Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Pakuję do słoików i mam najlepszą przyprawę. Do zup i sosów jak znalazł
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 23.05.2025 10:21

Pakuję do słoików i mam najlepszą przyprawę. Do zup i sosów jak znalazł

Pakuję do słoików i mam najlepszą przyprawę. Do zup i sosów jak znalazł
Fot. YouTube/Obżarciuch

Oto przepis na nietypowe pesto. Zamiast klasycznej bazylii zawiera przyprawę, bez której nie byłoby klasyków polskiej kuchni. Pasta z lubczyku to pół-pesto, pół-maggi.

Domowa przyprawa maggi

Nie byłoby odpowiedniego aromatu w rosole gdyby nie lubczyk. To niby zwykłe zioło, jednak jest koncentracją umami – tzw. piątego smaku, który wywołuje poczucie sycącego dania na naszym języku. Jeśli smak ten zamknąć w słoiku, otrzymujemy kulinarny skarb.

Zamykać go ludzie próbują od bardzo dawna. To lubczyk jest wyraźną częścią maggi. Klasyczna przyprawa do zup i sosów może mieć jednak – w zależności od wydania – wiele sztucznych składników, których możemy chcieć się pozbyć. Wiadomo, co wtedy: robimy domową wersję.

Pakuję do słoików i mam najlepszą przyprawę. Do zup i sosów jak znalazł
Fot. YouTube/Obżarciuch

Domowa pasta z lubczyku

Pastę taką, choć ma inną konsystencję niż przyprawa maggi, można podobnie stosować. Jest dobrym dodatkiem do rosołu czy sosów. Przepis pochodzi z kanału Obżarciuch, skąd też zaczerpnęliśmy ilustracje do tego tekstu.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 2 duże garście liści lubczyku
  • 80-100 ml oliwy lub oleju
  • 2 łyżeczki soli
Pakuję do słoików i mam najlepszą przyprawę. Do zup i sosów jak znalazł
Fot. YouTube/Obżarciuch

Lubczyk do rosołu i nie tylko

Od lubczyku oddzielamy najgrubsze, zdrewniałe łodygi. Pozostałe liście i cienkie łodyżki płuczemy. Przekładamy do kielicha blendera.

Do lubczyku dolewamy 80 ml oleju i dosypujemy 2 łyżeczki soli. Blendujemy na gładką masę. Może być potrzeba dodać jeszcze odrobinę oleju.

Pakuję do słoików i mam najlepszą przyprawę. Do zup i sosów jak znalazł
Fot. YouTube/Obżarciuch

Pastę przenosimy do wyparzonych słoiczków. Najlepiej użyć małych, by otwierać małe porcje, które można zużyć w miarę szybko. Na wierzch każdego słoiczka nalewamy po łyżeczce oleju, by stworzyć barierę dla drobnoustrojów.

Lubczyk na zimę, zamiast zabezpieczać olejem, pasteryzujemy we wrzącej kąpieli przez trzy kolejne dni – po 30, 20 i 15 minut. Po wygotowaniu każdorazowo odstawiamy do góry dnem. Po pełnym wystudzeniu przetwory odstawiamy do piwnicy.

Wypróbuj też przepisy na surówkę z cukinii i zupę jarzynową.

Pakuję do słoików i mam najlepszą przyprawę. Do zup i sosów jak znalazł
Fot. YouTube/Obżarciuch