Takie gołąbki podam na obiad na majówkę. Farsz jest mistrzostwem
Szukasz pomysłu na majówkowy obiad? Postaw na gołąbki z klasycznym farszem z mięsa mielonego. Dodatek ryżu i aromatycznych przypraw sprawi, że będzie to smaczna i sycąca uczta dla całej rodziny.
Gołąbki na majówkę
Gołąbki to potrawa, którą jemy za rzadko. Mimo tego, że jest smaczna i lubiana, to wielu osobom kojarzy się z tym, że jest pracochłonna. Pora rozprawić się z tym mitem. To danie jest w stanie przygotować nawet kulinarny laik, odrobina wprawy i okazuje się, że “nie taki diabeł straszny, jak go malują". Gołąbki mają ogromną zaletę, wystarczy raz je przygotować, a wystarczą na więcej niż jeden dzień. Dlatego, są doskonałym pomysłem na obiad w długi weekend. Poniżej prezentujemy jeden z naszym ulubionych przepisów na to danie.

Jak sparzyć kapustę na gołąbki?
Do parzenia kapusty na gołąbki wcale nie potrzeba gara z wodą. Dużo szybciej można zrobić to w kuchence mikrofalowej. Wystarczy obrać kapustę z twardych części, a liście umieścić w mikrofalówce. Następnie, trzeba nastawić urządzenie na dużą moc i parzyć warzywo przez około 10 minut.
Liście kapusty można także sparzyć bez użycia ciepła. Trzeba jedynie włożyć je do zamrażalnika na około 24 godziny, wyjąć je i poczekać aż się rozmrożą. Mimo tego, że ten sposób wydaje się być czasochłonny, to ma swoje dobre strony. Warzywo jest miękkie, a liście łatwo oderwać od główki kapusty.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Przepis na gołąbki:
Lista składników:
- 600 g mięsa mielonego
- 100 g ryżu
- 1 kapusta włoska
- 1,5 l bulionu
- 600 g passaty pomidorowej lub przecieru
- 1 łyżka mąki
- 1 cebula
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka oregano i bazylii
- ½ łyżeczka papryki ostrej

Gołąbki na majówkowy obiad
Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na tarce zetrzyj cebulę. Włóż do miski mięso mielone, ryż i starte warzywo. Dopraw je do smaku solą i pieprzem. Przygotuj sparzoną wcześniej kapustę. Mięsny farsz zawiń w jej liście.
Dno garnka wyłóż liśćmi kapusty. Ułóż na nich przygotowane gołąbki. Zalej je zagotowanym bulionem. Gotuj je przez godzinę, aż kapusta stanie się miękka.
Do passaty wsyp bazylią i oregano oraz mąkę wymieszaną z kilkoma łyżkami zimnej wody. Gotuj sos przez około 10 minut. Przelej go do garnka z gołąbkami i pogotuj jeszcze przez kilka minut na małym ogniu.
Gołąbki możesz podać z kleksem kwaśnej śmietany. Warto posypać je posiekanym koperkiem. Smacznego
Polecamy też przepis na pierogi siostry Anastazji i domowy majonez.
