Zrobiłem na próbę naleśniki po chorwacku. Ten farsz to mistrzostwo
Naleśniki są wspaniałym daniem, które można zjeść na śniadanie, obiad i kolację. Istnieje kilka przepisów na te smakołyki, a także wiele sposobów ich przyrządzenia, głównie chodzi o różnorodność dodatków. Czy jedliście kiedyś naleśniki po chorwacku? Jeśli nie, to koniecznie musicie je przygotować z tego przepisu.
Dlaczego uwielbiamy naleśniki?
Naleśniki są daniem bardzo popularnym, szczególnie w Polsce. Czym się wyróżniają i dlaczego warto je przygotować? W naszym kraju przyjęło się, że naleśniki przygotowujemy raczej na słodko. Między innymi z serem, z sosem czekoladowym, czy z owocami. Ponadto do tego dochodzą różne dodatki w postaci bitej śmietany, czy cukru pudru.
Są świetną przekąską zarówno na poranny posiłek, jak i na obiad lub kolację. Do tego są banalnie proste do przygotowania, a w dodatku szybkie, więc osoby, które mają mało czasu w ciągu dnia, z pewnością się ucieszą.
A jak naleśniki przygotowują Chorwaci? W tamtym kraju na tę popularną przekąskę mówi się "palačinki" i tam również są bardzo powszechne. Chorwaci podobnie jak Polacy uwielbiają naleśniki na słodko, z różnymi ciekawymi dodatkami. Co więcej, tam najczęściej spożywa się te smakołyki z dużą ilością sosu czekoladowego. Ludzie jedzą je na potęgę. Teraz pora na to, abyście poznali przepis na ten chorwacki przysmak.
Pomysł na tani obiad
Takie naleśniki na słodko na co dzień spożywa się na Chorwacji. Czy w Polsce też mogłyby się przyjąć? Przekonajcie się sami, czy wam zasmakują. Do ich przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2,5 łyżki oleju roślinnego
Dodatki:
- pół tabliczki czekolady deserowej
- pół tabliczki czekolady mlecznej
- 1 duża łyżka masła
- 2 łyżki wody
- dżem owocowy
- ulubione orzechy
Jak przygotować pyszne naleśniki po chorwacku?
Taki przepis na naleśniki to z pewnością słodki rarytas, idealny na deser lub podwieczorek, a ich przygotowanie jest niesamowicie proste.
W pierwszej kolejności do dużej miski przekładamy wszystkie składniki na ciasto i dokładnie miksujemy do momentu, aż uzyskamy jednolitą masę. Kiedy tak się stanie, odstawiamy masę na chwilę na bok. Po kilku minutach smażymy na patelni placuszki, po kilkadziesiąt sekund z każdej strony. Warto cały czas pilnować naleśników, bo mogą się szybko przypalić.
Kiedy usmażymy wszystkie naleśniki, to w kolejnym kroku smarujemy je dżemem i zawijamy w rulon lub w kopertę.
Następnie w kąpieli wodnej rozpuszczamy obie czekolady, dodajemy masło i wodę. Wszystko dokładnie mieszamy do momentu, aż uzyskamy smaczną polewę. Naleśniki przekładamy na talerz, polewamy sosem czekoladowym i posypujemy orzechami.
Tak przygotowane smakołyki są hitem w Chorwacji i z pewnością warto ich spróbować.
Sprawdź przepis na pyszne gofry z serka wiejskiego. Zobacz, w jaki sposób wyjąć skorupkę z rozbitego jajka.
