Czy może być coś lepszego, niż połączenie dwóch typowo świątecznych składników? Niezwykłe śledzie z grzybami rozpieszczają podniebienie ulubionymi smakami okresu Bożego Narodzenia. Przygotujesz je bez najmniejszego problemu z kilku zaledwie produktów.Pomysłowe śledzie z grzybami leśnymi zasmakują nie tylko miłośnikom tej ryby. Kawałki otoczone aksamitnym sosem skuszą absolutnie każdego. Do wykonania tej potrawy potrzebujesz marynowanych, leśnych grzybów. Możesz skorzystać z własnych zapasów lub kupić dobrej jakości produkt w sklepie.
Karp w galarecie jest tradycyjną i bardzo efektowną potrawą świąteczną. Cały jej urok jednak pryśnie, jeśli podczas przygotowywania zmętnieje wywar. Na szczęście jest prosty sposób, jak temu zaradzić. Winę za zmętnienie wywaru do karpia ponosi zbyt gwałtowne gotowanie go. Także zalanie mięsa ciepłą, zamiast zimną wodą skutkuje tym nieprzyjemnym objawem. Mętnego wywaru z karpia nie musisz jednak wylewać. Podpowiadamy, jak uratować to danie.Idealnie przeźroczysta galareta do karpia wymaga sklarowania wywaru. W tym celu przecedź i ostudź bulion, a następnie na każde 2 l płynu dodaj 3 białka i 3 łyżki octu. Wywar z takimi dodatkami ponownie podgrzej i usuń z niego powstałą pianę. Na koniec bardzo starannie przecedź go przez kilkukrotnie złożoną na sicie gazę, aby otrzymać idealnie przejrzystą galaretę.
Pieczony łosoś podany z domowym masłem czosnkowym i cytryną jest bardzo smaczną i elegancką potrawą, która musi znaleźć się na wigilijnym stole. Łosoś jest soczysty i bardzo aromatyczny. Nie wymaga również filetowania. Rybę kupisz teraz w sieci sklepów Biedronka w bardzo atrakcyjnej cenie.Jeśli jeszcze nie zrobiłaś zakupów na święta, koniecznie wybierz się do Biedronki. Świąteczna oferta promocyjna obowiązuje od 15 grudnia. Znajdziesz w niej między innymi łososia atlantyckiego za jedyne 5,99 zł za 100g. Z tej wyśmienitej i zdrowej ryby przyrządzisz eleganckie danie, które zdetronizuje karpia i śledzie.Łosoś pieczony jest daniem, które przygotujesz w dosłownie w kilka chwil. Wystarczy, że przyrządzisz domowe masło czosnkowe, a filety obsmażysz na patelni grillowej i wstawisz na kilka minut do piekarnika. Ryba podana z masłem czosnkowym i cząstkami cytryny błyskawicznie zniknie z talerzy.Karp jest tradycyjną rybą, która wymaga jednak odpowiedniego przygotowania. Rybę należy wypatroszyć, filetować i pozbyć się ości. Musisz ją również moczyć w mleku i soku z cytryny, żeby nie trąciła mułem. Filety z łososia są pozbawione ości i delikatne. Przyrządzisz je błyskawicznie.
Przedstawiamy niecodzienny pomysł na gołąbki. Rybne nadzienie z dodatkiem kaszy manny jest wyjątkowo delikatne i apetyczne. Takie gołąbki możesz postawić na świątecznym stole lub przygotować je na rodzinny obiad. Niezależnie od okazji zachwycą swoim smakiem.Nasz gołąbki przez wstawieniem do piekarnika są rumienione na patelni. Dzięki temu zyskują niezwykle intensywny aromat. Do przygotowania tego dania idealnie sprawdzi się dorsz lub mintaj. Te ryby doskonale komponują się z pomidorowym sosem do gołąbków.
Odpowiedź na pytanie, jak wybrać najlepsze śledzie nie jest jednoznaczna. Wszystko zależy od tego, jaką potrawę chcemy z nich przygotować i jaki smak ryby najbardziej nam odpowiada. W podjęciu decyzji nie pomaga wcale różnorodność rodzajów tej ryby. Specjalnie dla Was przygotowaliśmy krótki poradnik w tej kwestii. Najważniejszy jest kolor ryby.Półki sklepowe uginają się pod bogactwem śledzi, zwłaszcza w okresie przedświątecznym. Ważny jest nie tylko wybór odpowiedniego rodzaju, ale również umiejętność oceny świeżości i jakości ryby. Jak wybrać najlepsze śledzie? Poniżej przedstawiamy więcej szczegółów na ten temat.
