Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Makłowicz wlewa do naleśników szklankę gęstego napoju. To ulubiony patent babć

Makłowicz wlewa do naleśników szklankę gęstego napoju. To ulubiony patent babć

Makłowicz wlewa do naleśników szklankę gęstego napoju. To ulubiony patent babć
canva/Elly Fairytale,Pexels; IG/robertmaklowicz_official

Dobrych naleśników z chęcią skosztuje niejeden smakosz. Wersja z dodatkiem maślanki zaproponowana przez Roberta Makłowicza nie ma sobie równych. Znany babciom składnik sprawia, że ciasto wychodzi aksamitne i zachwyca od pierwszego kęsa. Spróbujecie?
 

Przepis na naleśniki Roberta Makłowicza

Szybkie w przygotowaniu, niesamowicie delikatne i rozpływające się w ustach po usmażeniu ciasto będzie świetnie komponowało się z dowolnym farszem. Nawet wybredni domownicy zjedzą ze smakiem.

Składniki:

  • 375 ml maślanki
  • 450 g mąki pszennej
  • 3 duże jaja
  • 60 g masła
  • solidna szczypta cukru
  • odrobina soli

Jak zrobić smakowite naleśniki? Robert Makłowicz zdradził przepis

Na patelni topimy masło. W większej misce umieszczamy maślankę. Stopniowo wsypujemy przesianą przez sito mąkę, mieszając wszystko w trakcie. Wbijamy jaja, po czym dodajemy jeszcze cukier i odrobinę soli.

Wlewamy tłuszcz z patelni, który nieco już ostygł. Dokładnie łączymy składniki i na tej samej patelni smażymy cienkie naleśniki, formując je z porcji przygotowanego ciasta. Gdy z obu stron się zarumienią, przenosimy na talerz do ostudzenia.

Jak podać naleśniki Roberta Makłowicza?

Przysmak, mimo dodatku cukru nie ma wyraźnie słodkiego smaku. Można go zatem podać zarówno z wytrawnym farszem np. ruskim, jak i z pysznymi domowymi konfiturami czy białym serem.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na naleśniki. Szczególnie polecamy zdrową wersję z mąki gryczanej — jest pyszna i bezglutenowa. Być może skusi was tez prosty patent na wytrawną odsłonę z jajem sadzonym.

Makłowicz wlewa do naleśników szklankę gęstego napoju. To ulubiony patent babć
canva/Mariha-kitchen

Źródło: haps