Posiekaj i wrzuć do masy na placki ziemniaczane. W maju innych nie robię, obłędnie pyszne
Zapomnij o klasycznych plackach ziemniaczanych. Wiosną i latem warto dodać do nich sezonowe warzywo. Danie zyska nowy smak i lekkość. Poznaj przepis, a dowiesz się, o jaki składnik chodzi.
Placki ziemniaczane inaczej
Wiosną rozpoczyna się sezon na młode warzywa. To jedyna taka okazja, aby spróbować młodych ziemniaków, marchewek i kapusty. Żal byłoby z niej nie skorzystać, dlatego wskazujemy prosty przepis na placki ziemniaczane z młodą kapustą. Dodatek może być dla wielu zaskoczeniem, ale poszukiwacze smaków zgodnie przyznają, że to jeden z lepszych placków.
Ich przygotowanie nie jest trudniejsze niż w wypadku klasycznych placków. Nieco wydłuża się tylko czas ich przygotowanie, ze względu na siekanie kapusty. Mimo to warto poświęcić odrobinę więcej czasu i przygotować je na obiad. Domownicy zapamiętają ich smak na długo.

Składniki na placki ziemniaczane
Do przygotowania placków ziemniaczanych z poniższego przepisu potrzeba nieco więcej składników niż zazwyczaj. Oprócz ziemniaków i młodej kapusty niezbędny będzie także cebula, jako i mąką. Aby przygotowane z tych składników ciasto miało odpowiednią konsystencję, należy trzymać się odpowiednich proporcji. Poznasz je, sprawdzając poniższą listę.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 600 g ziemniaków
- ½ główki młodej kapusty
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 łyżki mąki
- olej
- pieprz
- sól

Przepis na placki ziemniaczane z kapustą
Przygotowanie placków rozpocznij od przygotowania ciasta. Cebulę pokrój w małą kostkę. Na patelni rozgrzej olej. Następnie przełóż na nią warzywo. Smaż, do momentu zeszklenia warzywa.
Ziemniaki obierz, dokładnie umyj i zetrzyj na grubych oczach tarki. Kapustę umyj, wytnij z niej głąb, a następnie drobno ją posiekaj. Oba składniki przełóż do miski. Wbij jajko i wsyp mąkę. Dodaj również przestudzoną cebulę. Dopraw pieprzem i solą. Składniki wymieszaj na jednolite ciasto.
Na patelni rozgrzej olej. Nałóż na nią odrobinę ciasta i uformuj placki. Smaż je z dwóch stron, do momentu aż zarumienią się na złoto-brązowy kolor. Podawaj ze śmietaną, a będą smakowały doskonale.
Niedawno pisaliśmy o przepisie na przekąskę z ciasta francuskiego. Wskazaliśmy również owoc, który warto spożywać ze względu na jego korzystny wpływ na pracę serca.
