Lubicie kiszonki? A jedliście już kiszone śledzie? Tak, tak - nie solone, nie marynowane lecz kiszone. U nas dość ciężko kupić ten skandynawski specjał, dlatego zdradzimy wam jak w prosty sposób można go przygotować samemu. Moda na kiszonki trwa. I trudno się dziwić, wszak należą do jednych z najzdrowszych przetworów. Zwykle sięgamy po kiszoną kapustę i ogórki, ale kisić można też jabłka, buraki, pomidory, grzyby czy śledzie. I właśnie o tych ostatnich będzie dziś mowa. Kiszone śledzie to szwedzki rarytas. Mają bardzo intensywny zapach i wyraźny smak. Doskonale nadają się na przystawkę. Szwedzi kawałki kiszonego śledzia serwują zwykle na kanapeczkach z cienkiego chleba tunnbröd, dekorują je czerwoną cebulą, żółtym serem, gotowanym ziemniakiem i kleksem śmietanki. Tradycyjna produkcja kiszonych śledzi wygląda następująco: złowione wiosną bałtyckie śledzie oczyszcza się, soli i układa w beczkach. Po 2 miesiącach leżakowania przekłada się je do puszek i odstawia jeszcze na miesiąc. Uroczysta premiera takich śledzi odbywa się w Szwecji zawsze w trzecim tygodniu sierpnia. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
W piątki nadal wielu Polaków jada na obiad rybę zamiast tradycyjnego schabowego czy mielonego. Najczęściej jest to panierowany filet usmażony na tłuszczu. Na szczęście istnieje równie pyszna, a przy okazji zdrowsza wersja kultowego obiadu. Przedstawiamy przepis na rybę w panierce z piekarnika. Zrezygnowanie z przygotowywania ryby na tłuszczu pozwala znacznie ograniczyć ilość spożywanych kalorii - przy okazji poniższa receptura pokazuje, że smaczne jedzenie wcale nie musi być smażone na oleju. Ryba nie nasiąka tłuszczem, zachowuje chrupkość oraz soczystość mięsa. Warto także pamiętać, że pieczenie umożliwia zachowanie większej ilości wartości odżywczych w porównaniu do smażenia. Jeśli więc jesteś na diecie lub istotne jest dla ciebie zdrowe żywienie, ten pomysł jest idealny dla ciebie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pieczone ziemniaki Karola Okrasy pokazują, że nie potrzeba wielu składników, aby przygotować pyszny obiad. Dużo smaku dodaje wędzony pstrąg, który dymnością świetnie kontrastuje z delikatnym sosem serowym. Podając takie danie, zachwycisz wszystkich domowników. Pieczone ziemniaki są klasyką - najczęściej kojarzą się one z ogniskiem i dawnymi czasami. Karol Okrasa zdradził przepis, który udoskonala tradycyjne kartofle z folii aluminiowej pieczone w popiele. Jego wersja jest banalnie prosta, mimo to wywołuje okrzyki zaskoczenia wśród ludzi, którzy mogą spróbować tego przepisu. Co więcej, takie pyrki mogą stanowić doskonały obiad same w sobie, bez konieczności podawania dodatków. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
GIS wydał pilne ostrzeżenie na temat często kupowanych przez Polaków produktów spożywczych. W wielu wyrobach rybnych wykryto tlenek etylenu, którego obecność w żywności jest w Unii Europejskiej zakazana. Substancja ta jest bowiem szkodliwa dla zdrowia. Główny Inspektor Sanitarny jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo i zdrowie wielu konsumentów, którzy często są wręcz nieświadomi ryzyka. Z tego powodu urząd ten jest tak ważny dla Polaków. GIS został poinformowany przez producenta o wycofywaniu produktów rybnych ze sprzedaży z powodu wykrycia w nich tlenku etylu, który został wykorzystany do ich wyprodukowania. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Będąc nad morzem, nie sposób zrezygnować z choć jednej smażonej ryby ze smażalni. Jednym z najlepszych wyborów jest flądra - jej mięso jest delikatne i łatwe w obróbce. Niżej zdradzamy jeszcze kilka innych typów, które zawsze warto kupić nad Bałtykiem. Smażona ryba jest daniem typowo serwowanym nad morzem - budki oferujące ten przysmak z dodatkiem frytek i chłodnego napoju można znaleźć w praktycznie każdej miejscowości przy Bałtyku. Nie każdy gatunek ryby jest jednak wart wydawania pieniędzy. Dlatego warto zaznajomić się z listą najzdrowszych i najsmaczniejszych okazów, które nie tylko dostarczą wartości odżywczych, lecz również będą wybornie smakować. