Kroję, pakuję do worka i wkładam do zamrażalnika. Domowa mrożonka to hit
Mrożonki do zup to dla wielu produkt niezastąpiony. Gotowe składniki przyspieszają i ułatwiają przygotowanie potraw. Zapomnij jednak o kupnych mrożonkach, bo możesz przygotować je własnoręcznie. Z tym przepisem zrobisz je w kilkanaście minut.
Mrożonki niezastąpione
Gotowanie z półproduktów od lat cieszy się dużym powodzeniem. Cały proces przyrządzania potraw jest szybszy, a przy tym łatwiejszy. Rozwiązanie doceniają szczególnie ci, którzy w ciągu dnia mają bardzo mało czasu. Nie powinno więc nikogo dziwić, że wśród konsumentów popularne są mrożonki warzyw.
W niewielkiej paczce zamknięte są warzywa i bogactwo ich smaku. Wystarczy wsypać je do gotującej się wody, dodać pozostałe składniki, a po kilkunastu minutach smaczna zupa jest gotowa. Jest to rozwiązanie idealne, ale też kosztowne. Mieszanka warzywna do zup jest zdecydowanie droższa niż te same warzywa, kupione świeże. Po co więc przepłacać, skoro podobną mieszankę można przygotować w domu? Oto sprawdzony i prosty sposób na domowe mrożonki.

Jakie warzywa na mrożonki?
Domowe mrożonki należy przygotować z uniwersalnych warzyw, które będą pasowały do wielu zup. Świetnie sprawdzą się warzywa korzeniowe, czyli marchewki, pietruszki i selery. Można dodać do nich również pory, fasolkę, a nawet kapustę i brokuły. Wybór zależy tylko i wyłącznie od potrzeb. Na wszelki wypadek przygotowaliśmy listę składników z naszą kompozycją warzywną.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 1,5 kg marchewki
- 2 selery
- 1 por
- 4 pietruszki
- fasolka szparagowa

Jak przygotować mrożonki do zup?
Warzywa, które tego wymagają, należy obrać. Następnie każdy składnik należy dokładnie umyć i osuszyć. Marchewkę, korzenie pietruszki i selery pokrój w małą kostkę. Pora drobno posiekaj, a fasolkę pokrój na mniejsze kawałki.

Składniki przełóż do miski lub dużego garnka i wymieszaj. Przełóż je do worków strunowych i szczelnie je zamknij. Na opakowaniach zapisz datę mrożenia i umieść je w zamrażalniku. W tych warunkach mrożonki zachowają smak nawet do 12 miesięcy.
Niedawno radziliśmy w sprawie proporcji składników do ogórków małosolnych i informowaliśmy o cenach oscypków na krakowskim rynku.
