Miękki, pszenny bochenek kusi zapachem, ale równie szybko podbija poziom cukru i apetyt. Dietetycy nie mają wątpliwości: zastąpienie białego pieczywa chlebem żytnim na zakwasie może znacząco poprawić metabolizm, zmniejszyć łaknienie i wspomóc pracę jelit.
Katarzyna Bosacka, znana z obnażania „pułapek” w codziennych zakupach, w najnowszym materiale wideo przyjrzała się pieczywu z sieci Dino. Czy tani chleb z popularnego dyskontu rzeczywiście jest tak prosty i naturalny, jak sugeruje reklama?
Marzysz o chrupiącym, domowym bochenku, ale wizja długiego wyrabiania i kilku godzin wyrastania skutecznie Cię zniechęca? Robot planetarny Zelmer ZKR1355 skraca drogę od mąki do piekarnika do kilkunastu minut – miesza, napowietrza i wyrabia ciasto tak dokładnie, że możesz je wstawić do pieca od razu po wymieszaniu. Świeży, pachnący chleb bez czekania staje się codzienną, a nie weekendową przyjemnością.
Oto bardzo prosty przepis na domowy chleb prosto od mojej mamy. Jest niezwykle łatwy do wykonania nie tylko ze względu na proste składniki, lecz także sposób wypieku. Bochenek przygotowujemy w garnku lub naczyniu żaroodpornym. Jest dużo lepszy, niż jakikolwiek kupny odpowiednik.
Aby wasze śniadanie było smaczne i pożywne, to musicie dobrać do niego odpowiednie produkty, które wam to zapewnią. Jednym z nich są domowe bułeczki, które zrobicie z kilku składników, a ich smak sprawi, że na długo pozostaną w waszej pamięci. Ten przepis zawsze się udaje.
Jagodzianki to nie wypieki. To smak lata zamknięty w bułce. Poznaj najlepszy przepis na słodkie wypieki. Korzystam z niego od lat. Domowe jagodzianki są 100 razy smaczniejsze, niż te ze sklepu.
Choć zrobienie domowego chleba, może wydawać się trudne - ten przepis zaskoczy Cię swoją prostotą. Wystarczy kilka podstawowych składników, które na pewno masz w kuchni. Sprawdź jak łatwo można to zrobić!
Jak świat światem, potrawy z czerstwego chleba były sposobem na tanią i szybką kolację. Oto jeden z pomysłowych przepisów. Nawilżony i podgrzany, czerstwy chleb zmienia się nie do poznania.
Chleb to dla wielu osób składnik codziennej diety. Niestety nastały takie czasy, że jego cena stale idzie w górę. Dlatego też warto poznać niesamowity i bardzo szybki przepis na domowe pieczywo. Zrobicie je bez problemu w domu, a jak wiadomo, domowe jedzenie jest najlepsze. Poznajcie przepis na pyszny chleb.
Ten chleb z patelni różni się od naszego, tradycyjnego pieczywa. Nie dodaję do niego drożdży, nie czekam, aż ciasto wyrośnie, nie piekę go w piekarniku. Gotowy chlebek jest wyśmienitym dodatkiem do wielu potraw. Stanowi także wyśmienitą przekąskę i bazę do śniadań, czy kolacji. Moja rodzina go uwielbia.
Czy warto kupować pieczywo w Biedronce? Dietetyk Michał Wrzosek bliżej przyjrzał się tej kwestii. Przeprowadził test, z którego płynie jasny przekaz dla konsumentów. Warto się z nim zapoznać, bo wyjdzie nam to na zdrowie.
Zapomnij o zwykłych tostach lub kanapkach. To śniadanie z kajzerek bije je na głowę. Wystarczy pieczywo, masło i pyszne dodatki. Danie jest proste w przygotowaniu i jest tak pyszne, że rodzina będzie prosić o nie znacznie częściej.
Czy wiesz, że pieczywo przechowywane w chlebaku może zachować świeżość nawet przez kilka dni? Wystarczy zastosować prosty trik, a chleb już nigdy się nie zepsuje. Poznaj go, a będziesz stosować go za każdym razem po zakupie świeżego pieczywa.
Uwielbiasz domowy chleb? Poznaj ten przepis, a już nigdy nie kupisz tego ze sklepu. Rodzina zachwyci się nie tylko jego smakiem, ale też chrupkością. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak przygotować ten chleb bez mąki.
W piątek (20 grudnia) na granicy polsko-ukraińskiej Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych zatrzymała transport z Ukrainy. Znajdowało się w nim zboże, które wzbudziło wątpliwości urzędników. O to kulisy działania służb.
Nie wyrzucaj czerstwego pieczywa! Poznaj przepis influencerki kulinarnej Anny Zyśk i wykorzystaj ten składnik do przygotowania dania, które zachwyci całą rodzinę. Sposób jest banalny, a w dodatku nic się nie zmarnuje. Nie uwierzysz, co z tego wyjdzie.
Przepisów na paszteciki jest wiele, ale dobrych przepisów – nieco mniej. Z tego wychodzą drożdżowe pyszności z kapustą i z grzybami. Są idealne nie tylko do barszczu na wigilię.
Co podać na śniadanie? Tu zawsze sprawdzi się pieczywo z pyszną pastą kanapkową. Wyjątkowe smarowidło z jesiennego warzywa doda smak i koloru każdej kanapce.
Zdarza się, że kupujemy zbyt dużo chleba lub musimy zrobić większy zapas, na przykład na przedłużony weekend. Pieczywo z czasem wysycha i nie jest już takie smaczne. Jednak jest też na to dobra rada. Warto wykorzystać ją w swojej kuchni i ustrzec się przed marnowaniem żywności.
Jeśli marzą Ci się chrupiące domowe bułki, to poznaj ten przepis. Dzięki niemu zrobisz ciasto, z którego powstaną niemieckie nocne bułeczki. Następnego dnia zachwycą smakiem i chrupiącą skórką.
Henia Foks przypomniała przepis na kluski na parze. Ten dość rzadko dziś spotykany dodatek do obiadu zasługuje na uwagę. A z tą recepturą jest niezwykle łatwy w przygotowaniu.
Chodzi za Tobą coś pysznego? Przygotuj bułeczki gyros. Wychodzą idealnie chrupiące z zewnątrz, a w środku są pełne znakomitego nadzienia. Gyrosa w takim wydaniu jeszcze nie próbowałaś.
Delikatna i puszysta chałka wydaje się jednym z tych wypieków, które trudno osiągnąć w domowych warunkach. Jednak przepis nie jest trudny i z pewnością sprawi, że będziesz częściej sięgać po ten przysmak.
Smażone jogurtowe przekąski są sposobem na szybki głód. Mogą się sprawdzić jako dodatek do sałatek czy imprezowa przekąska. Są przy tym szybkie w przygotowaniu i mają ciekawy, kremowy posmak. Lepiej zrobić je w ilościach hurtowych, bo znikają błyskawicznie.
Kto lubi pajdę ze smalcem? Wielu smakoszy za nią przepada. Youtuber Książulo nie potrafi jej sobie odmówić. Skosztował zatem popularnego rarytasu na dożynkach i opinią podzielił się w sieci. Aż takiej reakcji widzowie się nie spodziewali.
Trudno wyobrazić sobie naszą dietę bez chleba. Niemal codziennie jadamy go na śniadanie, czy kolację. Chleb przeważnie przechowujemy w kuchni. Jednak jak nie należy tego robić? To wyjaśniamy w naszym artykule.
Masz dość nieświeżego pieczywa ze sklepu? Poznaj przepis na bułki, które świetnie sprawdzą się na śniadanie. Ich świeżość oraz smak podpisuje każdemu, a co najważniejsze są znacznie lepsze niż pieczywo z popularnych marketów.
Czy irytuje cię, kiedy inni klienci macają pieczywo w sklepie? Ta powszechna czynność jest niehigieniczna i po prostu niesmaczna. Istnieje jednak sposób, aby temu zapobiec i pochodzi z zagranicy, gdzie sprawdza się całkiem nieźle. Czy przyjmie się on również w naszym kraju?