Na Wigilię przygotuj smażonego karpia w czosnku. Ryba moczona w mleku i aromatycznej marynacie jest niezwykle soczysta, delikatna i pełna aromatu. Karpia smaż na maśle klarowanym, a zyska jeszcze lepszy smak. Poznaj prosty przepis na wyśmienite danie wigilijne.Smażony karp w czosnku jest daniem, które przygotowuję co roku na Wigilię. Dzwonki lub filety z ryby marynuję w soku z cytryny i ząbkach czosnku. Karpia panieruję wyłącznie w mące krupczatce. Zrezygnuj z tradycyjnej panierki z jajka i bułki tartej. Ryba obtoczona w mące w jest o wiele smaczniejsza i delikatniejsza.Bardzo ważne jest odpowiednie przygotowanie karpia przed marynowaniem. Ryba ma intensywny smak i zapach mułu. Jest na jednak prosty sposób. Karpia moczę w zimnym mleku i wstawiam do lodówki na całą noc. Marynata również dobrze poradzi sobie z mocnym zapachem, a smażony karp w czosnku jest niezwykle aromatyczny.Po filetowaniu i czyszczeniu karpia nie wyrzucam głowy i ogona. Przygotuję z nich wyśmienity wywar na wigilijną zupę rybną. Zupa z karpia jest jedną z tradycyjnych potraw. Kawałki karpia smażę na maśle klarowanym, który dodaje smaku i aromatu. Możesz wykorzystać również olej rzepakowy, koniecznie mocno rozgrzany, żeby ryba nie chłonęła tłuszczu.
Karp w galarecie jest jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych. Kawałki ryby ugotuj w aromatycznym wywarze z dodatkiem lubczyku i warzyw rosołowych. Karpia podaj z ugotowaną marchewką, groszkiem i innymi dodatkami. Nie ma lepszego dania na Wigilię.Sekretem smaku karpia w galarecie jest wywar z głowy, ogona i płetw ryby oraz warzyw rosołowych. Wywar jest bardzo esencjonalny, a po ostudzeniu tworzy gęstą, smaczną, wytrawną galaretę. Pokrojone na mniejsze kawałki mięso z karpia ugotuj w wywarze i przełóż na półmisek.Ugotowany wywar koniecznie przecedź przez gęste sito, żeby pozbyć się szumowin. Wywar musi być klarowny. Przed dodaniem do niego żelatyny, dopraw rosół do smaku solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Żelatynę wsyp do ciepłego, ale nie bardzo gorącego wywaru, żeby dobrze się rozpuściła i zaczęła tężeć.Do karpia w galarecie dodaj ugotowaną marchewkę, pietruszkę, zielony groszek. Niektórzy dodają również por, seler, czy ugotowane na twardo jajka. Gdy wylejesz już tężejącą galaretkę, całe danie solidnie oprósz posiekaną natką pietruszki i wstaw do lodówki na kilka godzin.
Moczenie śledzi w wodzie nie jest żadna nowością. Również kąpiele mleczne są coraz mniejszym zaskoczeniem dla miłośników tej świątecznej przystawki. Czy próbowaliście jednak namaczać śledzie w piwie? Gwarantujemy, że przedstawiana przez nas dziś metoda przejdzie Wasze najśmielsze oczekiwania.Moczenie śledzi jest obowiązkową czynnością przed przygotowaniem z nich potrawy. Dzięki kąpieli, rybie mięso pozbawiane jest charakterystycznego słonego smaku oraz nabiera delikatności. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, jak rewelacyjne rezultaty daje moczenie śledzi w piwie. Spróbuj raz, a już nigdy nie wrócisz do tradycyjnych metod.
