Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Pakuję lubczyk do słoików i robię najlepszą pastę. Bez żadnych konserwantów
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 22.04.2025 18:41

Pakuję lubczyk do słoików i robię najlepszą pastę. Bez żadnych konserwantów

Pakuję lubczyk do słoików i robię najlepszą pastę. Bez żadnych konserwantów
fot.You Tube/ Obżarciuch

Oto przepis na niezwykłą pastę ziołową, która zakonserwuje lubczyk na długie tygodnie. Dzięki niej tę kluczową w wielu przepisach przyprawę możemy mieć zawsze pod ręką. Zapakowana w małe słoiczki, będzie udoskonalała wiele potraw.

Pasta z lubczyku

Jednym z niezwykłych importów z kuchni włoskiej do Polski jest pesto – pasta z bazylii z orzechami, rozprowadzona oliwą. Podobną pastę można jednak przecież przyrządzić z większości świeżych ziół. Doskonale w kompozycji tej odnajdzie się lubczyk – jedno ze źródeł głębokiego smaku choćby w naszych rosołach.

Poniżej podajemy więc przepis podstawowy na pastę, która pozwala zakonserwować lubczyk i – po zawekowaniu – przechowywać nawet do zimy. Można rozwinąć ten przepis inspirując się właśnie pesto. Miksujemy wtedy liście razem z orzechami włoskimi (w oryginale – piniowymi) i startym parmezanem. Taki sos to gotowy produkt do podania z makaronem lub risotto.

Pakuję lubczyk do słoików i robię najlepszą pastę. Bez żadnych konserwantów
fot. youtube.com/obzarciuch

Pesto lubczykowe

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Obżarciuch. W wypadku past takich jak ta warto zadbać o odpowiednio wysoką jakość oliwy, na bazie której przygotowujemy nasze lubczykowe pesto. Oliwa z pierwszego tłoczenia na zimno jest niezwykle zdrowa właśnie jedzona na surowo, a więc w takich potrawach.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • Duży pęczek lubczyku
  • 100 ml oliwy
  • Sól, pieprz
Pakuję lubczyk do słoików i robię najlepszą pastę. Bez żadnych konserwantów
fot. youtube.com/obzarciuch

Lubczyk z oliwą

Lubczyk dokładnie płuczemy i równie dokładnie osuszamy. Siekamy go z grubsza – tylko na tyle, by mieścił się do pojemnika blendera. Dolewamy 80 ml oliwy i miksujemy na gładką pastę.

Zmiksowany lubczyk solimy i pieprzymy do smaku. Przekładamy sos do małych słoiczków, pozostawiając 1 cm od góry. Na wierzch każdego słoiczka nalewamy po kropli oliwy tak, by pokrywała całą pastę.

Pakuję lubczyk do słoików i robię najlepszą pastę. Bez żadnych konserwantów
fot. youtube.com/obzarciuch

W ten sposób pasta z lubczyku przechowywać się będzie w lodówce przez kilka tygodni. Jeśli chcemy przygotować ją do zimowania, wekujemy we wrzącej wodzie przez 30 minut, a dobę później przez dodatkowe 20 minut.

Wypróbuj też przepisy na zupę ryżową i naleśniki bez mleka ani mąki.

Pakuję lubczyk do słoików i robię najlepszą pastę. Bez żadnych konserwantów
fot. youtube.com/obzarciuch