Smaczny śledź nie może mieć zbyt dużo soli. Babcie doskonale o tym wiedziały i stosowały prostą technikę na usunięcie nadmiaru przyprawy. Pomagał im w tym jeden produkt oraz czas.
Czy kupujecie żywego karpia na Wigilię? Jeśli jest to tradycją w waszych domach, to być może już ostatni raz z takiego zakupu skorzystacie. Posłowie chcę zmian w prawie, które uniemożliwią sprzedaż żywych ryb. Czy ten zakaz zacznie obowiązywać już od przyszłego roku?
W branży HoReCa, gdzie jakość i świeżość dań w dużej mierze decydują o sukcesie, szefowie kuchni z całego świata zwracają się w stronę Fier Seafood. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta: Fier łączy 25-letnią tradycję z elastyczną ofertą, dostarczając produkty najwyższej jakości, które spełniają najbardziej wyrafinowane kulinarne oczekiwania.
Na kruchym cieście można podać wszystko. Zwłaszcza, jeśli robi się je tak szybko. Wędzona (pieczona, gotowana) ryba, cebula, ser i śmietana gwarantują danie pyszne i wykwintne. Ulubione warzywa i przyprawy jeszcze bardziej uszlachetnią smak.
Czy macie już pomysł na piątkowy obiad? Jeśli wciąż szukacie przepisu na smaczne danie, to mam coś dla was. Polecam doskonały obiad bez mięsa. Ta zapiekanka z rybą zniknie w mgnieniu oka.
Czy wiecie już, co przyrządzicie na obiad na piątek? Ja w piątki zwykle robię wyśmienitą pieczoną rybę z dodatkiem duszonych warzyw. Danie jest proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Polecam przepis na pyszną rybę.
Od 10 lat 25 sierpnia obchodzimy Dzień Polskiej Żywności – to doskonała okazja, aby zwrócić uwagę na wysoką jakość naszych, rodzimych produktów oraz bogactwo kuchni polskiej. Termin ten nie został wybrany przypadkowo – pod koniec sierpnia stragany i sklepowe półki są pełne polskich, świeżych warzyw i owoców, a rolnicy świętują dożynki i cieszą się zbiorami. Często nie zdajemy sobie sprawy, jak wiele smacznych i zdrowych produktów powstaje w Polsce, m.in.: twaróg, kiszonki, pieczywo, wędliny i mięsa oraz cenione na świecie sery. Jakość i smak to ogromna zaleta polskich produktów. Warto jednak pamiętać, że nie jedyna.
Warto jeść ryby, bo są one doskonałym źródłem białka i z powodzeniem mogą zastąpić mięso drobiowe w naszej diecie. Jednak, która ryba z polskiego morza jest najzdrowsza? Dietetyk wskazał tę, po którą warto sięgać. Jest świetnym źródłem selenu i wapnia.
Polacy jedzą za mało mięsa z ryb. Na tę kwestię dietetycy zwracają uwagę już od lat. Chcąc zmienić ten stan rzeczy, wiele osób sięga po ryby, które wcale są źródłem cennych wartości odżywczych. Niektóre z nich, jak chociażby łosoś hodowlany, mogą przynieść więcej szkody, niż pożytku.
Wysokie ceny jedzenia przestają kogokolwiek zadziwiać. Cały czas jednak natrafić można na perełkę, która wprost zwala z nóg. Taka właśnie sytuacja spotkała turystę, który w Mielnie wybrał się rodziną na obiad. Za skromny posiłek usłyszał kwotę, której kompletnie się nie spodziewał. Za rybę podaną na jednorazowej zastawie zapłacił krocie.
Makrela wędzona jest bogata w kwasy omega-3, witaminy i minerały. Oprócz tego jest pyszna i można ją wykorzystać z powodzeniem w kuchni. Jednak ta smaczna ryba wciąż zbyt rzadko gości na stołach Polaków. Warto ją jeść, to samo zdrowie.
