Te kartacze nie mają sobie równych. Przepis mam od babci
Szukasz pomysłu na tani, pyszny obiad? Przygotuj wyśmienite kartacze według przepisu mojej babci. Wystarczy prosty trik, a cepeliny będą najlepsze na świecie. W życiu lepszych nie jadłem.
Kartacza idealne
Kartacze, znane również pod nazwą cepeliny, to klasyczne owalne kluski z mięsnym farszem. Ich smak może kojarzyć się nie tylko z tradycyjną kuchnią, ale też ze smakiem z dzieciństwa. Nie każdy jednak decyduje się na to, żeby przygotować je własnoręcznie. Wszystkim kojarzą się z daniem trudnym do zrobienia i takim, które nie zawsze się udaje.
Okazuje się, że winę za to ponoszą ziemniaki, z których przygotowuje się ciasto na cepeliny. Wiele przepisów wskazuje, aby używać tylko i wyłącznie surowych ziemniaków, ale jest to sporym błędem. Najlepszym rozwiązaniem jest połączenie ziemniaków surowych i z ugotowanymi, bo daje to najlepsze rezultaty smakowe, a kartacze nie rozpadają się po ugotowaniu. O tym, jak je przygotować, dowiesz się z przepisu umieszczonego poniżej.

Przepis babci na kartacze
Kartacze są doskonałym daniem na tani obiad. Powstają ze składników, które nie kosztują wiele. Na liście potrzebnych składników oprócz ziemniaków znajduje się mięso wieprzowe, boczek, mąka oraz kilka dodatków, które odpowiadają za ich doskonały smak. Sprawdź, co będzie Ci potrzebne oraz w jakich ilościach, a następnie zapoznaj się z przepisem.
Składniki:
- 2,5 kg surowych ziemniaków
- ok 600-700 g ugotowanych ziemniaków
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 800 g łopatki wieprzowej
- 200 g boczku
- ½ szklanki zimnej wody
- 2 namoczone bułki
- 3 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- mąka pszenna
- olej
- pieprz
- sól
Jak zrobić cepeliny?
Przygotowanie kartaczy należy rozpocząć od przyrządzenia nadzienia. Mięso, boczek, odciśniętą bułkę należy zmielić i przełożyć do miski. Cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na oleju i dodaj do mięsa. Wsyp majeranek, pieprz, sól i dodaj przeciśnięte ząbki czosnku. Wlej wodę i wyrób składniki na jednolitą masę.
Surowe ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na małych oczkach tarki. Odciśnij je z nadmiaru wody i przełóż do miski. Ugotowane ziemniaki zmiel i również przełóż do miski. Wsyp mąkę oraz sól i wyrób składniki na jednolite ciasto. Powinno być miękkie, ale nie może kleić się do rąk, dlatego w razie potrzeby dosyp więcej mąki.
Ciasto podziel na kulki, rozpłaszcz je, a na środek każdego placka nałóż mięsny farsz. Następnie sklej krawędzie ciasta, formując podłużne kartacze. Obtocz je w mące i gotuj w osolonym wrzątku przez 8-10 minut od ich wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj okraszone cebulką i boczkiem.
Sprawdź, kiedy nie gotować rosołu oraz dowiedz się, jakich ziół nie stosować latem.