Jak moczyć śledzie? Zapomnij o moczeniu w wodzie. Są o wiele lepsze sposoby, dzięki którym ryby będą o wiele delikatniejsze i smaczniejsze. Najskuteczniejsze jest moczenie śledzi w mleku. Już po 2 godzinach filety nie będą słone i będą miały delikatny zapach i smak.Śledzie są świetnym daniem wigilijnym i świątecznym. Niezależnie od tego, czy przygotowujesz z nich sałatkę, czy chcesz podać w śmietanie, oleju lub innym sosie, zawsze pamiętaj o namoczeniu filetów. Jak moczyć śledzie? Moczenie płatów w wodzie nie da takiego efektu, jak moczenie w mleku.Śledzie moczone w wodzie potrzebują około 4- 5 godzin. Podczas moczenia powinniśmy co jakiś czas wymieniać wodę na świeżą. Śledzie będą w dalszym ciągu intensywne w smaku, jednak mniej słone. Jak moczyć śledzie? O wiele skuteczniejsze jest moczenie w mleku. Już po 2 godzinach filety będą mało słone, delikatne, miękkie i nie będą aż tak mocno pachnieć.Jak moczyć śledzie? Nie tylko mleko dobrze sprawdzi się do moczenia filetów. Wypróbuj również inne metody, np. moczenie śledzi w wodzie i occie, moczenie w soku z cytryny. Ryby możesz namoczyć nawet w jasnym piwie. To świetny patent, jeśli chcesz usmażyć filety.
Ryba po grecku jest jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych. Smażone filety z dorsza podane z potrawką z marchewki, pietruszki i innych składników będą smakować jeszcze lepiej, kiedy przygotujesz je według babcinej receptury. Sprawdź, jak zrobić rybę po grecku przepisu babci.Kolacja wigilijna jest uroczystą kolacją składającą się z tradycyjnych potraw. Oprócz barszczu czerwonego lub grzybowej, na stole nie może zabraknąć również pierogów, ryby po grecku, karpia, śledzi. Ryba po grecku przepisu babci zachwyci wszystkich gości.Ryba po grecku przepisu babci to nie tylko dorsz i warzywa rosołowe. Babcia Basia marchewkę, seler i korzeń pietruszki przesmaża z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, a całe danie doprawia koncentratem i musztardą. To właśnie musztarda odpowiada za wyraźny smak wigilijnej potrawy.Ryba po grecku przepisu babci jest daniem, które przygotujesz błyskawicznie na jednej patelni. Danie odstaw, żeby zupełnie ostygło i podaj na zimno. Rybę po grecku możesz dodatkowo udekorować natką pietruszki lub cząstkami cytryny.
Farsz rybny do gołąbków świetnie sprawdzi się przed świętami, gdy szukamy pomysłu na nietuzinkowe dania do podania na wigilijnej kolacji. Z miękką białą kapustą ryba połączona z ryżem smakuje wyśmienicie. Musicie spróbować — przygotowanie jest bardzo proste. Gołąbki rybne będą idealnym pomysłem na sycące postne danie. Zrobienie ich nie różni się specjalnie od przyrządzania tradycyjnej wersji — zamiast mielonej wieprzowiny po prostu używamy ryby. Potrawa smakuje obłędnie.
Na Wigilię przyrządzasz głównie karpia, rybę w galarecie i śledzie w śmietanie? W tym roku postaw na wyśmienite kotlety mielone z dorsza. Kotlety z dodatkiem ziemniaków, cebuli i aromatycznych składników będą hitem na świątecznym stole. Poznaj przepis na rybne kotlety mielone na święta.Wigilia i Boże Narodzenie zbliżają się wielkimi krokami. O ile 25 i 26 grudnia na naszych stołach królują dania z drobiu i wieprzowiny, tak kolacja wigilijna jest postna. Głównymi składnikami wszystkich potraw wigilijnych są ryby, warzywa i grzyby. Rybne kotlety mielone na święta są jednym z dań, które są proste w przygotowaniu i smakują fantastycznie.Rybne kotlety mielone na święta są szybkim daniem, które zrobisz równie łatwo, jak tradycyjne kotlety z mięsa wieprzowego. Do przygotowania postnych kotletów możesz również wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia, żeby żadne produkty spożywcze nie zmarnowały się w Twojej kuchni.Rybne kotlety mielone na święta koniecznie dopraw sokiem z cytryny, majonezem i śmietaną. Nie zapomnij o solidnej porcji natki pietruszki i startej na tarce cebuli. Te składniki wzmocnią smak przygotowywanej potrawy. Kotlety po usmażeniu będą soczyste i bardzo aromatyczne, wszyscy zjedzą je z przyjemnością.
Czas przed świętami potrafi być prawdziwym urwaniem głowy. Nie zostawiaj wszystkiego na ostatnią chwilę. Wiele kuchennych zadań możesz rozplanować nawet na kilkanaście dni przed wigilijną wieczerzą. Z chęcią podpowiemy, które potrawy wigilijne można przygotować wcześniej.Żywotność poszczególnych dań można przedłużyć przez ich odpowiednie przechowywanie. Lodówka i zamrażalnik doskonale się do tego nadadzą. Nie wiesz, które potrawy wigilijne można przygotować wcześniej i jak je przechowywać? Spieszymy z pomocą.
