Moja mama piecze chleb tylko w ten sposób. Przepis jest w moim domu od pokoleń
Oto bardzo prosty przepis na domowy chleb prosto od mojej mamy. Jest niezwykle łatwy do wykonania nie tylko ze względu na proste składniki, lecz także sposób wypieku. Bochenek przygotowujemy w garnku lub naczyniu żaroodpornym. Jest dużo lepszy, niż jakikolwiek kupny odpowiednik.
Prosty domowy chleb
Do wykonania tego przepisu potrzebujemy tylko kilku podstawowych składników. Wypiek oparty jest o suszone drożdże, co dodatkowo ułatwia jego przygotowanie. Nie trzeba nawet robić zaczynu.
Składniki
- 600 g mąki pszennej (+ do oprószenia)
- 1 opakowanie suszonych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- Olej
Przepis na chleb z naczynia żaroodpornego
Mąkę przesiewamy do miski. Do zagłębienia w mące dodajemy cukier, sól i drożdże. Zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy miskę na kilka minut.
Kiedy drożdże zaczną lekko się pienić, wyrabiamy ciasto. Ma być gładkie, wilgotne i dość kleiste. Warto na tym etapie spróbować, czy jest dość słone – niesłony chleb trudno uratować.
Ciasto odstawiamy w misce przykryte czystą ściereczką. W ciepłym miejscu powinno wyrastać przez ok. godzinę. Ma podwoić swoją objętość.
Stolnicę podsypujemy mąką. Z ciasta spuszczamy nadmiar gazu, wyjmujemy na stolnicę. Formujemy je w gruby, płaski placek i składamy kilka razy wzdłuż i w poprzek. Naczynie żaroodporne wysmarowujemy oliwą i odkładamy do niego ciasto na drugie wyrastanie – ok. 30 minut.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto, a naczynie wykładamy papierem do pieczenia. Posypujemy go mąką. Z chleba formujemy bochenek.
Przygotowując bochen, ciasto składamy lub rolujemy. Kiedy kształtem będzie odpowiadać naczyniu, odkładamy je do niego. Chleb nacinamy żyletką, by równo pękł i osypujemy obficie mąką.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni. Wstawiamy chleb i zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Wypiekamy aż będzie rumiany, prez ok. 40 minut.
Przepis na domowy chleb – porady
- Najlepszą mąką na ten chleb będzie pszenna typu 750. Można zamienić część na mąkę żytnią lub użyć innego gatunku lub typu. Trzeba wtedy dostosować ilość wody.
- Do chleba można dosypać ziaren. Świetnie sprawdzi się np. czarnuszka albo lekko podprażony słonecznik. Chleb będzie wtedy zdrowszy i bardziej sycący.
- Wstawiając bochenek do piekarnika, wrzuć na dno 2-3 kostki lodu. To najłatwiejszy sposób, by w domu naparować piekarnik. Nowoczesne modele mają czasem funkcję pieczenia z parą, która nadaje chlebowi świecącą i chrupiącą skórkę.
Wypróbuj też przepisy na ciasto z poziomkami i kotlety schabowe panierowane otrębami.