Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Weź szparagi, owiń je szynką i zawiń w ciasto francuskie. Sezon już trwa
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 22.04.2025 18:31

Weź szparagi, owiń je szynką i zawiń w ciasto francuskie. Sezon już trwa

Weź szparagi, owiń je szynką i zawiń w ciasto francuskie. Sezon już trwa
Fot. youtube.com/BlatterteigRezepte

Szparagi to pierwszy wiosenny produkt, który tanieje w oczach i każe nam się jeść w każdej możliwej kombinacji. Oto jedna z nich – ekspresowe szparagi w cieście francuskim, doskonałe na przekąskę czy kolację.

Szparagi w cieście francuskim

Cieszymy się jak dzieci na nadejście sezonu warzywno-owocowego. Szparagi są jednym z jego zwiastunów. Choć dziś warzywo to dostępne jest przez cały rok, w kwietniu widzimy spadek cen, na który czekają i profesjonalni kucharze i ci domowi.

Szparagi nie są jeszcze zbyt popularne w naszej kuchni. A szkoda, bo to niezwykłe warzywo o wyjątkowym smaku, nieporównywalnym z niczym innym. Są też uważane za afrodyzjak – być może za sprawą, ekhm, kształtu.

Weź szparagi, owiń je szynką i zawiń w ciasto francuskie. Sezon już trwa
Fot. youtube.com/BlatterteigRezepte

Przekąska ze szparagów

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Przepisy na ciasto francuskie. Autorzy używają tam szynki gotowanej. Przepis taki bardzo zyskuje na zamianie jej na szynkę dojrzewającą, np. parmeńską czy szwarcwaldzką.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • ½ kg szparagów
  • 6 plastrów szynki dojrzewającej
  • 100 g startej mozzarelli
  • 60 ml sosu holenderskiego
  • 1 jajko
  • Sól, cukier
Weź szparagi, owiń je szynką i zawiń w ciasto francuskie. Sezon już trwa
Fot. youtube.com/BlatterteigRezepte

Pieczone szparagi w cieście

Aby oczyścić szparagi, odłamujemy zdrewniałą końcówkę, wyczuwając miejsce, w którym pęknie. Końcówki te można zachować do gotowania bulionu. Szparagi obieramy, pozostawiając nieobrane młode części razem z główką.

W wysokim, wąskim garnku zagotowujemy wodę w takiej ilości, by szparagi wystawały główkami nad powierzchnię. Dodajemy po łyżeczce soli i cukru. Gotujemy warzywa dwie minuty i wyjmujemy do miski z lodowatą wodą (najlepiej z lodem).

Weź szparagi, owiń je szynką i zawiń w ciasto francuskie. Sezon już trwa
Fot. youtube.com/BlatterteigRezepte

Ciasto francuskie rozprostowujemy i dzielimy na 6 kwadratów. Każdy po przekątnej smarujemy sosem holenderskim i posypujemy serem. Szparagi w małych pęczkach układamy na plastrach szynki i zawijamy w ruloniki. Te układamy na serze.

Wolne miejsca ciasta smarujemy rozbitym jajkiem. Przekąski zawijamy. Po wierzchu ponownie smarujemy jajkiem.

Szparagowe zawiniątka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wypiekamy przez 25 minut w temperaturze 200 stopni. Przekąska taka smakuje doskonale na ciepło, ale niewiele gorzej na zimno.

Wypróbuj też przepisy na naleśniki bez mleka anii mąki oraz lekką zupę ryżową.

Weź szparagi, owiń je szynką i zawiń w ciasto francuskie. Sezon już trwa
Fot. youtube.com/BlatterteigRezepte