Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Drobno posiekaj i wrzuć do masy na mielone. Cały rok czekam na te kotlety
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 20.05.2025 12:14

Drobno posiekaj i wrzuć do masy na mielone. Cały rok czekam na te kotlety

Drobno posiekaj i wrzuć do masy na mielone. Cały rok czekam na te kotlety
Fot. Canva

Czy kotlety mielone mogą smakować lepiej? Oczywiście, że tak! Wystarczy przygotować je z sezonowym warzywem. Nietypowy składnik sprawi, że tę klasyczną potrawę można odkryć na nowo. Wypróbuj przepis, a nie pożałujesz. 

Kotlety mielone na wiosnę

Na rynku pojawiły się pierwsze sezonowe warzywa, więc żal byłoby nie wykorzystać ich do przygotowania posiłków. Oprócz młodych ziemniaków i marchewki pojawia się także młoda kapusta. To właśnie to warzywo znajdzie się w składzie kotletów mielonych. Dodatek nie tylko wpłynie na smak, ale też na ich konsystencję oraz soczystość.

Należy jednak pamiętać, że kapusta przed dodaniem do mięsnej masy musi być odpowiednio przygotowana. Czynność nieco wydłuża czas przygotowania, dlatego warto podzielić cały proces na etapy. O szczegółach dowiesz się więcej z poniższego przepisu. Krok po kroku wyjaśniamy, jak przyrządzić, aby były smaczne.

Drobno posiekaj i wrzuć do masy na mielone. Cały rok czekam na te kotlety
Fot. Canva

Kapusta i mięso

Kotlety mielone z dodatkiem kapusty będą udane, jeżeli zachowa się proporcje składników. Oprócz mięsa i warzywa niezbędna będzie także kasza manna. Składnik zagwarantuje odpowiednią konsystencję oraz delikatność. Potrzebne będą również przyprawy, cebula i bułka tarta. 

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa
  • 400 g młodej kapusty
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 20 g kaszy manny
  • bułka tarta
  • olej
  • pieprz
  • sól
Drobno posiekaj i wrzuć do masy na mielone. Cały rok czekam na te kotlety
Fot. Canva

Przepis na kotlety mielone z młodą kapustą

Kapustę dokładnie umyj, a następnie drobno ją posiekaj. Przełóż ją do miski i posól. Wymieszaj warzywo z przyprawą i pozostaw ją na dwie godziny. Po upływie wskazanego czasu odciśnij ją z nadmiaru wody. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij ją na rozgrzanym na patelni tłuszczu.

Do miski przełóż mięso, kapustę i cebulę. Wbij jajko i wsyp kaszę mannę. Całość dopraw pieprzem i solą. Składniki wymieszaj, tworząc jednolitą masę. 

Uformuj z niej kotlety. Każdego obtocz w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej. Ułóż kotlety i smaż je z dwóch stron. Kiedy panierka zarumieni na się brązowo, ściągnij je z patelni, odsącz z nadmiaru tłuszczu i podaj na obiad. 

Niedawno wskazywaliśmy przepis na kotlety schabowe z nietypowym sosem. Opisywaliśmy sposób na pozbycie się włókien z mięsa.

Drobno posiekaj i wrzuć do masy na mielone. Cały rok czekam na te kotlety
Fot. Canva