Z resztek ciasta drożdżowego robię pyszne śniadanie. Moja rodzina je uwielbia
Nie ulega żadnej wątpliwości fakt, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Jest wiele opcji na przygotowanie porannego posiłku i z pewnością każda z nich gwarantuje smaczne danie. Czy wiedzieliście jednak, że można zrobić śniadanie z resztek ciasta drożdżowego? Jeśli nie, to koniecznie musicie poznać ten przepis, który pozwala na wykorzystanie ciasta po świętach.
Co zjeść na śniadanie?
Śniadanie to obowiązkowy posiłek, który po prostu trzeba zjeść. Dzięki temu będziemy mieli potrzebną nam energię na kolejne godziny i nie będziemy prawdopodobnie głodni aż do obiadu. Aby poranny posiłek był pełnowartościowy i syty, to musimy przygotować coś ze składników bogatych w ważne wartości odżywcze.

Warto zdecydować się między innymi na jajecznicę, która jest szybka i bardzo prosta w przygotowaniu, a przede wszystkim smaczna. Dobrym wyborem będzie również omlet lub zwykłe kanapki. Tym razem mamy Wam do zaproponowania coś zupełnie nowego.
Jeśli nie wiecie, jak wykorzystać ciasto po świętach, to ten przepis będzie idealny.

Tosty francuskie z ciasta drożdżowego
Tosty francuskie z ciasta drożdżowego są świetnym wyborem na śniadanie, szczególnie jeśli zostały wam resztki takiego ciasta po świętach. Do ich przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 4 kawałki drożdżówki
- 2 jajka
- ¼ szklanki mleka
- 2 łyżeczki naturalnej esencji waniliowej
- 3 łyżki masła
- świeże owoce
- miód
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować tosty francuskie z ciasta drożdżowego?
Okazuje się, że suche ciasto drożdżowe może być świetnym materiałem na śniadanie, a konkretnie na tosty francuskie.
W pierwszej kolejności do miski wbijamy dwa jajka i rozbijamy je razem z dodatkiem naturalnej esencji waniliowej. w takiej masie obtaczamy z obu stron kromki pieczywa i zostawiamy je tak na 10 minut, aby odpowiednio mogły nasiąknąć.
Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy kromki z obu stron na piękny i złocisty kolor. Najlepiej będzie to robić na średnim ogniu, aby tosty odpowiednio podgrzały się w środku, ale nie przypaliły z zewnątrz.
Tak przygotowane tosty francuskie podajemy z ulubionymi dodatkami.
Sprawdź przepis na pyszną zapiekankę z resztek po świętach. Zobacz, jak zrobić smakowity wrocławski bigos.