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Lokale gastronomiczne nad morzem stały się w ostatnim czasie celem licznych kontroli Inspekcji Handlowej. Zgodnie z informacjami Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, służby odwiedziły bary, pizzerie, restauracje, zajazdy, karczmy i stacje paliw. Zeszłoroczny raport Inspekcji wykazał wiele nieścisłości, takich jak wydawanie zupełnie innych produktów niż zamówionych, czy oszukiwanie na ich wadze - dlatego z niecierpliwością czekamy na wyniki obecnego protokołu. Nadmorskie bary i restauracje wręcz "pękają w szwach" od ilości klientów, chętnych na smażoną rybę z frytkami, schłodzone piwo czy szklankę zimnej coli. Duże upały i i zmęczenie wywołane zwiedzaniem skłaniają do odpoczynku przy talerzu czegoś smacznego. Okazuje się jednak, jak pokazał raport Inspekcji Handlowej z zeszłego roku, że nie każdy właściciel gastronomii jest uczciwy wobec swoich gości. Dlatego Urzędnicy zrobili nalot na miejscowości turystyczne, w których tego typu przybytków jest najwięcej. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Smakowita ryba niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na osoby, które z miłą chęcią sięgają po takie specjały. Większość smakoszy uważa, że ryba najlepiej smakuje nad morzem. Domowy specjał może ją przyćmić. Wszystko za sprawą wyjątkowo puszystej panierki. Jej sekretem jest dodatek piwa.Bez wątpienia ryba często gości na naszych stołach. Niektórzy mogliby zajadać dania na jej bazie praktycznie bez ustanku. Dziś sięgniemy po niecodzienny przepis na rybę, w obłędnej panierce. Specjał momentalnie znika z talerzy.Dalsza część artykułu pod nagraniem:
Pod petycją o zaprzestanie sprzedaż żywych karpi w sieci sklepów E.Leclerc podpisało się już niemal 11 tysięcy osób. Organizatorzy akcji wyjaśniają, że muszą działać już teraz, aby zdążyć przed okresem świątecznym. W walce bierze udział wiele organizacji pro zwierzęcych, między innymi Stowarzyszenie Otwarte Klatki oraz Fundacja Międzynarodowy Ruch na Rzecz Zwierząt Viva!Sprzedaż żywych ryb w czasie świąt w Polsce ciągle jest jeszcze popularna, pomimo możliwości wyboru gotowych filetów, czy świeżych ryb, których nie trzeba zabijać w domowym zaciszu. Największy problem jest ze sposobem trzymania żywych ryb. W zbiornikach panują tragiczne warunki, w których ryby mają za mało przestrzeni życiowej, a personel obsługujący stanowisko sprzedaży takich ryb jest często niewykwalifikowany. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Niedawno mogliśmy znów wrócić do ulubionych lokali gastronomicznych, jednak sporym zaskoczeniem mogły okazać się ceny, które w nich zastaliśmy. Poza granicami Polski sytuacja wygląda podobnie, przekonała się o tym rodzina Lesa Jonesa, która za zwykły obiad w londyńskiej restauracji musiała zapłacić dwa razy więcej niż zazwyczaj. Gdy restauracje ponownie się otworzyły, nikt nie przypuszczał, że ceny serwowanych w nich dań mocno pójdą w górę. Powody wzrostu cen, wydają się być jednak racjonalne i spowodowane trudną sytuacją branży w trakcie pandemii. Nie mniej jednak do polskich redakcji spływają kolejne doniesienia rozgoryczonych klientów, którzy za swoje ulubione dania muszą często płaci nawet dwa razy więcej niż przed pandemią. Szczególnie drogo jest w tym roku nad polskim morzem, gdyż ceny ryb gwałtownie poszybowały w górę. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Ostatnie doniesienia o drożyźnie w nadmorskich restauracjach wywołują spory niepokój u smakoszy. Niektórzy postanowili spędzić wolne dni na Mazurach. Pewien mężczyzna nie mógł uwierzyć własnym oczom, kiedy spojrzał na paragon. Okazało się, że ryba, frytki i surówka kosztowały go tylko 38 złotych.Dla znacznej części miłośników kulinariów ryba nad morzem jest jednym z punktów obowiązkowych. Niestety ceny takich frykasów pozostawiają wiele do życzenia. Czy sytuacja na Mazurach jest lepsza?
