Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Ten chleb bez zakwasu piekę co kilka dni. Jeszcze się nie zdarzyło, żeby nie wyszedł
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 21.04.2025 11:50

Ten chleb bez zakwasu piekę co kilka dni. Jeszcze się nie zdarzyło, żeby nie wyszedł

Ten chleb bez zakwasu piekę co kilka dni. Jeszcze się nie zdarzyło, żeby nie wyszedł
Fot. Przepiski

Chleb to dla wielu osób składnik codziennej diety. Niestety nastały takie czasy, że jego cena stale idzie w górę. Dlatego też warto poznać niesamowity i bardzo szybki przepis na domowe pieczywo. Zrobicie je bez problemu w domu, a jak wiadomo, domowe jedzenie jest najlepsze. Poznajcie przepis na pyszny chleb. 

Chleb podstawowym składnikiem diety

Chleb to jeden z najpopularniejszych składników diety wielu osób. Istnieje wiele jego rodzajów i na pewno każdy znajdzie jakiś, który zasmakuje mu najbardziej. Dlaczego warto go spożywać i jakie właściwości za sobą niesie? 

Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że to, w jaki sposób się odżywiamy, może mieć nie tylko wpływ na nasz organizm, ale również na nasze samopoczucie. Dlatego też składniki naszej diety należy dobierać bardzo ostrożnie i dokładnie. 

Chleb zawiera wiele ważnych wartości odżywczych. Przede wszystkim poprawia trawienie, ale może też wpływać na polepszenie pamięci oraz koncentracji. Poza tym jest świetnym źródłem wielu witamin i minerałów. 

Ten chleb bez zakwasu piekę co kilka dni. Jeszcze się nie zdarzyło, żeby nie wyszedł
Fot. Canva/aureliofoxrj

Ten przepis na chleb z naczynia żaroodpornego jest tak prosty, że jego zrobienie będzie czystą przyjemnością. Koniecznie go wypróbujcie.

Chleb bez zakwasu

Taki chleb bez zakwasu bez problemu zrobicie w naczyniu żaroodpornym. Do jego przygotowania będziemy potrzebować następujących składników

Składniki:

  • 800 g mąki pszennej
  • 600 ml letniej wody
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 opakowania suchych drożdży (2 x 7 g)

Dalsza część tekstu pod filmem

Pyszny domowy chleb

Taki domowy chleb z pewnością nie odbiega smakiem od sklepowego, a jest nawet lepszy

W pierwszej kolejności do dużej miski wsypujemy dwie paczki suchych drożdży i wlewamy 600 ml letniej wody. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut

Po tym czasie do miski z drożdżami i wodą wsypujemy również mąkę, sól i cukier. Całość miksujemy za pomocą miksera, po czym odstawiamy na godzinę. 

Po tym czasie na oprószony mąką blat wykładamy ciasto i je wyrabiamy na kształt chleba. Następnie przekładamy je do wysmarowanego lub spryskanego olejem naczynia żaroodpornego i przykrywamy przykrywką.

Ten chleb bez zakwasu piekę co kilka dni. Jeszcze się nie zdarzyło, żeby nie wyszedł
Fot. YouTube/Przepiski

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 30 minut. Następnie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze przez 40 minut. 

Taki domowy chleb idealnie nada się na kanapki. 

Sprawdź przepis na pyszną surówkę z młodej kapusty. Zobacz, jak zrobić wspaniałe ciasteczka wielkanocne

Ten chleb bez zakwasu piekę co kilka dni. Jeszcze się nie zdarzyło, żeby nie wyszedł
Fot. YouTube/Przepiski