Te kotlety smakują lepiej niż mięso i ryba. Idealny obiad na piątek
Oto prosty przepis na warzywne, wegetariańskie kotlety. W sam raz na piątek albo dla wszystkich, którzy ograniczają mięso w diecie. Choć pochodzą z delikatnego warzywa, są tak pełne w smaku, że nadają się na podstawę pełnego obiadu.
Kotlety z bakłażana
Bakłażan to, obok cukinii, jedno z podstawowych warzyw sezonu grillowego. Nic dziwnego: jest jednocześnie wilgotny i bardzo mięsisty. Pieczenie na grillu nadaje mu więc kremową strukturę i wydobywa pełnię jego smaku.
Jednak kiedy znudzi nam się (lub zostanie z weekendowej imprezy grillowej) taka postać bakłażana z rusztu, możemy przerobić go na obiad na piątek na prawdziwe smażone kotlety. Z wyglądu – nabiorą każdego mięsożercę. Jeśli chodzi o smak – z pewnością przekonają do jarskiego urozmaicenia diety.

Smażony bakłażan
Ilustracje do tego przepisu na obiad na piątek pochodzą z kanału Готовлю Дома Готовлю Вкусно. Bakłażany są tam smażone w cieście śmietanowym. Można według tej metody przygotować je też np. w cieście piwnym czy zwykłym naleśnikowym.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 4 bakłażany
- Liście laurowe i ziele angielskie
- Bułka tarta
- 2-3 jajka
- 100 g jogurtu naturalnego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- Oregano, suszony czosnek
- Sól, pieprz
- Masło klarowane do smażenia

Obiad na piątek
Bakłażany obieramy ze skóry i odcinamy większość zielonej końcówki. Nakrawamy je wzdłuż (nie rozkrawając do końca), a następnie w poprzek, co ok. 1,5 cm. Mają przypominać pędzelki.
Bakłażany posypujemy solą, pilnując, by dostała się ona w zakamarki warzywa. Odkładamy na bok. Bakłażany wypuszczą wodę, a wtedy opłukujemy i je i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
Do miski wybijamy jajka i mieszamy z jogurtem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Bakłażany nacieramy oregano i suszonym czosnkiem.

Na płaskim talerzu mieszamy bułkę tartą ze skrobią ziemniaczaną lub kukurydzianą. Obtaczamy w niej bakłażany, dociskając lekko. Na patelni rozgrzewamy hojną warstwę masła klarowanego.
Obtoczone w bułce bakłażany dokładnie panierujemy w cieście. Przekładamy je na patelnię. Smażymy na złocisto z obu stron i zdejmujemy na ręcznik papierowy. Podajemy z sosem czosnkowym i sałatką ze świeżych ogórków.
Wypróbuj też przepisy na kluski ruskie i naleśniki z trzech składników.
