Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Porady > Zamiast cukru dodaj do kawy sól. Prosta zmiana przyniesie wiele korzyści. Aż trudno uwierzyć
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 16.12.2022 04:00

Zamiast cukru dodaj do kawy sól. Prosta zmiana przyniesie wiele korzyści. Aż trudno uwierzyć

Zamiast cukru dodaj do kawy sól. Prosta zmiana przyniesie wiele korzyści. Aż trudno uwierzyć
Canva / Elle Hughes z Pexels

Wielu z nas rozpoczyna dzień od kubka aromatycznej kawy. Najczęściej pija się ją z dodatkiem cukru i śmietanki. Najnowszy trend zaleca jednak zupełnie coś innego. Dodaj do kawy sól i przekonaj się, jak zbawiennie wpływa ona na smak napoju i jego właściwości.

Sól coraz częściej spotkać można w rozmaitych, nie tak oczywistych składnikach. Słony karmel czy też czekolada z charakterystycznym posmakiem nikogo już nie dziwi. Solenie napojów to jednak coś nowego. Jednak zaufaj ekspertom i dodaj do kawy szczyptę soli. Dlaczego?

Nie lubisz w kawie posmaku goryczki? Dodaj sól!

Jeśli przeszkadza Ci w kawie charakterystyczny posmak goryczki, mamy na to idealną radę. Dodaj do kawy szczyptę soli i raz na zawsze pożegnaj się z niechcianą nutą w napoju. Wystarczy tylko odrobina najpopularniejszej przyprawy, aby poczuć różnicę.

Sól idealnie podkreśla smak gorącego naparu. Sposób ten od dawna praktykowany jest w wielu krajach. Solona kawa nie dziwi nikogo w krajach skandynawskich, ale także w Serbii i Turcji.

Idealna proporcja napoju do przyprawy jest kwestią indywidualną. Dodaj do kawy sól i sprawdź, jaka ilość jest odpowiednia dla Ciebie. Najlepiej zacząć przygodę z soloną kawą od jednej szczypty, a następnie zwiększać lub zmniejszać ilość soli w zależności od gustu.

Dodaj do kawy sól bez obaw o swoje zdrowie

Czy dodanie soli do kawy jest zdrowe? Filiżanka kawy ze szczyptą soli nie stanowi zbytniego obciążenia dla organizmu. Jak wszystko jednak, należy ten napój spożywać z umiarem. Warto przy tym kontrolować ogólną dzienną ilość spożywanej soli.

Picie kawy w dużych ilościach wypłukuje z organizmu sód. Związek ten ma znaczenie przede wszystkim dla funkcjonowania naszego układu nerwowego oraz mięśniowego. Dodatek soli skutecznie równoważy tę stratę.

Zastąpienie cukru i śmietanki solą wpłynie korzystnie na kaloryczność napoju. W dodatku kawa sama w sobie wpływa pozytywnie na metabolizm. Zrezygnuj z tuczących dodatków i dodaj do kawy sól. Rezultaty mogą Cię pozytywnie zaskoczyć. Kuloodporna kawa może być nie lada odkryciem. Dodatek cytrusa do napoju ma zaskakujące właściwości.

Zamiast cukru dodaj do kawy sól. Prosta zmiana przyniesie wiele korzyści. Aż trudno uwierzyć
Canva / Jupiterimages

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: