Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Moja mama piecze chleb tylko w ten sposób. Przepis jest w moim domu od pokoleń
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 16.07.2025 21:00

Moja mama piecze chleb tylko w ten sposób. Przepis jest w moim domu od pokoleń

Moja mama piecze chleb tylko w ten sposób. Przepis jest w moim domu od pokoleń
Fot. youtube.com/schnellleckerkochen

Oto bardzo prosty przepis na domowy chleb prosto od mojej mamy. Jest niezwykle łatwy do wykonania nie tylko ze względu na proste składniki, lecz także sposób wypieku. Bochenek przygotowujemy w garnku lub naczyniu żaroodpornym. Jest dużo lepszy, niż jakikolwiek kupny odpowiednik.

Prosty domowy chleb

Do wykonania tego przepisu potrzebujemy tylko kilku podstawowych składników. Wypiek oparty jest o suszone drożdże, co dodatkowo ułatwia jego przygotowanie. Nie trzeba nawet robić zaczynu.

Składniki

  • 600 g mąki pszennej (+ do oprószenia)
  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • Olej

Przepis na chleb z naczynia żaroodpornego

Mąkę przesiewamy do miski. Do zagłębienia w mące dodajemy cukier, sól i drożdże. Zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy miskę na kilka minut.

Kiedy drożdże zaczną lekko się pienić, wyrabiamy ciasto. Ma być gładkie, wilgotne i dość kleiste. Warto na tym etapie spróbować, czy jest dość słone – niesłony chleb trudno uratować.

Ciasto odstawiamy w misce przykryte czystą ściereczką. W ciepłym miejscu powinno wyrastać przez ok. godzinę. Ma podwoić swoją objętość.

Stolnicę podsypujemy mąką. Z ciasta spuszczamy nadmiar gazu, wyjmujemy na stolnicę. Formujemy je w gruby, płaski placek i składamy kilka razy wzdłuż i w poprzek. Naczynie żaroodporne wysmarowujemy oliwą i odkładamy do niego ciasto na drugie wyrastanie – ok. 30 minut.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto, a naczynie wykładamy papierem do pieczenia. Posypujemy go mąką. Z chleba formujemy bochenek.

Przygotowując bochen, ciasto składamy lub rolujemy. Kiedy kształtem będzie odpowiadać naczyniu, odkładamy je do niego. Chleb nacinamy żyletką, by równo pękł i osypujemy obficie mąką.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni. Wstawiamy chleb i zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Wypiekamy aż będzie rumiany, prez ok. 40 minut.

Przepis na domowy chleb – porady

  • Najlepszą mąką na ten chleb będzie pszenna typu 750. Można zamienić część na mąkę żytnią lub użyć innego gatunku lub typu. Trzeba wtedy dostosować ilość wody.
  • Do chleba można dosypać ziaren. Świetnie sprawdzi się np. czarnuszka albo lekko podprażony słonecznik. Chleb będzie wtedy zdrowszy i bardziej sycący.
  • Wstawiając bochenek do piekarnika, wrzuć na dno 2-3 kostki lodu. To najłatwiejszy sposób, by w domu naparować piekarnik. Nowoczesne modele mają czasem funkcję pieczenia z parą, która nadaje chlebowi świecącą i chrupiącą skórkę.

Wypróbuj też przepisy na ciasto z poziomkami i kotlety schabowe panierowane otrębami.