Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Nie kosztuje kroci, a smakuje jak z restauracji. Zapiekanka ziemniaczana Makłowicza jest hitem

Nie kosztuje kroci, a smakuje jak z restauracji. Zapiekanka ziemniaczana Makłowicza jest hitem

Nie kosztuje kroci, a smakuje jak z restauracji. Zapiekanka ziemniaczana Makłowicza jest hitem
Screen z filmu na kanale YouTube Robert Makłowicz

Zapiekanka ziemniaczana w stylu szwedzkim będzie świetnym pomysłem na obiad. Przedstawione przez Roberta Makłowicza danie z dodatkiem korzennych szprotek jest pełne smaku, niedrogie i niesamowicie sycące. Musicie go spróbować — zachwyci od pierwszego kęsa.

Inspirowana szwedzką potrawą pokusa Janssona zapiekanka w wykonaniu Roberta Makłowicz jest znakomita. Wykorzystane w niej mączyste ziemniaki i szprotki helskie w korzennym sosie razem smakują fantastycznie, a posiłek na długo nas nasyci. Warto skosztować.

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 1 kg mączystych ziemniaków

  • 2 cebule szalotki

  • 100 g masła

  • 2 puszki anchovies helskich w zalewie korzennej

  • 50 g bułki tartej

  • 250 ml śmietanki 30%

  • pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną? Robert Makłowicz dodaje szprotki

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Szalotki pozbawiamy łupiny i sprawnie siekamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, a następnie dno wykładamy połową ziemniaczanych wiórków.

Przed włożeniem delikatnie je odciskamy, jeśli mają w sobie zbyt dużo płynu. Na wierzchu warzyw układamy szalotki oraz wyjęte z puszki szprotki. Nie wylewamy zalewy. Teraz zapiekankę oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i wykładamy resztę ziemniaków.

Dociskamy składniki i wylewamy na zapiekankę aromatyczną marynatę z puszek rybnych. Całość posypujemy bułką tartą, tworząc równomierną warstwę. Wierzch polewamy śmietanką, po czym wtykamy niewielkie kawałki masła. Zapiekankę pieczemy przez 40 minut. Podajemy na ciepło.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na inne zapiekanki. Polecamy proste danie z makaronem, szynką i serem. Być może skusi was również wyśmienite lasagne z patelni według receptury Jakuba Kuronia.

Nie kosztuje kroci, a smakuje jak z restauracji. Zapiekanka ziemniaczana Makłowicza jest hitem
canva/ArtStudio Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps