Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > To najlepszy chleb, jaki jadłem. Lekki bo bez mąki, szybki bo bez wyrabiania
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 27.12.2024 06:01

To najlepszy chleb, jaki jadłem. Lekki bo bez mąki, szybki bo bez wyrabiania

To najlepszy chleb, jaki jadłem. Lekki bo bez mąki, szybki bo bez wyrabiania
Fot. YouTube/Schnelle Rezepte

Uwielbiasz domowy chleb? Poznaj ten przepis, a już nigdy nie kupisz tego ze sklepu. Rodzina zachwyci się nie tylko jego smakiem, ale też chrupkością. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak przygotować ten chleb bez mąki. 

Najlepszy sposób na domowy chleb

Domowy chleb to zupełnie inny rodzaj pieczywa. Sposobów na jego przygotowanie jest naprawdę sporo, a w zeszycie z przepisami każdej gospodyni znajduje się, choć jeden z nich. Powinien znaleźć się także ten przepis na szybki chleb, który poznasz w dalszej części artykułu. 

Przede wszystkim dlatego, że jego przygotowanie jest łatwe i nie zajmuje wiele czasu. A w dodatku ten domowy chleb za każdym razem wychodzi doskonały i smaczny. Zrób go i przekonaj się o tym sama. 

To najlepszy chleb, jaki jadłem. Lekki bo bez mąki, szybki bo bez wyrabiania
Fot. YouTube/Schnelle Rezepte

Z czego zrobić chleb bez mąki?

Ten domowy chleb przygotujesz bez dodatku mąki. Czym ją zastąpić? Okazuje się, że pieczywo można przygotować z płatków owsianych. Aby to się udało, potrzebne są także inne produkty. Zdjęcia ilustrujące proces przygotowań, pochodzą z kanału Schnelle Rezepte, który znajdziesz na YouTube.

Składniki:

  • 250 g płatków owsianych
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • sezam
  • ziarna słonecznika
  • nasiona dyni

Przepis na domowy chleb

Do miski przesyp płatki owsiane. Za pomocą blendera zblenduj je na drobny pył. Wsyp proszek do pieczenia oraz odrobinę soli i wymieszaj składniki. Do mniejszej miski wbij jajka i roztrzep je, a następnie dodaj do nich jogurt grecki. Wlej oliwę. Wymieszaj składniki na jednolitą masę i przełóż ją do miski z sypkimi składnikami. 

Całość wymieszaj na jednolitą i gładką masę. Prostokątną foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto i równomiernie je rozprowadź. Na wierzchu rozłóż serem, ziarna słonecznika oraz nasiona dyni. Chleb piecz w rozgrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut. Gdy pieczywo wystygnie, krój je na kromki i podawaj na śniadanie. Rodzina na pewno będzie zachwycona smakiem.

Sprawdź także, jak mrozić mięso oraz dowiedz się, co przygotować na przeziębienie. 

To najlepszy chleb, jaki jadłem. Lekki bo bez mąki, szybki bo bez wyrabiania
Fot. YouTube/Schnelle Rezepte