Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Nie wyrzucam czerstwego chleba. W kilka chwil robię z niego pyszną kolację
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 26.05.2025 19:17

Nie wyrzucam czerstwego chleba. W kilka chwil robię z niego pyszną kolację

Nie wyrzucam czerstwego chleba. W kilka chwil robię z niego pyszną kolację
Fot. YouTube/Ricette Golose 97

Jak świat światem, potrawy z czerstwego chleba były sposobem na tanią i szybką kolację. Oto jeden z pomysłowych przepisów. Nawilżony i podgrzany, czerstwy chleb zmienia się nie do poznania.

Sposób na czerstwe pieczywo

Kuchnia, w której nic się nie marnuje, to nie nowomodny pomysł z wielkomiejskich restauracji. A zużywanie chleba naszego powszedniego to nie tylko wymysł chrześcijaństwa, które nadaje mu rangę szczególną. Rozmaite potrawy z czerstwego chleba jak ziemia długa i szeroka były podstawą taniej i oszczędnej kuchni.

Oto jeden z przepisów, który pozwala taki chleb uratować. Pamiętajmy, stosując go – lub dowolną inną recepturę – by używać wyłącznie czerstwego chleba, a nie spleśniałego. Dzisiejsze kupne chleby pełne są dodatków, przez które psują się łatwiej niż dawne.

Nie wyrzucam czerstwego chleba. W kilka chwil robię z niego pyszną kolację
Fot. YouTube/Ricette Golose 97

Kolacja z czerstwego chleba

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Ricette Golose 97. Na zdjęciach widać przykrywanie zapiekanki porwaną mozzarellą. Można użyć także takiej w kostce lub kupionej startej mozzarelli na pizzę.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • Czerstwe pieczywo – chleb lub bułki
  • 3 jajka
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 120 g startej mozzarelli
  • Sól, pieprz, oregano
Nie wyrzucam czerstwego chleba. W kilka chwil robię z niego pyszną kolację
Fot. YouTube/Ricette Golose 97

„Pizza” z czerstwego chleba

Czerstwe pieczywo kroimy w dość duże kromki. Naczynie żaroodporne wysmarowujemy masłem lub oliwą. Układamy pajdy ciasno pojedynczą warstwą.

Powierzchnię czerstwego chleba smarujemy przecierem pomidorowym. Do osobnej miski wybijamy jajka. Rozbijamy je do pomieszania.

Nie wyrzucam czerstwego chleba. W kilka chwil robię z niego pyszną kolację
Fot. YouTube/Ricette Golose 97

Do jajek dodajemy śmietankę. Przyprawiamy solą, pieprzem i oregano. Ubijamy na jasną, dobrze napowietrzoną masę.

Jajka mieszamy z posiekaną natką pietruszki. Wylewamy masę jajeczną na kromki, pilnując, by dokładnie rozpłynęła się po naczyniu. „Pizzę” równomiernie posypujemy mozzarellą i zapiekamy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Wypróbuj też przepisy na wieniec bezowy i ciasto budyniowe z jabłkami.

Nie wyrzucam czerstwego chleba. W kilka chwil robię z niego pyszną kolację
Fot. YouTube/Ricette Golose 97