Grzyby marynuję w charakternym sosie. Nie ma lepszych przetworów na zimę
Choć mamy dopiero początek czerwca, lada moment rozpocznie się sezon na grzyby. Warto pomyśleć więc, o tym, jak je przetworzyć. Zamiast mrożenia czy suszenia, przygotuj grzyby po kaszubsku. Marynowane przetwory nie mają sobie równych.
Grzyby po kaszubsku, czyli przysmak do odkrycia
Na kanale OtwartymiDrzwiami znajdującym się platformie YouTube, natrafiliśmy na przepis na grzyby po kaszubsku. Przysmak jest mało znany, a większości jego nazwa nic nie mówi. Mimo wszystko warto poznać ten sposób i przygotować marynowane przetwory. Grzyby w sosie pomidorowym zyskają znakomity smak, lekkość oraz nieco pikantniejsze nuty.
O tym, jak je przygotować, krok po kroku wyjaśniamy w dalszej części tekstu. Trzymaj się wytycznych, a grzyby zachwycą Cię na tyle, że będziesz przygotowywać je po każdym grzybobraniu. Szczególnie że grzyby w sosie pomidorowym sprawdzą się na zimę.

Składniki na grzyby marynowanie do słoików
Oprócz grzybów niezbędne będą również składniki na marynatę. Jej głównym składnikiem jest przecier pomidorowy, ocet oraz olej. Kluczową rolę odgrywają także przyprawy, które nadadzą przetworom smaku i wyrazistości. O składnikach dowiesz się, sprawdzając umieszczoną poniżej listę.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 1 kg grzybów
- 4 cebule
- 190 g przecieru pomidorowego
- 1 szklanka oleju
- ½ szklanki octu
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka mielonej ostrej papryki
- 1 łyżeczka płatków chili
- sól

Przepis na grzyby po kaszubsku
Cebule obierz, a następnie posiekaj w cienkie paski. W garnku rozgrzej olej i dodaj warzywo. Kiedy zmięknie, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, łyżeczkę soli, ostrą paprykę, płatki chili oraz cukier. Wymieszaj składniki i smaż je na średnim ogniu.
Do drugiego garnka przełóż oczyszczone i pokrojone grzyby. Zalej je wodą i wsyp sól. Wymieszaj, a następnie doprowadź do zagotowania. Dodaj koncentrat pomidorowy i ocet. Wymieszaj i podsmażaj przez chwilę.
Kiedy składniki połączą się w jednolity i gęsty sos, wsyp ugotowane grzyby. Wymieszaj i doprowadź do zagotowania. Gęsty sos przełóż do wyparzonych i osuszonych słoików. Nie napełniaj ich jednak do pełna. Na koniec zakręć słoiki i pasteryzuj je przez 20 minut.
Niedawno wskazywaliśmy przepis na ciasto z kawy i jogurtu oraz polecamy przepis na deser z mięty.
