Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Kapusta

Kapusta – co to jest? Podstawowe informacje

Kapusta to roślina liściasta, występująca powszechnie na całym świecie zarówno w stanie dzikim, jak i jako roślina uprawna – wyjątek w tej materii stanowi Antarktyda. Wyróżnia się aż 44 gatunki kapust, przy czym nie wszystkie z nich są spożywane przez człowieka.

Kapusta ma wiele zastosowań, choć najczęściej spotykać ją będziemy w kuchni, gdzie stanowi istotny składnik wielu potraw lub dodatek do nich. Może być spożywana także na surowo, po uprzednim umyciu. To bardzo zdrowe warzywo, którego obecność warto uwzględnić w naszej codziennej diecie.

Jakie rodzaje kapusty wyróżniamy?

Spośród 44 rodzajów kapust, w Polsce uprawia się wyłącznie 10 gatunków. Do najpopularniejszych z nich należą: kapusta pekińska, kapusta chińska, kapusta rzepak, kapusta kreteńska, kapusta skalna i kapusta warzywna.

Gatunki kapusty różnią się od siebie nie tylko wyglądem, ale w pewnej mierze także smakiem, konsystencją i wartościami odżywczymi – z tego względu różne rodzaje kapust znajdują różne zastosowanie w sztuce kulinarnej.

Jakie właściwości ma kapusta? Wartości odżywcze

Kapusta jest wyjątkowo zdrowym warzywem, zawierającym w sobie kolosalne ilości witaminy C. Oprócz tego zawiera również witaminy A, B, E, i K, kwas foliowy, sporo błonnika, żelazo, wapń, magnez i potas. W kapuście znajdziemy również związki o silnym działaniu przeciwnowotworowym.

Częste spożywanie kapusty wzmacnia układ odpornościowy. Kapusta wykazuje również działanie przeciwzapalne i regenerujące, wspomaga proces trawienia, a przy tym stanowi posiłek o znikomej ilości węglowodanów, więc jest warzywem właściwym dla osób pragnących zrzucić zbędne kilogramy. Ponadto, sok z kapusty okaże się pomocny na bolące stawy, a także zmniejszy dolegliwości bólowe związane z wrzodami żołądka.

Potrawy z kapusty – gdzie będzie niezbędna?

Kapusta stanowi powszechny składnik wielu potraw, stanowiąc albo dodatek do nich, albo istotny element, bez którego danie nie mogłoby powstać. Kapustę stosuje się w sałatkach czy surówkach – można ją również jeść na kanapkach.

Jeżeli zaś chodzi o pełnoprawne potrawy, to najjaskrawszym przykładem takowej w kuchni polskiej może być bigos, gołąbki czy kapuśniak – w rozmaitych wariantach. Kapusta jest też istotnym składnikiem pierogów z kapustą i grzybami, zupy seczuańskiej, czy kapusty zasmażanej.

Pokaż więcej

kapusta kiszona
17.11.2025 11:39 To najlepszy przepis na kiszoną kapustę. Korzystam z niego od lat

Jesienią w kuchni pachnie szatkowaną kapustą, solą i marchwią. Kilka garści pracy, tydzień cierpliwości – i masz naturalny probiotyk, który przetrwa całą zimę i będzie hitem w bigosie oraz pierogach.

kapusta
12.10.2025 14:03 Pan Rafał zaprasza na samozbiór kapusty. 20 groszy za kilogram

Rolnik z Małopolski, pan Rafał z Miechowa, ogłosił niecodzienną akcję — samozbiór kapusty za 20 groszy za kilogram. Powód? Ma aż 100 ton swojej produkcji, której przetwórcy nie chcą odkupić. W sklepach cena za kilogram kapusty przekracza nawet 4 zł — więc mimo ogromnych nakładów rolnik postanowił zaprosić ludzi do pola i samemu rozdysponować swoje warzywo.

danie z kapusty
08.10.2025 08:00 To danie z kapusty podaję zawsze na Wszystkich Świętych. Przepis podpatrzyłem u znanego kucharza

