Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Takie gołąbki podam na obiad na majówkę. Farsz jest mistrzostwem
Monika Dec
Monika Dec 28.04.2025 20:05

Takie gołąbki podam na obiad na majówkę. Farsz jest mistrzostwem

Takie gołąbki podam na obiad na majówkę. Farsz jest mistrzostwem
Fot. Shutterstock

Szukasz pomysłu na majówkowy obiad? Postaw na gołąbki z klasycznym farszem z mięsa mielonego. Dodatek ryżu i aromatycznych przypraw sprawi, że będzie to smaczna i sycąca uczta dla całej rodziny.

Gołąbki na majówkę

Gołąbki to potrawa, którą jemy za rzadko. Mimo tego, że jest smaczna i lubiana, to wielu osobom kojarzy się z tym, że jest pracochłonna. Pora rozprawić się z tym mitem. To danie jest w stanie przygotować nawet kulinarny laik, odrobina wprawy i okazuje się, że “nie taki diabeł straszny, jak go malują". Gołąbki mają ogromną zaletę, wystarczy raz je przygotować, a wystarczą na więcej niż jeden dzień. Dlatego, są doskonałym pomysłem na obiad w długi weekend. Poniżej prezentujemy jeden z naszym ulubionych przepisów na to danie.

Takie gołąbki podam na obiad na majówkę. Farsz jest mistrzostwem
fot. Canva

Jak sparzyć kapustę na gołąbki?

Do parzenia kapusty na gołąbki wcale nie potrzeba gara z wodą. Dużo szybciej można zrobić to w kuchence mikrofalowej. Wystarczy obrać kapustę z twardych części, a liście umieścić w mikrofalówce. Następnie, trzeba nastawić urządzenie na dużą moc i parzyć warzywo przez około 10 minut.

Liście kapusty można także sparzyć bez użycia ciepła. Trzeba jedynie włożyć je do zamrażalnika na około 24 godziny, wyjąć je i poczekać aż się rozmrożą. Mimo tego, że ten sposób wydaje się być czasochłonny, to ma swoje dobre strony. Warzywo jest miękkie, a liście łatwo oderwać od główki kapusty.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Przepis na gołąbki:

Lista składników:

  • 600 g mięsa mielonego
  • 100 g ryżu
  • 1 kapusta włoska
  • 1,5 l bulionu
  • 600 g passaty pomidorowej lub przecieru
  • 1 łyżka mąki
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka oregano i bazylii 
  • ½ łyżeczka papryki ostrej
Takie gołąbki podam na obiad na majówkę. Farsz jest mistrzostwem
fot. Canva

Gołąbki na majówkowy obiad

Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na tarce zetrzyj cebulę. Włóż do miski mięso mielone, ryż i starte warzywo. Dopraw je do smaku solą i pieprzem. Przygotuj sparzoną wcześniej kapustę.  Mięsny farsz zawiń w jej liście.

Dno garnka wyłóż liśćmi kapusty. Ułóż na nich przygotowane gołąbki. Zalej je zagotowanym bulionem. Gotuj je przez godzinę, aż kapusta stanie się miękka.

Do passaty wsyp bazylią i oregano oraz mąkę wymieszaną z kilkoma łyżkami zimnej wody. Gotuj sos przez około 10 minut. Przelej go do garnka z gołąbkami i pogotuj  jeszcze przez kilka minut na małym ogniu.

Gołąbki możesz podać z kleksem kwaśnej śmietany. Warto posypać je posiekanym koperkiem. Smacznego

Polecamy też przepis na pierogi siostry Anastazji  i domowy majonez.

Takie gołąbki podam na obiad na majówkę. Farsz jest mistrzostwem
fot. Canva