Te bułeczki robię tylko z 4 składników. Skórka chrupie jak marzenie
Aby wasze śniadanie było smaczne i pożywne, to musicie dobrać do niego odpowiednie produkty, które wam to zapewnią. Jednym z nich są domowe bułeczki, które zrobicie z kilku składników, a ich smak sprawi, że na długo pozostaną w waszej pamięci. Ten przepis zawsze się udaje.
Dlaczego warto jeść śniadania?
Nie ulega żadnej wątpliwości fakt, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Może ilościowo nie jest największe, jednak jest istotne w kwestii naszego funkcjonowania w dalszej części dnia. Dlaczego zatem śniadanie to kluczowa kwestia jeśli chodzi o nasz cały dzień? Odpowiedź jest bardzo prosta.
Śniadanie powinno nam dostarczyć około 500-600 kalorii. Dobrze jest również nie spożywać go od razu po przebudzeniu, tylko dać sobie chwilę na to, jednak nie za długo. Najlepiej je zjeść do dwóch godzin po obudzeniu się.
Śniadanie jest bardzo ważne przede wszystkim dlatego, że dodaje nam z samego rana energii, której właśnie wtedy potrzebujemy. Ponadto dostarcza niezbędnych składników odżywczych, które pozwalają nam odpowiednio funkcjonować w ciągu dnia. Dzięki porannemu posiłkowi nie jesteśmy przez kilka kolejnych godzin głodni, a więc następny w kolejce obiad również może być zbilansowany. Pomijając śniadanie, często decydujemy się na spożycie większej ilości jedzenia w dalszych częściach dnia, co nie jest najlepszy rozwiązaniem.
Dlatego przedstawiamy Wam przepis na przepyszne bułeczki, które zrobicie w mgnieniu oka, a kanapki z nich przygotowane to będzie coś niesamowitego.

Domowe bułeczki na śniadanie
Takie domowe pieczywo to skarbnica dobrego smaku i obłędnego aromatu. Do ich przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 220 ml wody
- ¾ łyżeczki świeżych drożdży lub ½ łyżeczki suchych drożdży
- 320 g mąki pszennej chlebowej
- 1 łyżeczka soli
Jak przygotować pyszne domowe pieczywo?
Takie bułeczki idealnie nadadzą się na poranne kanapki.
W pierwszej kolejności do dużej miski wlewamy wodę, rozpuszczamy w niej pokruszone drożdże i mieszamy. Następnie dodajemy również mąkę oraz sól. Ponownie mieszamy do momentu, aż uzyskamy jednolitą masę. Nie musimy ciasta zagniatać. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Namoczoną w wodzie dłonią składamy starannie ciasto do środka, jednocześnie je odrobinę wyrabiając. Kilka razy możemy je unieść i położyć znowu do miski. Następnie ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Następnie powtarzamy wcześniejszą czynność i znowu przykrywamy ciasto i odstawiamy je, aby zwiększyło podwójnie swoją objętość, a więc na około dwie godziny.
Po tym czasie wykładamy ciasto na oprószony mąką blat i dzielimy na 6 mniejszych części. Otrzepujemy je z nadmiaru mąki i formujemy z każdej kulkę. Następnie odstawiamy je na 10 minut bez przykrycia.
Po upływie tego czasu składamy każdą kulkę do środka tak, aby odrobinę napiąć jej powierzchnię. Następnie formujemy z niej grubszy, ale nie za duży rulon, coś na kształt niektórych bułek. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Po tym czasie lekko nacieramy mąką każdy kawałek ciasta, po czym robimy na nich nacięcie przez całą powierzchnię. Papier do pieczenia na środku możemy odrobinkę skropić wodą. Całość przykrywamy drugą blachą o tych samych wymiarach i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez 20 minut. Po upływie tego czasu zdejmujemy blachę i pieczemy jeszcze przez 10 minut.
Tak przygotowane domowe bułeczki z pewnością Wam zasmakują i warto je zrobić.
Sprawdź przepis na pyszny kiszony czosnek. Zobacz, jak odpowiednio wyjmować skorupkę z rozbitego jajka.