Smażona ryba w delikatnej panierce z frytkami, podana na papierowej tacce to spełnienie marzeń wielu wczasowiczów nad polskim morzem. Jeśli nie planujesz w najbliższym czasie żadnego wyjazdu, lecz chcesz posmakować tego dania, możesz banalnie łatwo zrobić je samodzielnie. Ryby są doskonałym źródłem witamin i kwasów tłuszczowych omega-3, które skutecznie zapobiegają chorobom układu krwionośnego. Kluczem do sukcesu w poniższym przepisie wcale nie są umiejętności kucharza, lecz dobrej jakości ryba.
Makrela jest rybą, którą w Polsce kupuje się i jada najczęściej. Jej cena nie jest wysoka, zawiera wiele wartości odżywczych, a łatwa dostępność, wszak można znaleźć ją w praktycznie każdym sklepie, tylko zachęca do kupowania.Choć makrela jest tłustą rybą morską, co można odczuć podczas jedzenia, zawiera głównie zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Omega-3 bardzo korzystnie działa na układ krwionośny, zmniejszając ryzyko wystąpienia miażdżycy i wielu innych chorób serca.
Smakowite śledzie potrafią przyprawić o zachwyt nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Specjał powinien być odpowiednio miękki. Mało kto zdaje sobie sprawę, że śledzie wyjdą o wiele bardziej aksamitne, jeśli wcześniej zamarynujemy je w kwaskowatej wodzie gazowanej.
Nie da się ukryć, że Magda Gessler jest jedną z najpopularniejszych restauratorek w Polsce. Jej programy przyciągają ogromną liczbę widzów. Z całą pewnością Magda Gessler ma ogromną wiedzę z zakresu kulinariów. Jej wypowiedź o śledziach z wiaderka może przyprawić o ciarki.
Smakowita ryba niejednokrotnie przyprawiała nas o autentyczny zachwyt. Nietrudno znaleźć smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby nadmorski specjał. Podczas tegorocznego sezonu wakacyjnego zapłacimy za niego o wiele więcej.
Ryby stanowią cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które stanowią podstawę dla dobrej pracy mózgu oraz mięśnia sercowego - dlatego specjaliści zalecają, aby najzdrowsze gatunki jeść kilka razy w ciągu tygodnia. W taki sposób zachowuje się zdrowie na dłużej. Mintaje bytują na płytkich wodach do 200 metrów, potrafią dożyć nawet 17 lat, a przy okazji stosunkowo szybko rosną. Najczęściej możemy kupić je w formie filetów, które są łatwe w obróbce i mają długą datę przydatności do spożycia - głębokie mrożenie konserwuje je na długo.
Nie da się ukryć, że śledzie odgrywają istotną rolę w naszej rodzimej kuchni. Niektórzy nie wyobrażają sobie świąt i uroczystości rodzinnych bez tej propozycji kulinarnej. Naukowcy postanowili przyjrzeć się robom występującym w Bałtyku.
Ryba nad morzem to prawdziwa kulinarna klasyka. Właśnie z tego słyną tamtejsze restauracje. Smakosz, który odwiedził jeden z kołobrzeskich lokali przecierał oczy ze zdumienia, kiedy zobaczył paragon. Ceny znacząco poszły w górę.
Ryba często gości na naszych stołach. W sklepach możemy natknąć się na mięso pochodzące z różnych gatunków. Przeważnie filety są gładkie i pozbawione przebarwień. Jednak czasami na och powierzchni pojawiają się nieapetyczne plamy.
Surówka z marchewki i kiszonej kapusty zachwyca nieodłącznie wielu Polaków, którzy zazwyczaj podają ją do smażonej na oleju ryby w panierce. To właśnie w taki sposób jedzona była zarówno u babci, jak i u mamy, dlatego i my dalej kultywujemy tradycję. Choć dużym atutem tej surówki jest jej intensywny, aczkolwiek przepyszny smak i chrupkość, to wiele osób decyduje się na nią z uwagi na wartości odżywcze ukryte w marchwi i kiszonej kapuście. Oba warzywa są nimi dosłownie przepełnione.
Mrożone ryby przeważnie nie wzbudzają u nas większych emocji. Niejednokrotnie przygotowywaliśmy z nich wyjątkowe specjały. Okazuje się, że oprócz mięsa może znaleźć się w nich coś więcej. Wszystko wyszło na jaw w trakcie inspekcji.
Mrożone ryby często są uznawane za gorsze od świeżych, głównie z powodu domniemanych mniejszych wartości odżywczych, utraconych pod wpływem bardzo niskiej temperatury. Dzisiejsze mrożenie błyskawiczne pozwala zachować ich praktycznie nienaruszoną ilość. Dawniej mrożono żywność powoli, co wytwarza duże kryształy lodu uszkadzające komórki i negatywnie wpływające na smak, wygląd i zawartość składników odżywczych. Szybkie mrożenie generuje mnóstwo małych kryształków, które nie ingerują w żadną z cech jedzenia.