Karp króluje wśród rybnych potraw podczas świąt Bożego Narodzenia. Aby te rządy były udane, należy wybrać rybę najwyższej jakości. Jak wybrać najlepszego karpia spośród ogromnej oferty? Kluczowe znaczenie ma wielkość, waga, a także proporcje ryby.Karp pozyskany z dobrej hodowli będzie charakteryzował się niezwykłym smakiem. Jak odróżnić go spośród innych? Nieuczciwy sprzedawcy tylko czyhają, aby wcisnąć nam produkt pośledniej jakości. Podpowiadamy zatem, jak wybrać karpia najlepszej jakości.
Śledzie w czosnku i majeranku są świetną odmianą od klasycznego rarytasu z dodatkiem cebulki. Aromatyczna i wyrazista odsłona świątecznej ryby niejednemu smakoszowi przypadnie do gustu. Wykonanie jest bardzo proste. Spróbujecie?Wigilijny śledź nie musi co roku być przyrządzany tak samo. Zamiast cebuli warto sięgnąć po majeranek i czosnek. Zdrowe i smaczne połączenie świetnie podkreśli smak rybnego mięsa, a przygotowanie wymaga jedynie cierpliwości. Warto skosztować.
Ryby po grecku nie może zabraknąć na świątecznym stole. Aby miała odpowiedni smak, warto wybrać do jej przyrządzenia odpowiednie składniki. Jaka ryba do ryby po grecku jest najlepszym wyborem? Prawdziwi smakosze stawiają na dorsza.Aby odpowiedzieć na pytanie, jaka ryba do ryby po grecku będzie jak znalazł, warto przyjrzeć się poszczególnym gatunkom. Rybie mięso w tej potrawie powinno być delikatne i niezbyt tłuste. Z tego względu, poza dorszem, istnieją też inne opcje.
Czy wiecie, jak zmiękczyć cebulę do śledzi? Wyraziste warzywo na surowo jest dość twarde i dodane w takiej formie do ryby zaburzy odbiór dania. Podpowiadamy, jak w prosty sposób poprawić strukturę dodatku. Warto spróbować — efekty będą znakomite.Jeśli chcecie przygotować pyszne śledzie z cebulką, warto zadbać nie tylko o zakup dobrej ryby i staranne jej odsolenie, ale też o właściwe zmiękczenie warzywa. Jego delikatniejsza struktura pozwoli na lepsze połączenie z mięsem ryby. Możecie skorzystać z jednej z trzech prostych metod.
Smażony karp w chrzanowej panierce jest świetną alternatywą dla tradycyjnych dzwonków. Soczyste mięso, chrupiąca, wyraźna panierka i przede wszystkim brak ości sprawi, że karp zniknie ze stołu jako pierwszy. Poznaj przepis na tradycyjne danie wigilijne w nowej odsłonie.Święta zbliżają się wielkimi krokami. Podczas kolacji wigilijnej nie może zabraknąć karpia, którego przyrządzimy na wiele sposobów. Jednym z moich ulubionych jest smażony karp w chrzanowej panierce. Filety po odpowiednim przygotowaniu i smażeniu są niezwykle aromatyczne i nie mają ości.Jak przygotować smażonego karpia w chrzanowej panierce bez ości i bez posmaku mułu? Filety z karpia moczę przez dobę w mleku. Mleko doskonale radzi sobie z charakterystycznym smakiem i zapachem ryby. Każdy filet nacinam poprzecznie, skrapiam solidnie sokiem z cytryny i odstawiam na kolejną godzinę. Kwas zawarty w cytrynie rozpuszcza mniejsze ości, które zupełnie wytopią się podczas smażenia.Do smażonego karpia w chrzanowej panierce gorąco polecam masło klarowane. Masło jest bardziej aromatyczne niż olej i doda rybie rewelacyjnej nuty. Nie żałuj tłuszczu na patelni. Jeśli będzie dobrze rozgrzany, karp go nie wchłonie. Ilość oleju i masła jest ważna, ponieważ ości muszą się wytopić.
