Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Te kotlety smakują lepiej niż mięso i ryba. Idealny obiad na piątek
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 01.05.2025 21:00

Te kotlety smakują lepiej niż mięso i ryba. Idealny obiad na piątek

Te kotlety smakują lepiej niż mięso i ryba. Idealny obiad na piątek
Fot. youtube.com/gotovlyudomagotovlyuvkusno

Oto prosty przepis na warzywne, wegetariańskie kotlety. W sam raz na piątek albo dla wszystkich, którzy ograniczają mięso w diecie. Choć pochodzą z delikatnego warzywa, są tak pełne w smaku, że nadają się na podstawę pełnego obiadu.

Kotlety z bakłażana

Bakłażan to, obok cukinii, jedno z podstawowych warzyw sezonu grillowego. Nic dziwnego: jest jednocześnie wilgotny i bardzo mięsisty. Pieczenie na grillu nadaje mu więc kremową strukturę i wydobywa pełnię jego smaku.

Jednak kiedy znudzi nam się (lub zostanie z weekendowej imprezy grillowej) taka postać bakłażana z rusztu, możemy przerobić go na obiad na piątek na prawdziwe smażone kotlety. Z wyglądu – nabiorą każdego mięsożercę. Jeśli chodzi o smak – z pewnością przekonają do jarskiego urozmaicenia diety.

Te kotlety smakują lepiej niż mięso i ryba. Idealny obiad na piątek
Fot. youtube.com/gotovlyudomagotovlyuvkusno

Smażony bakłażan

Ilustracje do tego przepisu na obiad na piątek pochodzą z kanału Готовлю Дома Готовлю Вкусно. Bakłażany są tam smażone w cieście śmietanowym. Można według tej metody przygotować je też np. w cieście piwnym czy zwykłym naleśnikowym.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 4 bakłażany
  • Liście laurowe i ziele angielskie
  • Bułka tarta
  • 2-3 jajka
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Oregano, suszony czosnek
  • Sól, pieprz
  • Masło klarowane do smażenia
Te kotlety smakują lepiej niż mięso i ryba. Idealny obiad na piątek
Fot. youtube.com/gotovlyudomagotovlyuvkusno

Obiad na piątek

Bakłażany obieramy ze skóry i odcinamy większość zielonej końcówki. Nakrawamy je wzdłuż (nie rozkrawając do końca), a następnie w poprzek, co ok. 1,5 cm. Mają przypominać pędzelki.

Bakłażany posypujemy solą, pilnując, by dostała się ona w zakamarki warzywa. Odkładamy na bok. Bakłażany wypuszczą wodę, a wtedy opłukujemy i je i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym.

Do miski wybijamy jajka i mieszamy z jogurtem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Bakłażany nacieramy oregano i suszonym czosnkiem.

Te kotlety smakują lepiej niż mięso i ryba. Idealny obiad na piątek
Fot. youtube.com/gotovlyudomagotovlyuvkusno

Na płaskim talerzu mieszamy bułkę tartą ze skrobią ziemniaczaną lub kukurydzianą. Obtaczamy w niej bakłażany, dociskając lekko. Na patelni rozgrzewamy hojną warstwę masła klarowanego.

Obtoczone w bułce bakłażany dokładnie panierujemy w cieście. Przekładamy je na patelnię. Smażymy na złocisto z obu stron i zdejmujemy na ręcznik papierowy. Podajemy z sosem czosnkowym i sałatką ze świeżych ogórków.

Wypróbuj też przepisy na kluski ruskie i naleśniki z trzech składników.

Te kotlety smakują lepiej niż mięso i ryba. Idealny obiad na piątek
Fot. youtube.com/gotovlyudomagotovlyuvkusno