Na naszych stołach goszczą różne ryby. Jedną z nich jest właśnie mintaj. Mało kto zdaje sobie sprawę, że jedzenie tej ryby przynosi wiele korzyści. Okazuje się, że mintaj jest idealnym rozwiązaniem dla osób, które chcą zadbać o szczupłą sylwetkę.
Ryby są nie lada gratką dla smakoszy. Na ich bazie przyrządzamy rozmaite specjały, które niejednokrotnie wywoływały zachwyt nawet u najbardziej wybrednych spośród wielbicieli kulinariów. Okazuje się, że dobór odpowiedniego tłuszczu ma ogromne znaczenie.
Ryby w diecie Polaków nie pojawiają się zbyt często. Większość z nas preferuje kotlety schabowe i mielone - ich intensywny smak i sytość sprawiają nam ogromną przyjemność. Niestety, ich walory zdrowotne są zdecydowanie wątpliwe, dlatego lepiej sięgać po ryby. Mintaj jest jednym z najlepszych wyborów dla ludzi, którzy chcą zacząć wprowadzać ryby do swojej diety. Niska cena, wysoka wartość odżywcza i świetna proporcja białka do tłuszczu pozwalają zdrowo się odżywiać i dostarczać organizmowi odpowiednie ilości składników odżywczych.
Bez wątpienia ryby uchodzą za zdrowy posiłek. Często sięgają po nie osoby, które chcą zadbać o zdrowie lub pozbyć się zbędnych kilogramów. Mało kto spodziewałby się, że niepozorne ryby mogą w sobie skrywać szkodliwe substancje.
W Wielki Piątek katolików obowiązuje post ścisły i wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych. Ta tradycja jest formą uczczenia śmierci Chrystusa, która przyniosła wiernym zbawienie. Jest ona również swoistym napomnieniem, aby to, co się zaoszczędziło przekazać osobom potrzebującym.Co to jest post ścisły?Post ścisły jest tzw. postem jakościowym. Oznacza to, że tego dnia należy powstrzymać się od jedzenia pokarmów mięsnych, a także słodkich przekąsek oraz spożywania napojów alkoholowych. Kościół Katolicki pozwala wiernym na trzy posiłki w ciągu dnia. Dwa z nich powinny być lekkie, a jeden syty. Z obowiązku są zwolnieni jedynie chorzy, osoby w podeszłym wieku oraz dzieci. Co jest dozwolone do konsumpcji w Wielki Piątek?Według nauczania Kościoła Katolickiego w Wielki Piątek nie powinno się jeść mięsa oraz zrobionych z niego wyrobów. Dotyczy to np. rosołu, który jest zazwyczaj przygotowywany na mięsnym wywarze.Tego dnia za to bez żadnych konsekwencji możemy jeść ryby i owoce morze. Co ciekawe dozwolone jest również mięso z innych zwierząt żyjących w wodzie m.in. żab i ślimaków. Nie są one jednak zbyt popularne w Polsce.Do tej pory dość mocno podzielone są opinie na temat spożywania mięsa ptaków wodnych. Jak czytamy na stronie beszamel.se.pl, w tej kwestii często jesteśmy zmuszeni dopasować się do zwyczajów obowiązujących w danej okolicy.Tego dnia możemy spożywać m.in. produkty mączne i zbożowe, nabiał oraz wszelkie owoce i warzywa. Przede wszystkim powinniśmy zrezygnować z przekąsek, które mogą się na kojarzyć z przyjemnościami, czyli wszelkimi ciastami, ciasteczkami i wymyślnymi deserami. Te są zarezerwowane na święta Wielkanocne.W praktyce, jeśli przestrzegamy nauki Kościoła Katolickiego, w obiadowym menu mogą się znaleźć np. bezmięsne zupy, pierogi, naleśniki, warzywne kotlety, ryby, owoce morza oraz sałatki.Szukacie przepisów na postne potrawy? Na naszej stronie znajdziecie m.in. przepis na kotlety ziemniaczane oraz bezmięsną zupę pomidorową.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Szczegóły wielkanocnej oferty delikatesów „U Fukiera”Kontrowersyjny dodatek do ruskich pierogówKonsekwencje picia mlekaźródło: Gazeta Lubuska / Beszamel.se
Nie od dziś wiadomo, że papryka jest wyjątkowo smakowitym warzywem. Jej walory niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Mało kto spodziewałby się, że niepozorna papryka może zastąpić łososia.