Weź szparagi, owiń je szynką i zawiń w ciasto francuskie. Sezon już trwa
Szparagi to pierwszy wiosenny produkt, który tanieje w oczach i każe nam się jeść w każdej możliwej kombinacji. Oto jedna z nich – ekspresowe szparagi w cieście francuskim, doskonałe na przekąskę czy kolację.
Szparagi w cieście francuskim
Cieszymy się jak dzieci na nadejście sezonu warzywno-owocowego. Szparagi są jednym z jego zwiastunów. Choć dziś warzywo to dostępne jest przez cały rok, w kwietniu widzimy spadek cen, na który czekają i profesjonalni kucharze i ci domowi.
Szparagi nie są jeszcze zbyt popularne w naszej kuchni. A szkoda, bo to niezwykłe warzywo o wyjątkowym smaku, nieporównywalnym z niczym innym. Są też uważane za afrodyzjak – być może za sprawą, ekhm, kształtu.

Przekąska ze szparagów
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Przepisy na ciasto francuskie. Autorzy używają tam szynki gotowanej. Przepis taki bardzo zyskuje na zamianie jej na szynkę dojrzewającą, np. parmeńską czy szwarcwaldzką.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- ½ kg szparagów
- 6 plastrów szynki dojrzewającej
- 100 g startej mozzarelli
- 60 ml sosu holenderskiego
- 1 jajko
- Sól, cukier

Pieczone szparagi w cieście
Aby oczyścić szparagi, odłamujemy zdrewniałą końcówkę, wyczuwając miejsce, w którym pęknie. Końcówki te można zachować do gotowania bulionu. Szparagi obieramy, pozostawiając nieobrane młode części razem z główką.
W wysokim, wąskim garnku zagotowujemy wodę w takiej ilości, by szparagi wystawały główkami nad powierzchnię. Dodajemy po łyżeczce soli i cukru. Gotujemy warzywa dwie minuty i wyjmujemy do miski z lodowatą wodą (najlepiej z lodem).

Ciasto francuskie rozprostowujemy i dzielimy na 6 kwadratów. Każdy po przekątnej smarujemy sosem holenderskim i posypujemy serem. Szparagi w małych pęczkach układamy na plastrach szynki i zawijamy w ruloniki. Te układamy na serze.
Wolne miejsca ciasta smarujemy rozbitym jajkiem. Przekąski zawijamy. Po wierzchu ponownie smarujemy jajkiem.
Szparagowe zawiniątka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wypiekamy przez 25 minut w temperaturze 200 stopni. Przekąska taka smakuje doskonale na ciepło, ale niewiele gorzej na zimno.
Wypróbuj też przepisy na naleśniki bez mleka anii mąki oraz lekką zupę ryżową.