Moczenie karpia w mleku jest dość popularną praktyką. Pozwala ona na usunięcie posmaku mułu z mięsa i nadaje mu delikatności. Podpowiadamy, jak przygotować rybę, by zachwyciła nawet najbardziej wybrednych smakoszy. W tym roku Wasze potrawy z karpia oczarują wszystkich gości. Jeśli świąteczne dania z karpiem kojarzą Wam się jedynie z nieprzyjemnym posmakiem i nieatrakcyjnym zapachem, najpewniej nie próbowaliście jeszcze namaczania ryby w mleku. Procedura jest prosta, a wymaga jedynie odrobiny cierpliwości. Mięso wychodzi o niebo smaczniejsze. Spróbujecie?
Śledzie w oleju z cebulą i przyprawami są niezwykle proste, ale też aromatyczne i pełne smaku. Ania Starmach zalewa je zawsze olejem lnianym, który jest bardzo delikatny. Dodaje również goździki, liście laurowe i ziele angielskie. Filety śledziowe wychodzą przepyszne. Przed przygotowaniem śledzi w oleju koniecznie namocz filety w mleku. Filety zwykle są bardzo słone. Mleko złagodzi ich smak i sprawi, że będą o wiele delikatniejsze. Sekretem smaku jest również odpowiednio przygotowana cebula. Do śledzi w oleju wykorzystaj cebulę czerwoną. Zanim wymieszasz ją z rybą i resztą dodatków, pokrój ją, posól i skrop sokiem z cytryny. Cebula będzie delikatniejsza i bardziej aromatyczna. Ania Starmach zalewa śledzie olejem lnianym. Ten rodzaj oleju jest idealny do potraw na zimno, ponieważ wzbogaca ich smak.Ryby z dodatkami przełóż do umytego i wyparzonego słoika. Słoik musi być suchy. To najlepszy sposób na pozbycie się bakterii i drobnoustrojów, które mogłyby zepsuć danie. Śledzie w oleju będą gotowe po 4-5 dniach. Podaj je na kolację wigilijną, wszyscy będą zachwyceni.
Ryba po grecku zagości na niejednym świątecznym stole. Pyszna panierowana ryba z dodatkiem duszonych w sosie pomidorowym warzyw będzie idealna, jeśli przed usmażeniem obtoczycie ją w mące. Zapomnicie o pryskającym tłuszczu i suchym na wiór mięsie. Spróbujecie? Mało który smakosz odmówi sobie zjedzenia pysznej ryby po grecku. Sekretem udanego dania jest połączenie warzyw korzeniowych duszonych z dodatkiem pomidorowego sosu i opanierowanej w mące filetów, które są delikatne i soczyste. Zrobienie go zajmuje zaledwie kilka chwil.
Wigilijnego karpia warto wykorzystać w całości. Z ogona i głowy można przygotować smakowitą zupę, która przyjemnie rozgrzeje i nasyci. Wystarczy kilka składników, które kupicie w każdym sklepie. Musicie spróbować. Już nigdy nie wyrzucicie resztek. Amatorów zup rybnych i gotowania w duchu zero waste z pewnością ucieszy informacja, że pozostałe z przyrządzania wigilijnego karpia części ryby, czyli ogon i głowę, wykorzystać można do przygotowania wspaniałej zupy. Wystarczy chwilę je pogotować, w trakcie wrzucając jarzyny. Efekty będą zaskakujące.
Wszyscy doskonale znamy śledzie w śmietanie, oleju czy w sałatce. Mało kto jednak wie, że z filetów można przygotować również puszystą babkę śledziową. Ciasto przygotowane z ziemniaków z dodatkiem aromatycznych przypraw będzie absolutnym hitem podczas kolacji wigilijnej.Babka śledziowa jest niezwykle prostym daniem, które przygotujesz w dosłownie 30-40 minut. Najwięcej czasu zajmuje moczenie śledzi oraz pieczenie i gotowanie ziemniaków w mundurkach. Wystarczy, że wszystkie przygotowane składniki wymieszasz z dodatkiem śmietany, jajek i przypraw. Babka pięknie wyrasta podczas pieczenia i smakuje wyśmienicie.Przed przygotowywaniem babki śledziowej, koniecznie namocz filety w mleku. Moczenie ryby w wodzie trwa znacznie dłużej. Śledzie i tak są później słone i twardawe. Moczenie śledzi w mleku sprawia, że ryba jest bardzo delikatna i ma o wiele łagodniejszy zapach. Jest również miękka i z łatwością zblendujesz ją na gładką masę.Babkę śledziową dopraw posiekanym szczypiorkiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Korzenna przyprawa doskonale podkreśli smak całego dania. Babkę po upieczeniu lekko ostudź i pokrój na mniejsze kawałki. Danie zachwyci każdego.
Karp w galarecie nierozerwalnie kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Charakterystyczny smak ryby pamiętamy jeszcze z czasów dzieciństwa. Dziś łatwo możemy odtworzyć tę klasyczną potrawę w swoim domu. Aby delektować się pysznym karpiem w galarecie nie potrzebujesz wehikułu czasu. Nasz poniższy przepis w zupełności wystarczy do odbycia tej podróży. Zaskocz swoich najbliższych i uracz ich przysmakiem jak za dawnych lat.
Karp w szarym sosie jest pyszną alternatywą dla karpia podanego w tradycyjny sposób, czyli smażonego na oleju lub przyrządzonego w galarecie. Ryba jest niezwykle delikatna, a podana z marchewką i aromatycznym sosem zachwyca smakiem i aromatem.Kolacja wigilijna składa się z postnych potraw. Oprócz klasycznych pierogów, ryb i klusek z makiem, warto przygotować również tradycyjne dania w zupełnie nowej odsłonie. Przykładem takiej potrawy jest karp w szarym sosie. Karp jest niezwykle delikatny i bardzo aromatyczny, będzie absolutnym hitem na świątecznym stole.Karpia w szarym sosie przygotujesz błyskawicznie. Na początku ugotuj rybę z warzywami korzennymi, dopraw wywar solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Karpia podaj z ugotowaną marchewką i polej aromatycznym sosem z imbirem i płatkami migdałowymi. Danie solidnie oprósz natką pietruszki. Wywar z karpia ugotuj na rybim ogonie i głowie. Mięso natomiast oczyść z płetw, kręgosłupa i większych ości. Karpia pokrój w dzwonka i dodaj do wywaru, kiedy już będzie ugotowany i doprawiony. Kawałki ryby będą delikatne i pełne smaku. Karp w szarym sosie posmakuje całej rodzinie.
Kotlety rybne są jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych. Przygotowane z filetów z dorsza, doprawione świeżymi ziołami i gałką muszkatołową są delikatne, soczyste i pełne smaku. Każdy będzie prosił o przepis i dokładkę. Takie kotlety możesz też oczywiście przygotować każdego dnia, gdy tylko najdzie Cię na nie ochota. O ile w Boże Narodzenie na naszych stołach królują dania z drobiu i wieprzowiny, tak kolacja wigilijna składa się z ryb i innych, postnych potraw. Ryby przygotowujemy na wiele sposobów: smażymy, pieczemy, podajemy w galarecie i gotujemy na nich aromatyczną zupę. Z ryb możemy zrobić również kotlety. Kotlety rybne są naprawdę proste w przygotowaniu. Oprócz filetów z dorsza, potrzebujesz namoczonej kajzerki, cebuli, jajka i przypraw. Z tych składników wyrabiamy masę, jak na kotlety mielone. Formujemy z nich kształtne owale, panierujemy je w tartej bułce i smażymy na oleju. Aby kotlety rybne z dorsza miały wyraźny smak, koniecznie doprawmy je gałką muszkatołową i świeżymi ziołami. Natka pietruszki, koperek i szczypiorek doskonale łączą się z białym, delikatnym mięsem i wzmacniają jego aromat.
Świąteczne śledzie w majonezie będą o niebo lepsze niż klasyk z cebulką. Magda Gessler zaprezentowała sposób na niezwykle aromatyczną wersję rybnej potrawy. Oprócz wyrazistego warzywa i oleju dodaje pyszny sos na bazie jajecznego miksu, który znakomicie podkreśla smak filetów śledziowych. Musicie spróbować. Szukacie smacznego pomysłu na nietypowe śledzie wigilijne? Kremowy sos na bazie majonezu z dodatkiem pełnych charakteru anchovies idealnie pasuje do delikatnego mięsa matiasów. Koniecznie przetestujcie — propozycja gwiazdy Kuchennych Rewolucji ma szansę skraść wasze serca.
Pierogi z makrelą wędzoną są proste w przygotowaniu, a smakują o niebo lepiej niż tradycyjna opcja z kapustą i grzybami. Farsz z aromatycznej ryby przygotowuje się bardzo prosto, a zamknięty w delikatnym cieście zachwyca od pierwszego kęsa. Spróbujecie? Pyszny farsz na pierogi można zrobić z różnych składników. Wigilijny rarytas z makrelą jest nietypową alternatywą tradycyjnego dania z kapustą i grzybami. Równie aromatyczna propozycja z pewnością niejednemu amatorowi świątecznych przysmaków przypadnie do gustu. Warto skosztować.