Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Ryba

Ryby należy myć przed przyrządzeniem?
15.03.2021 01:00 Czy trzeba myć świeże ryby przed przyrządzeniem?

Smakowite ryby można przyrządzić na rozmaite sposoby. Mało kto spodziewałby się, że mycie surowego produktu może przynieść więcej szkody niż pożytku. Każdy, kto często jada ryby, powinien mieć to na uwadze.

Makrela
06.03.2021 01:00 Niesamowite korzyści z jedzenia makreli

Makrelę możemy jadać po wieloma postaciami. Doskonale smakuje po prostu w całości uwędzona i podana ze świeżym pieczywem, bądź przerobiona na pastę kanapkową. Makrelę jadamy również w puszkach, jako danie z sosem. Smakowita ryba jest niezwykle cenna dla naszego zdrowia. Mimo że jest stosunkowo tłusta, zawiera głównie nienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne dla prawidłowej pracy organizmu. Włączenie jej do swojego jadłospisu ma szereg zalet, których warto być świadomym.

Filet z ryby
03.03.2021 01:00 Niezawodny sposób na rozmrożenie ryby w 5 minut

Ryby w naszej diecie powinny pojawiać się regularnie. Bogactwo kwasów omega oraz niska kaloryczność sprawiają, że nie sposób znaleźć dla nich zastępstwo w naszej diecie. Najwygodniejszą formą spożywania ryb są mrożone filety, które znajdziemy w każdym markecie.Najpopularniejsze z nich to panga oraz mintaj, jednak jakością zdecydowanie przewyższa je miruna - ryba o białym mięsie, przypominająca w smaku dorsza i jedynie kilka złotych droższa niż wcześniej wymienione pospolite gatunki. Gdy już mamy zapas mrożonej ryby warto wiedzieć jak błyskawicznie rozmrozić nawet najbardziej uparte kawałki. Okazuje się, że wcale nie musimy wkładać ich do wody, a w sprytny sposób użyć mleka, które przyniesie nam aż dwie, wymierne korzyści.

Jak usunąć zapach ryby?
19.02.2021 01:00 Jak usunąć zapach ryby z kuchni?

Ryby, w zależności od gatunku, pachną inaczej - jednak rybna nuta zapachowa łączy każdy rodzaj. Wiele osób nie ma z nią żadnego problemu, jednak ci, którzy nie są przyzwyczajeni do ryb, często nie mogą go znieść. Co zrobić, gdy cała kuchnia przechodzi tym zapachem? Największy wpływ na zapach ma bez wątpienia smażenie - wraz z kropelkami tłuszczu ulatnia się mnóstwo zapachu z ryby, który przylega do wszelkich powierzchni, takich jak ściany, blaty czy szafki. Wystarczy jednak zagotować octową miksturę, a po chwili niczego nie czuć.

Jak smażyć ryby?
05.02.2021 01:00 Na jakim oleju najlepiej smażyć ryby? Wiele osób jest w błędzie

Ryby należą do grupy produktów, który każdy powinien posiadać w swojej codziennej diecie. Dostarczają cennych kwasów tłuszczowych omega-3, których ludzki organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć. Podczas ich przygotowywania trzeba jednak zachować pewną dozę bezpieczeństwa. Od wybrania odpowiedniego tłuszczu zależy nie tylko dobry smak gotowego dania - smażenie na dobrym oleju sprawia, że ryba jest znacznie zdrowsza dla naszego organizmu. Jeśli nie przykuwasz wagi do tego aspektu gotowania, narażasz siebie i swoją rodzinę na uszczerbek zdrowia.

Ryby, których nie warto kupować
04.02.2021 01:00 Najmniej zdrowe gatunki ryb jadanych w Polsce. Lepiej mieć świadomość

Panuje powszechne przekonanie, że ryby są wyjątkowo zdrowym produktem spożywczym. Zaleca się je w końcu osobom na diecie, które nie mogą obejść się bez mięsa. Niestety, taki zamiennik nie jest idealny, ponieważ w mięsie niektórych ryb znajdują się bardzo niezdrowe substancje. Metale ciężkie obecne są nawet w powietrzu - głównym powodem jest smog, który w Polsce jest potężnym problemem. Dlatego warto ograniczyć przyjmowanie toksycznych związków, a jednym ze sposobów może być zrezygnowanie z ryb przepełnionych metalami ciężkimi.

Śledzie - jak je przechowywać?
20.12.2020 01:00 Jak długo można przechowywać śledzie w lodówce? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości

Smakowite śledzie nie raz są w stanie wywołać zachwyt nawet u najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Powszechnie ryby te są uważane za zdrową żywność, lecz mało kto wie jak je tak naprawdę przechowywać. Oczywiście najlepsza ku temu będzie lodówka - ile czasu mogą w niej spędzić? Wszystko zależy od sposobu przygotowania ryby i dodatków, jakie zostały do niej użyte. Najdłużej wytrwają śledzie w soli, ponieważ nie mają one warunków do rozmnażania się drobnoustrojów. Kolejnym świetnym sposobem jest zalewanie ich olejem, które doskonale je konserwuje.

Marynata do karpia
18.12.2020 01:00 Samo moczenie karpia w mleku nie wystarczy. Musisz dorzucić do marynaty jeszcze kilka dodatków

Tradycyjna marynata, w której moczy się mięso z karpia, składa się zazwyczaj z mleka i ewentualnie plasterków cytryny. Niestety nie jest ona na tyle silna, aby pozbyć się zapachu mułu w całości. Najlepszą metodą jest dorzucenie jeszcze kilku innych składników, które zniwelują wszelkie nieprzyjemne nuty zapachowe. Choć mleko samo w sobie wyciąga aromat i zmiękcza mięso, nie jest w stanie nadać rybie odpowiedniego smaku. Dlatego do marynaty dodaje się także liście laurowe czy rozmaryn, które potrafią zamaskować ewentualne niedoskonałości.

Karp panierowany z dodatkami
09.12.2020 01:00 Prosty sposób na pozbycie się zapachu mułu z karpia. Wystarczy 1 czynność, a wyjdzie perfekcyjny

Karp pojawia się na Święta Bożego Narodzenia w najróżniejszych postaciach. Najczęściej panieruje się go w bułce tartej i smaży jak kotlety, choć wielką popularnością cieszą się rybne medaliony w galarecie. Niezależnie od twoich preferencji, co do przygotowania tej ryby, największym problemem zawsze jest zapach. Karp wydziela bowiem charakterystyczny aromat mułu, który można także poczuć na języku. Nie musimy na szczęście zmuszać się do jedzenia takiego produktu - istnieją bowiem banalnie proste metody, które pozwalają pozbyć się tego problemu w kilka godzin.

śledzie w śmietanie
12.10.2011 02:00 Jak zrobić śledzie w śmietanie?

Jeśli masz ochotę na przekąskę, proponujemy rybę, a dokładniej śledzia. Jest zdrowy, pożywny i możesz go przyrządzić na wiele sposobów. Zobacz jak zrobić śledzie w śmietanie. Są łatwe do przygotowania, a będą smakować lepiej niż kupne. Śledzie są jednymi z najpopularniejszych i najłatwiej dostępnych u nas ryb. Możesz kupić śledzie świeże, solone, matiasy, marynowane filety, a także rozmaite sałatki i konserwy z ich dodatkiem. Śledź jako tłusta ryba morska jest bardzo zdrowy, bo dostarcza kwasów omega-3 i jodu. Naprawdę warto o nim pamiętać w codziennej diecie.