Na te jagodzianki czekam cały rok. Zawsze korzystam z tego przepisu
Jagodzianki to nie wypieki. To smak lata zamknięty w bułce. Poznaj najlepszy przepis na słodkie wypieki. Korzystam z niego od lat. Domowe jagodzianki są 100 razy smaczniejsze, niż te ze sklepu.
Domowe jagodzianki
Powiedzieć, że jagodzianki to kultowa letnia przekąska, to nic nie powiedzieć. Powstają osobne mapy miasta dla jagodziankożerców, przewodniki po cukierniach i rankingi najlepszych bułeczek. Ale najlepsze to prawdopodobnie te przygotowane w domu. Spróbujmy więc.
Kanoniczna postać jagodzianek to maślane wypieki drożdżowe z kruszonką. Przygotowując je w domu można dowalić do środka tak dużo jagód, jak tylko mamy ochotę. Nie grozi nam więc nadmiar buły, którym czasem częstują nas piekarze z komercyjnych piekarni. Można też użyć innych owoców niż nasze leśne borówki.

Sezon na jagody
Jednak oczywiście tradycja jest najważniejsza, a na przełomie czerwca i lipca zaczyna się sezon na leśne jagody. Wysypu spodziewać się można w całej Polsce, ale zwłaszcza w Beskidach i na Pomorzu. Jeśli wybierzemy się na samodzielne zbiory do lasu, mamy gratisowy spacer i jagodzianki za półdarmo.
Składniki
- 400 g jagód
- 100 ml mleka
- 20 g drożdży
- 700 g mąki pszennej
- 1 kostka masła
- 120 g cukru
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 jajka
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Bułki maślane z kruszonką i jagodami
20 g drożdży rozkruszamy do miseczki. Zalewamy 100 ml ciepłego mleka. Dodajemy łyżkę cukru i dwie łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy, aż zaczyn wystartuje.
W rondelku rozpuszczamy 80 g masła i studzimy. Do miski przesiewamy ok. 520 g mąki. Wybijamy jajko i dolewamy 150 ml ciepłej wody i masło.
Do ciasta dodajemy jeszcze 3 łyżki cukru pudru. Wlewamy zaczyn drożdżowy i wszystko razem mieszamy. Przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy na ok. godzinę – do podwojenia objętości.
Jagody płuczemy i osuszamy na sitku. Zasypujemy je skrobią ziemniaczaną i łyżką cukru pudru. Ciasto dzielimy na 10 części i odkładamy je na 15 minut pod przykryciem z czystej ściereczki.
Kawałki ciasta rozwałkowujemy na grubość ok. centymetra. Faszerujemy je jagodami i zaklejamy bułeczki. Formujemy je w tradycyjny, podłużny kształt i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Bułeczki odkładamy na czas przygotowywania kruszonki. By ją osiągnąć, mieszamy pozostałe zimne masło ze 180 g mąki pszennej i 100 g cukru. Ugniatamy szybko i posypujemy bułeczki. Jagodzianki wypiekamy w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 minut, aż będą lekko rumiane.
Wypróbuj też przepisy na chałwę bez sezamu i labneh, czyli ser z jogurtu.
