Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Wyśmienite ciasto Makowa Panienka. Doskonała alternatywa wigilijnego makowca. Mamy przepis

Wyśmienite ciasto Makowa Panienka. Doskonała alternatywa wigilijnego makowca. Mamy przepis

Wyśmienite ciasto Makowa Panienka. Doskonała alternatywa wigilijnego makowca. Mamy przepis
canva/Ihar Leichonak

Makowa panienka jest znakomitym ciastem przekładanym przygotowanym z delikatnego biszkoptu, kremowej masy budyniowej i kwaskowej konfitury żurawinowej. Elegancki i wyjątkowo smaczny wypiek będzie idealny na spotkanie przy świątecznym stole. Zachwyci nawet najbardziej wybrednych domowników.

Szukacie alternatywy rolady makowej a bakaliami? Przygotujcie makową panienkę. Przełożone delikatnym maślanym kremem i posmarowane konfiturą żurawinową blaty biszkoptowe pokryjemy polewą czekoladową. Deser skusi niejednego łasucha. Spróbujecie?

Przepis na wyśmienitą makową panienkę

Do zrobienie deseru przyda się forma do pieczenia o wymiarach 32 cm x 22 cm, wyłożona papierem do pieczenia. Pozostałe potrzebne produkty wylistowaliśmy poniżej — znajdziecie je w większości sklepów spożywczych.

Składniki na biszkopt:

  • 4 jaja

  • 4 białka

  • 130 g cukru pudru

  • 100 g mielonych migdałów

  • 150 g suchego maku

  • 100 g wiórków kokosowych

  • szczypta soli

Składniki na poncz:

  • 5 łyżek soku z cytryny

  • 5 łyżek chłodnej wody

Składniki na krem:

  • 4-5 żółtek

  • 150 g ciepłego masła

  • 500 ml mleka lub napoju sojowego

  • 125 g drobnego cukru

  • 40 g mąki ziemniaczanej

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

  • 2 łyżki soku z cytryny

Składniki na konfiturę żurawinową:

  • 400 g świeżej żurawiny

  • 75 g cukru trzcinowego

  • 1 cytryna (skórka + sok)

Jak zrobić makową panienkę? Znamy przepis na pyszny świąteczny wypiek

Przygotowanie deseru zaczynamy od upieczenie blatów biszkoptowych. Składniki do ich przygotowania muszą być w temperaturze pokojowej. W misce umieszczamy 8 białek i ubijamy je na sztywno z dodatkiem szczypty soli.

Partiami dodajemy cukier puder, każdą kolejną porcję wsypując dopiero po rozpuszczeniu poprzedniej. Na koniec dodajemy 4 żółtka — sztuka po sztuce. Do uzyskanej gładkiej masy dodajemy wiórki kokosowe oraz zmielone migdały. Sprawnie łączymy. Ciasto pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.

Po ostudzeniu przekrawamy je na dwa cienkie placki. Każdy nasączamy połową ponczu sporządzonego poprzez wymieszanie soku owocowego z wodą. Pierwszy układamy na dnie formy i smarujemy konfiturą żurawinową (przepis poniżej) i przekładamy 2/3 porcji kremu budyniowego.

Drugi układamy na kremie i pokrywamy pozostałą masą. Wierzch zdobimy wiórkami kokosowymi. Makową panienkę zabezpieczamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. W chłodzie ciasto można przechować nawet do tygodnia.

Jak przygotować krem budyniowy do makowej panienki?

Mleko zagotowujemy z cukrem wanilinowym. Żółtka ubijamy z cukrem, a następnie wsypujemy do nich mąkę ziemniaczaną. Uzyskaną pastą jajeczną mieszamy z 200 ml podgrzanego mleka, by ją zahartować.

Po połączeniu się składników dodajemy resztę nabiału z cukrem i miksujemy. Budyń zagotowujemy i podgrzewamy, aż zgęstnieje, cały czas mieszając, by się nie przypalił. Wierzch przykrywamy folią spożywczą — unikniemy powstania skorupki.

Całość studzimy, w międzyczasie przygotowując masło. Tłuszcz mieszamy z sokiem z cytryny i ucieramy na puszystą masę. Dodajemy ja do chłodnego budyniu w 3 porcjach, każdorazowo starannie je ze sobą miksując.

Jak zrobić konfiturę żurawinową do makowej panienki?

Umytą żurawinę umieszczamy w rondlu. Dodajemy cukier, sok z cytryny i skórkę otartą z owocu. Podgrzewamy, aż owoce się rozpadną i uzyskamy konsystencję gęstego syropu z kawałkami owoców. Gdyby płynu było zbyt mało można wlać trochę wody.

Wskazówka: żółtka, które pozostały wam po przygotowaniu ciasta, można wykorzystać do posmarowania ciasta drożdżowego lub pieczonych pierogów. Nabiorą pięknego złocistego koloru.

Wyśmienite ciasto Makowa Panienka. Doskonała alternatywa wigilijnego makowca. Mamy przepis
canva/Ihar Leichonak

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: