To najlepszy przepis na chleb. Odkąd go znam, już nie chodzę do piekarni
Choć zrobienie domowego chleba, może wydawać się trudne - ten przepis zaskoczy Cię swoją prostotą. Wystarczy kilka podstawowych składników, które na pewno masz w kuchni. Sprawdź jak łatwo można to zrobić!
Dlaczego warto piec chleb w domu?
Pieczenie chleba daje mnóstwo satysfakcji. Wiesz dokładnie co trafia do Twojego bochenka - bez konserwantów i polepszaczy. Tylko mąka, drożdże, sól, woda oraz odrobina cierpliwości. Całość zajmie Ci około 2,5 godziny, ale spokojnie - Twojej aktywności jest dużo mniej. Samo ciasto musi wyrastać około godziny, a potem trzeba go upiec.
W tym czasie możesz zając się innymi obowiązkami, lub po prostu wrócić do łóżka na krótką drzemkę.
W takim razie zaczynamy!

Lista składników do domowego chleba
Do przygotowania będziesz potrzebował kilku podstawowych rzeczy - oczywiście piekarnik, kilka misek oraz naczynie żaroodporne 2,5-3,5L z przykrywką lub specjalny garnek do pieczenia chleba.
Składniki:
- Mąka pszenna typ 500 lub 650 - 800 gramów (5-6 szklanek)
- Drożdże świeże - 25 g (można zamienić na opakowanie drożdży suszonych – 7/8g)
- Woda letnia - 500 ml (2 szklanki)
- Oliwa z oliwek extra virgin - 20 g (2 łyżki)
- Cukier biały - 10 g (1 łyżka)
- Sól - 5-10 g (1-2 łyżki)
Jeśli nie masz oliwy, śmiało możesz ją zastąpić innym olejem roślinnym.
Podane proporcje w tym przepisie, pozwolą upiec solidny bochenek dla kilku osób.
Jak upiec ten chleb? Instrukcja krok po kroku
- Zrób zaczyn
Do miski rozkrusz świeże drożdże i rozgnieć je z cukrem przy pomocy widelca. Gdy drożdże się "rozpuszczą" - dodaj 1 szklankę letniej wody oraz 1 łyżkę mąki. Wymieszaj całość i odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 min.
Wersja z drożdżami suszonymi - pomijamy rozkruszanie drożdży z cukrem. Jedynie łączymy wymienione w tym punkcie składniki.
- Do dużej miski wsyp pozostałą ilość mąki oraz sól. Wymieszaj.
- Kiedy zaczyn lekko lekko podrośnie (10-15 min) wlej go do miski z wodą i solą. Dodaj też 1 łyżkę oliwy z oliwek oraz 1 szklankę letniej wody.
- Najpierw dokładnie połącz składniki łyżką, a następnie zagnieć ciasto ręcznie lub mikserem z hakami do ciasta drożdżowego do momentu aż masa będzie jednolita.
- Uformuj z ciasta kulę, przełóż do miski, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni (termoobieg). Wstaw do środka naczynie w którym będziesz piec chleb - niech również złapię temperaturę.
- Kiedy ciasto wyrośnie, jeszcze raz je zagnieć, uformuj kulę i przełóż do nagrzanego naczynia (lekko obsypanego mąką)
W tym punkcie zrób nacięcie na wierzchu ostrym nożykiem lub żyletką, to sprawi że lepiej urośnie.
- Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika na 30 minut.
- Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz chleb jeszcze przez 20 minut.
Na koniec wyłącz piekarnik i zostaw chleb w środku przy lekko otwartych drzwiczkach na kilka minut. Potem ostudź go na desce.
Czujesz ten zapach prawdziwego, świeżego chleba?
Jak widzisz upieczenie domowego chleba wcale nie musi być trudne ani czasochłonne. Wystarczy kilka podstawowych produktów, trochę chęci i odrobina cierpliwości.
Ten przepis jest idealny, jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z domowym pieczeniem.
Takie pieczywo nie ma porównania z tym sklepowym - jest naturalne, aromatyczne i przed wszystkich Twoje!
Powodzenia i smacznego!
Sprawdź jeszcze przepis na nasze codziennie bułki, oraz patent na zmiękczenie masła z lodówki
