Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Kanapeczki ze śledziem podałem jak polskie tapas. Goście przecierali oczy
Łukasz Modelski
Łukasz Modelski 03.12.2023 11:07

Kanapeczki ze śledziem podałem jak polskie tapas. Goście przecierali oczy

Kanapeczki ze śledziem podałem jak polskie tapas. Goście przecierali oczy
Łukasz Modelski

Adwent to najlepszy czas na kanapeczki ze śledziem. Często nie zdajemy sobie sprawy, jaki możliwości daje ta uniwersalna ryba. Kiedy z polskiego śledzia zrobiłem kanapeczki wyglądające jak hiszpańskie tapas, goście nie mogli uwierzyć w to, co widzą.

Śledź – ryba bez ograniczeń

Śledź to ryba wyjątkowo wdzięczna. Można ją marynować w occie, oleju, smażyć, piec, jeść na surowo, używać do sałatki. Jego struktura pozwala też na nadawanie mu dowolnych kształtów. Wiadomo, że trudno o coś lepszego, niż chleb ze śledziem. 

Zastanawiałem się jednak, czy można śledziowe kanapeczki przygotować w sposób bardziej reprezentacyjny, bogatszy, bardziej oryginalny tak, żeby zaproponować je gościom. Jako inspiracja posłużyły mi hiszpańskie tapas, niewielkie przekąski na kęs lub dwa, a bardziej precyzyjnie – baskijskie pintxos (czyt. pinczios), czyli przekąski z bagietką lub chlebem w roli podstawki. 

Kanapeczki ze śledziem podałem jak polskie tapas. Goście przecierali oczy
Łukasz Modelski

Hiszpański łącznik

W Hiszpanii taką przekąską może być wszystko, w Kraju Basków – praktycznie wszystko może się znaleźć na kanapce. Jest właściwie tylko jedna zasada – całe bogactwo kanapkowych przekąsek opiera się na lokalnych produktach. Anchois, oliwki, ostre papryczki, owcze sery, szynka Serrano – wszystko to znajdziemy na lokalnym ryneczku.

Postanowiłem postąpić podobnie. Moje kanapeczki ze śledziem  stworzyłem wyłącznie z polskich produktów. Było to łatwiejsze niż myślałem a możliwości okazało się bez liku. 

 

Kanapeczki ze śledziem podałem jak polskie tapas. Goście przecierali oczy
Łukasz Modelski

Bogactwo składników

Wziąłem więc dwa rodzaje śledzi – w oliwie i w occie, jajka na twardo, czerwoną cebulę, ugotowane ziemniaki, korniszony, upieczoną w piecu paprykę, kozi ser, majonez, musztardę, natkę, kolendrę, wędzoną paprykę w proszku, sól, pieprz i pieczywo. Żeby nawiązać do hiszpańskich przekąsek, użyłem świeżej bagietki, ale nie mam wątpliwości, że czarny, żytni chleb byłby równie dobry. 

W imię egzotyki zrobiłem drobne ustępstwo wobec lokalnych polskich produktów – sięgnąłem po sok z cytryny i limonki. 

Kanapeczki ze śledziem podałem jak polskie tapas. Goście przecierali oczy
Łukasz Modelski



 

Kanapeczki ze śledziem – moje pomysły

Gilda
To nawiązanie do kultowej baskijskiej przekąski pod taką właśnie nazwą, w której filecik anchois splata się z ostrą papryczką. W mojej wersji to śledź z ziemniakami i korniszonem. Filecik śledziowy pokroiłem wzdłuż na cztery części, jedną z takich ćwiartek oplotłem na długiej wykałaczce na przemian z grubymi kostkami gotowanego ziemniaka i kawałkami korniszona. 

Pieczona papryka z ziemniakami
Na kromce bagietki ułożyłem płat upieczonej wcześniej papryki (może być też marynowana ze słoika), na to plastry gotowanego ziemniaka posypane wędzoną papryką, na to kawałki śledzia w oleju z odrobiną majonezu. 

Sałatka śledziowa
Nic prostszego: jajko na twardo, śledź, natka pietruszki, odrobina korniszona, majonez. Wszystko bardzo drobniutko pokroiłem i ułożyłem na kromce bagietki. Udekorowałem natką.

Sałatka śledziowa z limonką
W Peru i Chile marynują rybę w soku z limonki tworząc słynną potrawę ceviche (czyt. sewiczie). Zrobiłem podobnie. Śledzia umyłem pod bieżącą wodą, pokroiłem go drobniutko i wymieszałem z drobno pokrojoną czerwoną cebulą i posiekaną kolendrą. Na godzinę zalałem sokiem z limonki i cytryny, po czym odcedziłem. I na bagietkę. Na wierzch czarny mielony pieprz. 

Ser–śledź–cebula
Na koniec – najprostsze. Na bagietce ułożyłem cieniutki plasterek lekko ostrego koziego sera, na to krążki czerwonej cebuli, śledziowy filecik i korniszona. Kilka kropel oliwy i trochę pieprzu na wierzch. 

Liczba wariantów śledziowych kanapeczek jest nieskończona. 
 

Kanapeczki ze śledziem podałem jak polskie tapas. Goście przecierali oczy
Łukasz Modelski



 

Tagi: Chleb Ryba