Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > To najlepszy farsz na gołąbki. Żadne mięso mu nie dorówna
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 16.06.2025 21:04

To najlepszy farsz na gołąbki. Żadne mięso mu nie dorówna

To najlepszy farsz na gołąbki. Żadne mięso mu nie dorówna
Fot. Shutterstock

Oto przepis na zamiennik zwykłych gołąbków. Nie odchodzimy jednak (tym razem) daleko od pierwotnej idei. Sięgamy zamiast mięsa po rybę – doskonałą i na piątek, i na dietę.

Jedzmy więcej ryb

Ryb jemy rocznie jakieś kilkanaście kilogramów – wyraźnie mniej niż choćby drobiu i kilka razy mniej niż królującej na naszych stołach wieprzowiny. Co gorsza, spożycie to nie rośnie szczególnie z roku na rok. To źle, bo ryby to niezbędny składnik diety.

Chodzi tu zwłaszcza o kwasy omega i niektóre mikroelementy, takie jak selen. Ryby są ich niezastąpionym źródłem. Warto pamiętać, że niektórych składników żywnościowych nasz organizm nie produkuje, musimy więc włączać odpowiednie produkty do naszej diety.

To najlepszy farsz na gołąbki. Żadne mięso mu nie dorówna

Gołąbki rybne

Przepis na takie gołąbki rybne ułatwi nam jedzenie zalecanych dwóch porcji ryb tygodniowo. Do przepisu możemy wybrać np. morszczuka. Rybę łatwo kupić w mrożonych płatach. Jest więc niedroga i świetna do przepisu, w którym nie zależy nam na strukturze produktu.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 1 główka kapusty
  • ½ kg ryby (po rozmrożeniu)
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 100 g ryżu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 mały pęczek koperku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • Sól, pieprz

To najlepszy farsz na gołąbki. Żadne mięso mu nie dorówna

Ryba w liściach kapusty

Ryż gotujemy w bulionie na wolnym ogniu pod przykryciem. Wyłączamy ogień na dwie minuty przed czasem wskazanym na opakowaniu. Odcedzamy, nie pozbywając się bulionu i odstawiamy do przestudzenia.

Rybę mielimy razem z cebulą i czosnkiem i przekładamy do miski. Dodajemy przyprawy i przestudzony ryż. Wyrabiamy wszystko na kleistą masę.

To najlepszy farsz na gołąbki. Żadne mięso mu nie dorówna

Kapustę rozdzielamy na liście, wykrawamy zgrubienia i blanszujemy, by zmiękła. Faszerujemy gołąbki masą. Częścią liści wykładamy dno garnka.

Uzupełniamy bulionu do pierwotnej objętości. Rozpuszczamy w nim przecier pomidorowy. Płynem zalewamy gołąbki w garnku. Gotujemy wszystko na małym ogniu przez ok. 25-30 minut, doprawiając do smaku pod koniec gotowania.

Wypróbuj też przepisy na kotlety mielone z ogórkiem małosolnym i ciasto bezowe z truskawkami.

To najlepszy farsz na gołąbki. Żadne mięso mu nie dorówna