie skorzystać z takiej okazji.