Takie gołąbki podam na obiad na 3-go maja. Ten sos to mistrzostwo
Gołąbki to danie, które świetnie sprawdzi się na odświętny obiad. Podane w aromatycznym musztardowym sosie zachwycą smakiem nawet największych niejadków. Danie idealnie sprawdzi się na uroczysty obiad z okazji 3-go maja.
Obiad na 3 maja
3-go maja obchodzimy Święto Narodowe Konstytucji 3 Maja. Jest to dzień wolny od pracy. W tym roku wypada ono w sobotę, więc można powiedzieć, że czeka nas świąteczny weekend. Z tej okazji wielu z nas przygotowuje uroczysty obiad dla swoich bliskich. Dobrym pomysłem na danie, jakie można wtedy zaserwować, są gołąbki.
Gołąbki są dość pracochłonne, jednak ich smak z pewnością docenią domownicy i goście. Zrób ich więcej, a zostaną na dwa dni. Będą cieszyć zarówno w sobotę, jak i w niedzielę. Sekretem smaku gołąbków jest musztardowy sos. Do jego przygotowania niezbędne są dwa rodzaje musztardy: stołowa i francuska, śmietana, maką oraz miód.

Gołąbki na 3 maja
Gołąbki najczęściej podaje się z sosem pomidorowym. Zachęcamy jednak do kulinarnego eksperymentu i zaserwowania ich z dodatkiem musztardowej polewy. Z pewnością ta zaskakująca odsłona tego dania na długo zostanie w pamięci bliskich.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki na gołąbki:
- 1 główka kapusty włoskiej
- 1 litr bulionu
- 500 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- ¾ szklanki ryżu
- 1 łyżeczka majeranki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Składniki na sos:
- 200 ml śmietany 18%
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka musztardy stołowej
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka miodu

Jak zrobić gołąbki w musztardowym sosie?
Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Sparz liście kapusty. O tym, jak to zrobić, dowiesz się z tego artykułu.
Na patelni rozgrzej olej i wrzuć na niego pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Smaż je przez kilka minut na małym ogniu, aż będą rumiane.
Włóż do miski mięso mielone, podsmażoną cebulę i czosnek oraz ugotowany ryż. Dopraw mieszankę solą, pieprzem, majerankiem i musztardą.
Ze sparzonych liści kapusty wytnij twarde rdzenie. Na każdy z liści nałóż łyżkę mięsnego farszu i zawiń. Następnie, gołąbki podsmaż na oleju, aż będą miały lekko złoty kolor.
Dno garnka wyłóż liśćmi kapusty, połóż na nich podsmażone gołąbki, zalej bulionem i przykryj. Piecz je przez około 40 minut w 170 stopniach C. Przygotuj sos.
Wymieszaj ze sobą dwa rodzaje musztardy, miód, mąkę i śmietanę. Gdy gołąbki się upieką, wlej do rondla powstały z nich płyn. Wymieszaj go z musztardowo-miodową mieszanką. Podgrzewaj sos na małym ogniu, wciąż go mieszając. Zalej nim gotowe danie.
Gołąbki możesz podawać z ugotowanymi ziemniakami i surówką np. z pora. Przepis na nią znajdziesz tutaj.
