Zamiast smażyć, zapiekam z prostym sosem. Te kotlety mielone są hitem
Prawdopodobnie znaleźliśmy najlepszy sposób na obiad. Wypróbuj przepis na kotlety mielone z piekarnika w sosie pomidorowym. W tej wersji smakują obłędnie, przez co są konkurencją dla tych tradycyjnych. Przygotowanie jest tak samo łatwe, dlatego nie zastanawiaj się ani chwili dłużej i podaj je na posiłek.
Najlepsze kotlety mielone na obiad
Kotlety mielone są tradycyjnym daniem, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. Nasze kulinarne serca już dawno zostały podbite nie tylko przez ich smak, ale też przez chrupiącą panierkę kryjącą delikatne wnętrze kotletów.
Znamy je doskonale i pomimo uwielbienia potrafią się z czasem przejeść, a w konsekwencji znudzić. Nie oznacza to jednak, że trzeba z ulubionej potrawy rezygnować. Można bowiem przygotować je w zupełnie innym wydaniu.
Jedno z nich prezentujemy poniżej. Z przepisu, który się tam znajduje, można przygotować kotlety mielone w sosie pomidorowym. Ich smak jest jeszcze lepszy, a samo przyrządzenie łatwe i szybkie. Poznaj szczegóły, a przekonasz się o ich zaletach smakowych.

Składniki na kotlety mielone z piekarnika
Kotlety mielone w sosie pomidorowym to sposób na tani obiad. Danie powstaje z kilku składników, które nie kosztują wiele. Oprócz mielonego mięsa niezbędne będą dodatki, które zarówno kotletom, jak i sosowi zapewni odpowiedni smak. Kluczowy jest jednak główny składnik sosu, czyli passata pomidorowa. O pozostałych produktach i ich proporcjach dowiesz się, sprawdzając listę umieszczoną poniżej.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa
- 2 cebule
- 1 jajko
- 4 ząbki czosnku
- 100 g kaszy manny
- ½ pęczka natki pietruszki
- 400 g passaty pomidorowej
- olej
- oregano
- pieprz
- sól

Przepis na kotlety mielone z piekarnika
Do miski przełóż mięso. Jedną cebulę obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Dwa ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Składniki przełóż do mięsa. Wsyp kaszę mannę i wbij jajko. Wsyp posiekaną natkę pietruszki, oregano, pieprz i sól. Wymieszaj składniki, aby powstała jednolita masa.
Drugą cebulę obierz i pokrój w małą kostkę. Drobno posiekaj również ząbki czosnku. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Przełóż cebulę i smaż ją, do momentu zeszklenia. Dodaj czosnek. Po chwili smażenia wlej passatę i wymieszaj składniki. Sos pomidorowy dopraw pieprzem i solą.
Z mięsnej masy uformuj kotlety. Na drugiej patelni rozgrzej olej. Ułóż na niej kotlety i przesmaż je, aby zarumieniły się z każdej strony. Do naczynia żaroodpornego przelej sos. Przełóż kotlety, a całość przykryj folią aluminiową. Kotlety mielone w sosie pomidorowym zapiekaj w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 30 minut. Gotowe podawaj na obiad.
Niedawno wskazywaliśmy najlepsze mięso na gołąbk oraz sposób na ciasto z owocami.