Ryby są uważane za bardzo zdrowy produkt spożywczy. Nie każdy jednak gatunek przyniesie nam tyle samo pożytku. Jednym z tych których powinniśmy za wszelką cenę unikać jest popularna niestety tilapia. W jej mięsie mogą kryć się szkodliwe dla zdrowia substancje.
Pasta z makreli jest świetnym dodatkiem do chleba. Większość osób przynajmniej raz przygotowywała ten przysmak w swojej kuchni. Nie każdy jednak zna tajny składnik, który warto uwzględnić w popularnym przepisie. Mowa tutaj o odrobinie kremowej kwaśnej śmietany.
Wielkanoc nadchodzi wielkimi krokami. Z okazji świat w każdym domu przygotowane zostaną rozmaite specjały. Wśród nich na pewno wyróżni się śledź w pikantnej marynacie. Przyrządzenie jej jest tak szybkie, że aż trudno uwierzyć.
Kotlety ze śledzia są świetnym pomysłem na postny obiad. Przepis pochodzący z początku XX wieku nie ma sobie równych. Przyrządzone według niego danie jest soczyste, aromatyczne i niesamowicie sycące. Musicie spróbować.
Czy w trudnych czasach odżywialiśmy się mniej zdrowo? Okazuje się, że niektóre hity PRL-u stanowią nad wyraz zdrowy i pożywny posiłek. Prym w zestawieniu popularnego dietetyka wiodą klasyczne śledzie w śmietanie serwowane z ziemniakami. Ich zalet nie sposób zliczyć.
Tomasz Strzelczyk przeszedł samego siebie. Wszystko za sprawą genialnej sałatki śledziowej. Banalny przepis, proste wykonanie i łatwo dostępne składniki stanowią zaledwie początek jej zalet. Spróbujcie jej, a zrozumiecie w pełni fenomen tej potrawy.
Ryba ma delikatne mięso i jej rozmrożenie wymaga większej ostrożności. Jeśli nie mamy zbyt wiele czasu na jej przyrządzenie, warto skorzystać z jednej z 4 skutecznych metod szybkiego doprowadzenie mięsa do temperatury pokojowej. Z naszymi wskazówkami wyjdzie pyszne.
Czy wiesz, na czym smażyć rybę? Wybór tłuszczu ma ogromne znaczenie. Choć istnieje w tej kwestii pewna dowolność powinniśmy wystrzegać się przyrządzania jej na smalcu. Mięso niepotrzebnie nim nasiąknie i złapie nie do końca korzystny aromat.
Dorada jest smaczną i niezwykle cenną rybą. Choć porcja potrafi kosztować zaledwie 4 złote, wiele osób po nią nie sięga, wybierając inne, często obfitujące w mniej korzystnych dla zdrowia składników, gatunki. Wyjaśniamy, dlaczego warto zmienić podejście.
Łosoś jest zdrową rybą, którą warto podać na obiad. Przygotowany w formie sakiewek z ciasta francuskiego będzie smakował obłędnie. Wykonanie jest proste, a posiłek nasyci na długo. Musicie spróbować — składniki dostaniecie w każdym sklepie.
W Biedronce od poniedziałku czekać będą nowe rabaty. Tym razem w przystępnych cenach nabyć będziemy mogli między innymi ryby. Zerknęliśmy do gazetki marketu i wiemy, co jeszcze warto będzie kupić.
Solisz rybę kilka godzin przez smażeniem? Popełniasz bardzo duży błąd. Sól sprawi bowiem, że delikatne filety staną się suche i stracą smak. Najlepiej więc oprószyć mięso przyprawą tuż przed położeniem na patelnię.
Zapiekanka ziemniaczana w stylu szwedzkim będzie świetnym pomysłem na obiad. Przedstawione przez Roberta Makłowicza danie z dodatkiem korzennych szprotek jest pełne smaku, niedrogie i niesamowicie sycące. Musicie go spróbować — zachwyci od pierwszego kęsa. Inspirowana szwedzką potrawą pokusa Janssona zapiekanka w wykonaniu Roberta Makłowicz jest znakomita. Wykorzystane w niej mączyste ziemniaki i szprotki helskie w korzennym sosie razem smakują fantastycznie, a posiłek na długo nas nasyci. Warto skosztować.
