Weź mielone i zapiecz je na młodej kapuście. Smaczniejsze i szybsze nawet od gołąbków bez zawijania
Przygotowanie gołąbków jeszcze nigdy nie było aż tak łatwe i szybkie. Poznaj przepis, a przekonasz się dlaczego. Okazuje się zawijanie w liście kapusty, jest czynnością zbędną, a danie i tak pozostanie smaczne. Zrób, a przekonasz się, że rodzina nie będzie w stanie uwierzyć, co tym razem trafiło na ich talerze.
Przepis na gołąbki bez zawijania
Główkę kapusty obierz z zewnętrznych liści i dokładnie ją umyj. Następnie wytnij głąb i pokrój główkę w plastry o grubości około dwóch centymetrów. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kawałek skropl oliwą i przypraw mieloną papryką, pieprzem oraz solą.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Mięso oraz cebulę przełóż do miski. Dodaj starty ząbek czosnku. Całość dopraw po pół łyżeczki pieprzu, soli i papryki. Dokładnie wymieszaj, aby składniki połączyły się ze sobą. Z mięsa uformuj płaskiego kotleta i ułóż go na kapuście.
Do mniejszej miski przełóż jogurt naturalny oraz wsyp drobno posiekany koperek i szczypior. Dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj składniki na jednolity sos. Mieszaniną posmaruj mięso. Gołąbki piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza przez 40-45 minut.
Gołąbki, czyli kapusta i mięso
Składniki na gołąbki bez zawijania praktycznie niczym nie różnią się na te tradycyjne. Niezbędna będzie kapusta, mielone mięso oraz pozostałe składniki na farsz i przyprawy. Jest jednak pewna zmiana, ponieważ kapusta będzie zapiekana w sosie jogurtowo-koperkowym. Dla przypomnienia wszystkie produkty wraz z proporcjami umieściliśmy na poniższej liście.
Składniki:
- 1 główka kapusty
- 1 cebula czerwona
- 700 g mielonego mięsa
- 1 ząbek czosnku
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 pęczek koperku
- ½ pęczka szczypioru
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- oliwa
- mielona słodka papryka
- pieprz
- sól
Gołąbki alternatywnie
Ten nietypowy sposób przygotowania gołąbków jest alternatywą dla tradycyjnego dania, które wymaga sporej cierpliwości i zręczności. Chodzi o czynność zawijania farszu, które do najłatwiejszych nie należy. W tym wypadku jest ona zbędna, a danie i tak wychodzi rewelacyjne. Zachwyca nie tylko smakiem, ale też lub przede wszystkim formą.
Smak zapieczonej z mięsem kapusty podkreśla lekki sos jogurtowy, który jest o wiele lepszym wyborem niż sos pomidorowy lub pieczarkowy. Różnice są spore i właśnie dlatego warto przygotować te gołąbki na obiad, aby przekonać się o ich doskonałym smaku. Ostrzegamy, że powrót do tych tradycyjnych nie nadejdzie szybko.
Wypróbuj również przepis na mizerię bez śmietany oraz dowiedz się, jak nie przechowywać jajek w lodówce.
Źródło: YouTube/Spróbujemy!