Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Posiekaj i wrzuć do masy na placki ziemniaczane. W maju innych nie robię, obłędnie pyszne
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 09.05.2025 10:19

Posiekaj i wrzuć do masy na placki ziemniaczane. W maju innych nie robię, obłędnie pyszne

Posiekaj i wrzuć do masy na placki ziemniaczane. W maju innych nie robię, obłędnie pyszne
Fot. Canva

Zapomnij o klasycznych plackach ziemniaczanych. Wiosną i latem warto dodać do nich sezonowe warzywo. Danie zyska nowy smak i lekkość. Poznaj przepis, a dowiesz się, o jaki składnik chodzi. 

Placki ziemniaczane inaczej

Wiosną rozpoczyna się sezon na młode warzywa. To jedyna taka okazja, aby spróbować młodych ziemniaków, marchewek i kapusty. Żal byłoby z niej nie skorzystać, dlatego wskazujemy prosty przepis na placki ziemniaczane z młodą kapustą. Dodatek może być dla wielu zaskoczeniem, ale poszukiwacze smaków zgodnie przyznają, że to jeden z lepszych placków.

Ich przygotowanie nie jest trudniejsze niż w wypadku klasycznych placków. Nieco wydłuża się tylko czas ich przygotowanie, ze względu na siekanie kapusty. Mimo to warto poświęcić odrobinę więcej czasu i przygotować je na obiad. Domownicy zapamiętają ich smak na długo. 

Posiekaj i wrzuć do masy na placki ziemniaczane. W maju innych nie robię, obłędnie pyszne
Fot. Canva

Składniki na placki ziemniaczane

Do przygotowania placków ziemniaczanych z poniższego przepisu potrzeba nieco więcej składników niż zazwyczaj. Oprócz ziemniaków i młodej kapusty niezbędny będzie także cebula, jako i mąką. Aby przygotowane z tych składników ciasto miało odpowiednią konsystencję, należy trzymać się odpowiednich proporcji. Poznasz je, sprawdzając poniższą listę. 

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • 600 g ziemniaków
  • ½ główki młodej kapusty 
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki
  • olej
  • pieprz
  • sól
Posiekaj i wrzuć do masy na placki ziemniaczane. W maju innych nie robię, obłędnie pyszne
Fot. Canva

Przepis na placki ziemniaczane z kapustą

Przygotowanie placków rozpocznij od przygotowania ciasta. Cebulę pokrój w małą kostkę. Na patelni rozgrzej olej. Następnie przełóż na nią warzywo. Smaż, do momentu zeszklenia warzywa. 

Ziemniaki obierz, dokładnie umyj i zetrzyj na grubych oczach tarki. Kapustę umyj, wytnij z niej głąb, a następnie drobno ją posiekaj. Oba składniki przełóż do miski. Wbij jajko i wsyp mąkę. Dodaj również przestudzoną cebulę. Dopraw pieprzem i solą. Składniki wymieszaj na jednolite ciasto.

Na patelni rozgrzej olej. Nałóż na nią odrobinę ciasta i uformuj placki. Smaż je z dwóch stron, do momentu aż zarumienią się na złoto-brązowy kolor. Podawaj ze śmietaną, a będą smakowały doskonale. 

Niedawno pisaliśmy o przepisie na przekąskę z ciasta francuskiego. Wskazaliśmy również owoc, który warto spożywać ze względu na jego korzystny wpływ na pracę serca. 

Posiekaj i wrzuć do masy na placki ziemniaczane. W maju innych nie robię, obłędnie pyszne
Fot. Canva