Gołąbki to klasyk jesiennego stołu, ale 1 listopada liczy się czas i prostota. Tomasz Strzelczyk, znany z kanału „Oddasz Fartucha”, podsunął sposób, jak przygotować je bez zwijania liści. Warstwowa zapiekanka z kapusty, ryżu i mięsa wygląda efektownie, smakuje jak tradycyjne gołąbki, a powstaje znacznie szybciej.Zero zawijania. Warstwowa forma pozwala pominąć najżmudniejszy etap.Czas przygotowania to ok. 60 minut, z czego 40 minut to pieczenie.

surówka lepsza niż z restauracji
30.08.2025 05:06 Kilka warzyw i prosty sos. Surówka obiadowa lepsza niż z restauracji

Uwielbiam szybkie i proste dodatki do obiadu, które jednocześnie są pełne smaku i świeżości. Dziś podzielę się z wami sprawdzonym przepisem na surówkę z kapusty i warzyw w delikatnym sosie na bazie jogurtu i majonezu. 

zmiękczanie kapusty
23.07.2025 17:42 Tak najlepiej zmiękczysz kapustę na gołąbki. Patent Strzelczyka to mistrzostwo

Parzenie liści kapusty na gołąbki może wydawać się uciążliwe. Ale Tomasz Strzelczyk pokazuje klasyczną metodę – parzenie we wrzątku – w taki sposób, że aż chce się spróbować. Może po jego instruktażu czas na gołąbki na obiad?

kapusta z mięsem
14.07.2025 14:10 Weź mielone i zapiecz je na młodej kapuście. Smaczniejsze i szybsze nawet od gołąbków bez zawijania

Przygotowanie gołąbków jeszcze nigdy nie było aż tak łatwe i szybkie. Poznaj przepis, a przekonasz się dlaczego. Okazuje się zawijanie w liście kapusty, jest czynnością zbędną, a danie i tak pozostanie smaczne. Zrób, a przekonasz się, że rodzina nie będzie w stanie uwierzyć, co tym razem trafiło na ich talerze. 

mięso mielone na liściu kapusty
12.07.2025 22:01 Wystarczy kapusta i mięso mielone. Ten obiad jest hitem

Prawdopodobnie znaleźliśmy najlepszy przepis na obiad na niedzielę. Przygotowane według niego danie jest nietypowe, bo przypomina słynne gołąbki i kotlety mielone. Połączenie niezwykłe, a przy tym smaczne, dlatego przygotuj potrawę i poczęstuj nią rodzinę, a nie będą mogli się nadziwić. 

formowanie kotletów
20.05.2025 12:14 Drobno posiekaj i wrzuć do masy na mielone. Cały rok czekam na te kotlety

Czy kotlety mielone mogą smakować lepiej? Oczywiście, że tak! Wystarczy przygotować je z sezonowym warzywem. Nietypowy składnik sprawi, że tę klasyczną potrawę można odkryć na nowo. Wypróbuj przepis, a nie pożałujesz. 

placki ziemniaczane
09.05.2025 10:19 Posiekaj i wrzuć do masy na placki ziemniaczane. W maju innych nie robię, obłędnie pyszne

Zapomnij o klasycznych plackach ziemniaczanych. Wiosną i latem warto dodać do nich sezonowe warzywo. Danie zyska nowy smak i lekkość. Poznaj przepis, a dowiesz się, o jaki składnik chodzi. 

gołąbki
02.05.2025 06:00 Takie gołąbki podam na obiad na 3-go maja. Ten sos to mistrzostwo

Gołąbki to danie, które świetnie sprawdzi się na odświętny obiad. Podane w aromatycznym musztardowym sosie zachwycą smakiem nawet największych niejadków. Danie idealnie sprawdzi się na uroczysty obiad z okazji 3-go maja.

gołąbki
28.04.2025 20:05 Takie gołąbki podam na obiad na majówkę. Farsz jest mistrzostwem

Szukasz pomysłu na majówkowy obiad? Postaw na gołąbki z klasycznym farszem z mięsa mielonego. Dodatek ryżu i aromatycznych przypraw sprawi, że będzie to smaczna i sycąca uczta dla całej rodziny.

