Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Kilka warzyw i prosty sos. Surówka obiadowa lepsza niż z restauracji
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 30.08.2025 05:06

Kilka warzyw i prosty sos. Surówka obiadowa lepsza niż z restauracji

Kilka warzyw i prosty sos. Surówka obiadowa lepsza niż z restauracji
Fot. Anna Zyśk

Uwielbiam szybkie i proste dodatki do obiadu, które jednocześnie są pełne smaku i świeżości. Dziś podzielę się z wami sprawdzonym przepisem na surówkę z kapusty i warzyw w delikatnym sosie na bazie jogurtu i majonezu. 

Warzywa – baza pełna chrupkości

Surówka lepsza niż z restauracji jest rewelacyjną opcją obiadową. Surówka jest niezwykle uniwersalna, a sos sprawia, że jej smak po prostu uzależnia. Ten dodatek do dań głównych to propozycja od Ani Zyśk z kanału jedz.pysznie na Instagramie – ja spróbowałam i od tej pory często gości na moim stole.

Składniki: 

  • Pół główki średniej białej kapusty
  • Pół czerwonej cebuli
  • Pół czerwonej papryki
  • 1 marchewka
  • 3 ogórki gruntowe
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • Sok z cytryny
  • Sól i pieprz 
     

Jak przygotować surówkę obiadową?

Krok 1. Wszystkie warzywa pokrój i połącz w misce.

Kilka warzyw i prosty sos. Surówka obiadowa lepsza niż z restauracji
Fot. Anna Zyśk

Krok 2. Dodaj majonez, jogurt, musztardę, przeciśnięty czosnek i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj. Schłodź w lodówce przed podaniem.

Kilka warzyw i prosty sos. Surówka obiadowa lepsza niż z restauracji
Fot. Anna Zyśk

Do czego podawać surówkę?

Ta lekka i chrupiąca surówka świetnie pasuje do wielu dań obiadowych. Doskonale komponuje się z tradycyjnym kotletem schabowym albo kotletami mielonymi, a także z pieczonym kurczakiem. Jej świeżość i delikatny sos równoważą smak ryby przygotowanej w piekarniku czy grillowanej karkówki. 

Surówka lepsza niż z restauracji będzie też idealnym dodatkiem do dań bezmięsnych – szczególnie do placków ziemniaczanych, kotlecików warzywnych lub pieczonych ziemniaków. Dzięki swojej uniwersalności można ją podać niemal do każdego domowego obiadu.

Kilka warzyw i prosty sos. Surówka obiadowa lepsza niż z restauracji
Fot. Anna Zyśk

Źródło:

  • Anna Zyśk
  • Smakosze.pl