Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Zrób ciasto i potnij nożyczkami prosto do wrzątku. Kopytka mogą się schować
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 26.07.2025 10:59

Zrób ciasto i potnij nożyczkami prosto do wrzątku. Kopytka mogą się schować

Zrób ciasto i potnij nożyczkami prosto do wrzątku. Kopytka mogą się schować
Fot. YoluTube/AZIZA GOTOVIT

Jeśli lubicie proste i szybkie przepisy, to ten jest właśnie dla Was. Kluski przygotowane w mgnieniu oka to bardzo ciekawy dodatek do obiadu lub podstawa do stworzenia smakowitego dania. Zobaczcie, jak je zrobić. 

Kluski, czyli smaczna przekąska na obiad lub kolację

Jeśli lubicie kopytka, to ten prosty przepis na kluski również z pewnością przypadnie Wam do gustu. Szczególnie że nie trzeba się przy nich napracować, a efekt końcowy w postaci dobrego smaku jest niesamowity. Do przygotowania takich smakołyków będziemy potrzebować następujących składników. 

Składniki:

  • 300 g mąki 
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 80 ml wody

Jak przygotować smakowite kluski?

Kopytka to jedno. Te kluski przygotujecie o wiele szybciej, a smak i tak będzie genialny.

Krok 1. Do dużej miski przekładamy mąkę, dodajemy sól, jajko, wodę i wszystko dokładnie mieszamy za pomocą łyżki, natomiast po chwili zagniatamy ciasto za pomocą dłoni. Przykrywamy innym naczyniem i odstawiamy na 10 minut

Krok 2. Po upływie tego czasu ciasto dzielimy na 4 mniejsze kawałki i formujemy z każdego rulon, który następnie lekko rozpłaszczamy. Każdy kroimy na małe, podłużne kawałeczki na kształt kopytek. Wrzucamy je do gotującej się i osolonej wody. Gotujemy je przez 10-15 minut, aż do miękkości

Tak przygotowane kluski są prawdziwym rarytasem. Zobaczcie zatem, z czym najlepiej mogą się komponować na talerzu. 

Z czym podawać kluski?

Kluski to prawdziwy przysmak, który Polacy uwielbiają. Głównie przez to, że są bardzo łatwe w przygotowaniu, nie zabierają dużo czasu i nie wymagają ogromnej ilości składników. Ich zdecydowanym atutem z pewnością jest to, że komponują się z wieloma ciekawymi dodatkami, z którymi stworzą wspaniałe dane, cieszące się znakomitym smakiem

Przede wszystkim w grę wchodzą różnorodne sosy. Kluski zdecydowanie najlepiej połączą się z sosem mięsnym lub pieczarkowym, chociaż jak dobrze wiemy, smak jest kwestią indywidualną. 

Okazuje się, że kluski z powyższego przepisu zostaną świetnie uzupełnione przez smażone mięso mielone w połączeniu z ulubionymi warzywami, na które mogą się złożyć między innymi papryka, cebula i pomidor.

Z kolei jeśli lubicie prostotę, to możecie przygotować specjalną zasmażkę z bułki tartej i masła, po czym przełożyć ją na kluski. Takie rozwiązanie również pozwoli poznać głębię smaku tej przekąski. 

Zatem jeśli wcześniej nie znaliście tego przepisu, to czas go wypróbować Dobry smak gwarantowany.

Sprawdź przepis na pyszne przetwory z agrestu. Zobacz, jak zrobić wspaniałą surówkę z białej rzepy

Zrób ciasto i potnij nożyczkami prosto do wrzątku. Kopytka mogą się schować
Fot. YouTube/AZIZA GOTOVIT
Tagi: Sos Obiad Przepis