Rozmrażasz rybę w gorącej wodzie? Nigdy tak nie rób. Są o wiele lepsze sposoby na rozmrożenie filetów i dzwonków. Jednym z nich jest letnia woda i mleko. Rybę możemy ogrzać delikatnie w piekarniku. Będzie gotowa w kilka minut.Filety rybne zwykle sprzedawane są jednak w postaci mrożonej. Niektórzy rozmrażają rybę w zimnej wodzie i wstawiają miskę do lodówki. To dobry sposób, jednak proces rozmrażania trwa kilka godzin. Jak rozmrozić rybę?Wiele osób popełnia błąd, wstawiając zamrożony filet go gorącej wody. W ten sposób nie rozmrozimy ryby, a zagotujemy mięso, które po usmażeniu lub upieczeniu nie będzie smaczne. Jak rozmrozić rybę? Świetnym sposobem jest rozmrażanie ryby w letniej wodzie i mleku w temperaturze pokojowej.Mało kto wie, że rybę możemy rozmrozić także w piekarniku. Urządzenie musi być jednak zimne, a rybę rozmrażamy dosłownie chwilę, zanim piekarnik się nagrzeje. Gwałtowne zmiany temperatury nie służą nie tylko rybom, ale i każdemu rodzajowi rozmrażanego mięsa.
Dieta Polaków jest bardzo uboga w ryby. Ceny ryb, między innymi dorsza, czy łosia stale rosną, jednak w sklepach dostaniemy również o wiele tańszą rybę. Makrela wędzona jest jedną z najzdrowszych ryb i ma wiele wartości odżywczych. Przygotujemy z niej nie tylko pasty na kanapkę, ale i pyszny obiad dla całej rodziny.Makrela wędzona nie cieszy się w Polsce dużą popularnością. Mało kto wie, że ryba jest nie tylko tania, ale i bardzo zdrowa. Makrela wędzona jest zaliczana do jednych z najzdrowszych ryb, a porcja kosztuje około 10 zł.Z makreli wędzonej przyrządzamy głównie pasty kanapkowe lub jemy jako dodatek do pieczywa. Pasty z twarogiem lub jajkami są smaczne, ale mogą się przejeść. Rybę możemy przyrządzić również na ciepło. Zrobimy z niej kotlety, farsz do pierogów i pyszne zapiekanki.Według badań Polacy wciąż jedzą zbyt mało ryb. W naszym menu króluje przeważnie wieprzowina, drób i białe pieczywo, dopiero później warzywa, owoce, nabiał. Ryby są absolutnie niezbędne w naszej diecie. Ich składniki odżywcze mają nieoceniony wpływ na nasze zdrowie.
Ewa Wachowicz podzieliła się swoim nietuzinkowym przepisem na śledzie. Zapomnij o przygotowywaniu ich w śmietanie. Znana dziennikarka swoje śledzie przyrządza na wzór ryby po grecku. Musimy przyznać, że to rewelacyjny pomysł.Do przygotowania śledzi po grecku Ewy Wachowicz potrzebujesz zaledwie kilku składników. Przyrządzenie potrawy jest banalnie proste. Takie śledzie z pewnością pozytywnie zaskoczą niejednego gościa. Ewa Wachowicz słynie z doskonałego wyczucia smaku.
Biedronka po raz kolejny cieszy swoich klientów niskimi cenami na wspaniałe produkty. Teraz filet z łososia atlantyckiego możecie kupić za jedyne 7,49/100g. Z tej okazji proponujemy przepis na obłędnego łososia teriyaki. Wprowadź do swojej kuchni odrobinę orientu. Nazwa "teriyaki" pochodzi o japońskiego czasownika "błyszczeć" i bierze się z charakterystycznego wyglądu słodko-słonej marynaty. Dzięki promocji Biedronki możecie wykonać ją własnoręcznie. Smak łososia oraz sosu teriyaki idealnie się ze sobą łączą. Ta potrawa idealnie sprawdzi się na elegancką kolację.