przyrządzanie gołąbków
27.04.2025 14:31 Tak błyskawicznie sparzysz kapustę na gołąbki. Liście będą miękkie w 10 minut

Mięsne czy wegetariańskie, w gotowane w pomidorach, smażone czy duszone – gołąbki potrzebują miękkich liści kapusty, w które je zawiniemy. Parzenie ich to najbardziej wymagająca czynność ich gotowania. Na szczęście da się ją przyspieszyć.

kapusta z mięsem
22.04.2025 15:10 Weź liście kapusty i rozsmaruj mięso mielone. To danie jest lepsze od gołąbków

Szukasz pomysłu na pyszny obiad lub kolację? Przygotuj danie inspirowane tradycyjnymi gołąbkami. Głównymi składnikami również są tutaj kapusta i mięso. Różnica tkwi w dalszym przygotowywaniu. Chrupiące danie zachwyci każdego.

siekanie kapusty
21.04.2025 08:00 Wrocławski bigos nie ma sobie równych. Przepis pochodzi z przedwojennej Polski

Bigos to znane wszystkim danie. Tymczasem okazuje się, że na śląsku i w kilku innych regionach popularna była jego inna odmiana. Wrocławski bigos, bo o nim mowa, jest nietypowy, a przy tym bardzo smaczny. Z tym przepisem przygotujesz go w łatwy sposób.

surówka
12.04.2025 20:00 To najlepsza surówka z czerwonej kapusty. Sos jest mistrzostwem

Surówki to jeden z wyznaczników prawdziwego polskiego obiadu. Pod żadnym pozorem nie należy rezygnować z tej tradycji. Jeśli więc dotychczasowe menu surówkowe się wam przejadło, warto sięgnąć po proste, ale odświeżające przepisy, takie jak ten.

mięso mielone na liściu kapusty
10.04.2025 17:08 Weź liście kapusty i rozsmaruj mięso mielone. To jest lepsze nawet od gołąbków

Tradycyjne gołąbki to przeszłość. Poznaj nieskomplikowany przepis i z kapusty oraz mielonego mięsa przygotuj coś znacznie lepszego. Zadowolenie na twarzach najbliższych gwarantowane. 

Kapusta pekińska na desce do krojenia
04.04.2025 07:55 Obłędną surówkę z kapusty pekińskiej robię z 5 składników. Pasuje do wszystkiego

Bez dobrej surówki często nie ma obiadu. Idealnie skomponowane warzywa, czasem również owoce z dressingiem i przyprawami, nadają niespotykanej głębi całemu daniu. Osobiście jestem fanem surówek lekkichm które dodają świeżości i chrupnięcia podczas jedzenia obiadu.Dzisiaj skupię się na surówce z kapusty pekińskiej, To wariacja kultowego colesława, który króluje przy wielu daniach głównych. Moja wersja jest jednak znacznie lżejsza, dzięki czemu nie trzeba martwić się o linię.

Tir z jedzeniem
30.03.2025 16:59 Zatrzymali 13 ton na granicy. Warzywo przykuło uwagę służb, byli czujni

Służby sanitarne poinformowały o kolejnym w tym roku zatrzymaniu ton jedzenia na granicy. Tym razem większości z nas nie groziło niebezpieczeństwo. Produkty były „po prostu” źle oznakowane.

Kapusta ścierana na tarce
21.03.2025 19:14 Zetrzyj na tarce kapustę i wrzuć na patelnię. Ten obiad wystarcza mi na 2 dni

Kapusta to uniwersalny składnik. Możemy z niej zrobić między innymi gołąbki, ale również wiele innych, pysznych potraw, które wyróżniają się niesamowitym smakiem. Między innymi możemy przygotować pyszny bigos lub łazanki. Jednak ten przepis zdecydowanie Was zaskoczy. 

obiad w brytwance
18.03.2025 14:48 Posiekaj kapustę i ułóż na niej kurczaka. Ten obiad to rewelacja

