Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Szybkie ciasto, które zawsze się udaje. Smakuje jak karpatka, a jest bez pieczenia
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 22.04.2025 06:00

Szybkie ciasto, które zawsze się udaje. Smakuje jak karpatka, a jest bez pieczenia

Szybkie ciasto, które zawsze się udaje. Smakuje jak karpatka, a jest bez pieczenia
Fot. Canva/czarny_bez

Oto przepis na przyspieszoną karpatkę. Uwielbiane przez wielu ciasto z kremowym wypełnieniem i ptysiowym spodem można przygotować bez pieczenia. Wystarczy uciec się do prostych trików.

Szybka karpatka

Karpatka to ciasto, które karierę zrobiło w latach 80. jako łatwe do kupienia w zestawie do przygotowania. Choć ułatwiało to pieczenie ciasta, nie rozwiązywało jednego problemu – pieczenia właśnie. To jednak także można naprawić.

Sposobem na to jest, oczywiście, groszek ptysiowy. Składnik ten, dostępny w każdym sklepie, smakiem praktycznie nie różni się od upieczonego spodu ptysiowego. Kiedy dostatecznie nasiąknie budyniem, będzie miękki i delikatny w smaku. Jest przy tym bardzo łatwy w obróbce.

Szybkie ciasto, które zawsze się udaje. Smakuje jak karpatka, a jest bez pieczenia
Fot. Canva

Ciasto z 6 składników

Na tę karpatkę bez pieczenia potrzeba dosłownie 6 składników. Przepis można jednak wzbogacić o owoce. Te trzeba jednak wybrać w zależności od sezonu – następnie zasypać cukrem, obgotować w małej ilości wody i ułożyć dodatkową warstwę na kremie budyniowym.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • ½ l mleka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 80 g cukru (mniej, jeśli budyń jest słodzony)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 100 g masła
  • Opakowanie groszku ptysiowego
Szybkie ciasto, które zawsze się udaje. Smakuje jak karpatka, a jest bez pieczenia
Fot. Canva

Karpatka na szybko

Budyń rozprowadzamy w ¾ szklanki mleka. Pozostałą część mleka podgrzewamy, rozpuszczając w niej cukier i cukier waniliowy. Cały czas mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.

Do rondelka dolewamy budyń. Gotujemy go na gęstą masę. W garnku nakrywamy folią kuchenną na dotyk i odstawiamy do przestudzenia.

Kiedy budyń będzie zimny, masło w temperaturze pokojowej kroimy na kostki i wrzucamy do misy miksera. Wyrabiamy, aż nieco się napowietrzy. Następnie łyżkami dodajemy budyń, nie przestając wyrabiać.

Szybkie ciasto, które zawsze się udaje. Smakuje jak karpatka, a jest bez pieczenia
Fot. Canva

Okrągłą formę wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Brzegi okładamy rantówką cukierniczą. Na dno wyrzucamy warstwę groszku ptysiowego.

Masę kremową wykładamy w całości na groszek. Wyrównujemy dokładnie i przykrywamy drugą warstwą ciastek. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Wypróbuj też przepisy na karkówkę w sosie własnym i roladki z szynki.

Szybkie ciasto, które zawsze się udaje. Smakuje jak karpatka, a jest bez pieczenia
Fot. YouTube/MeCooks