Oto prosty przepis na obiad z kurczaka pieczonego z kapustą. Danie jest lekkie i przyjazne dla diety. Jest też niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Kilka pysznych placków
13.03.2025 14:23 Drobno posiekaj i dodaj do masy na placki ziemniaczane. To mój ulubiony przepis

Placki ziemniaczana to niesamowita potrawa, która niewątpliwie jest gwarancją dobrego smaku i wspaniałego aromatu. Ponadto jest bardzo syta, co sprawia, że warto ją przygotować, szczególnie jak jesteśmy bardzo głodni. Istnieje wiele odmian tego dania, które dobrze się przyjęły. Na jedną warto zwrócić uwagę. 

siekanie kapusty pekińskiej
10.03.2025 06:00 Posiekaj kapustę pekińską i dodaj 3 składniki. Ta surówka smakuje lepiej niż z restauracji

Oto przepis na niezwykle prostą surówkę z kapusty pekińskiej. Z prostym sosem chrzanowym, jest ona wyrazista w smaku i świetnie komponuje się z naszymi tradycyjnymi obiadami.

Gołąbki
05.03.2025 13:00 Takie gołąbki robię co roku w Środę Popielcową. Nikt nie narzeka, że są bez mięsa

Sposób na obiad w Środę Popielcową? Zamienić zwykłe programowo „ubogie” danie w bezmięsne ubogie danie. Zróbmy to więc z gołąbkami.

zupa z kapusty pekińskiej
04.03.2025 14:16 Na obiad ugotowałem prostą zupę z kapusty. Kapuśniak może się schować

Zupa z kapusty? Norma. Zupa ze słodkiej kapusty? Zdarza się. Zupa z kapusty pekińskiej? Kto to słyszał! A jeśli jeszcze nie słyszał – oto przepis.

Pokrojona czerwona kapusta
26.02.2025 09:49 Biorę czerwoną kapustę i zalewam tym sosem. Ta surówka to hit w moim domu

Surówki to fantastyczny pomysł na dodatek do obiadu. Jest ich mnóstwo, do tego są pyszne, soczyste i zdrowe. Oprócz gwarancji dobrego smaku dodają też całemu obiadowi uroku wizualnego. Warto je przyrządzać, ponieważ nie dość, że trwa to chwilę, to są świetnym uzupełnieniem obiadu. Przedstawiamy Wam zatem przepis na surówkę z czerwonej kapusty w sosie jogurtowym. 

kulki mięsa w kapuście
20.02.2025 10:12 Ulep kulki z mięsa mielonego i włóż z kapustą do wytłoczki. Ten obiad to hit

Nie masz pomysłu na dzisiejszy obiad? Zaryzykuj i zrób danie z nietypowego przepisu. Pomysł wydawać się może nieco szalony, ale po spróbowaniu okaże się, że to jedno ze smaczniejszych dań z kapusty. Schować się mogą nawet uwielbiane przez wszystkich gołąbki. 

Pyszne gołąbki umieszczone w dużym naczyniu
15.02.2025 13:17 Zrobiłem na próbę gołąbki po bieszczadzku. Żałuję, że nie znałem tego przepisu wcześniej

Gołąbki to potrawa, która uchodzi w Polsce za tradycyjną. Kto odwiedza nasz kraj, koniecznie musi spróbować pysznych gołąbków w sosie. Wyróżnia je połączenie kapusty i pysznego farszu, czego efektem jest niesamowity smak. Co gdyby zrobić gołąbki bez mięsa? Przedstawiamy Wam przepis na bieszczadzki zawyłec.

surówka colesław
13.02.2025 09:16 Weź marchewkę i kapustę i zalej tym sosem. Domowy coleslaw wyjdzie o wiele lepszy niż w KFC

Sałatkę coleslaw kojarzymy z siecią fast foodów, ale tak naprawdę to kultowa amerykańska potrawa. Dobrze przyrządzona jest pyszna i bardzo zdrowa. Ale jeśli dobrze przyrządzona – to w domu, według dobrego przepisu, takiego jak ten.