Tak najlepiej zmiękczysz kapustę na gołąbki. Patent Strzelczyka to mistrzostwo
Parzenie liści kapusty na gołąbki może wydawać się uciążliwe. Ale Tomasz Strzelczyk pokazuje klasyczną metodę – parzenie we wrzątku – w taki sposób, że aż chce się spróbować. Może po jego instruktażu czas na gołąbki na obiad?
Kapusta na gołąbki
Gołąbki to smaczne, ale pracochłonne danie. Nie dość, że przygotowanie farszu wymaga mielenia i kilku innych zabiegów. Dodatkowym wysiłkiem jest parzenie kapusty, które wymaga osobnego garnka i dość sporej powierzchni.
Łatwo zrobić w ten sposób bałagan w kuchni. Dlatego szukamy alternatywnych rozwiązań. Oczywiście kilka takich jest. Jednak przy odpowiedniej metodzie nawet klasyczne parzenie w wodzie może być łatwe.
Jak parzyć kapustę w wodzie
Sposób na takie klasyczne posunięcie podpowiedział Tomasz Strzelczyk. Kucharz znany z Youtube'a w kilku ruchach oprawił dużą główkę kapusty tak, że liście same odchodziły. Potrzebny jest do tego duży garnek i ostry nóż.
W garnku zagotowujemy naprawdę dużo wody. Ma ona intensywnie bulgotać. Ważne, by cała kapusta mogła się schować, ale również to, by woda nie wystąpiła z brzegów po wrzuceniu warzywa. Następnie oprawiamy kapustę.
Parzenie kapusty według Strzelczyka
Strzelczyk ostrym nożem odkrawa kapustę od strony głąba. Skrawa tak ok. 2-3 cm na wysokość. Pozbywa się w ten sposób najgrubszych żył i dużej części głąba. Resztę rdzenia wykrawa z łatwością, bo nie jest on już umocowany do liści.
Teraz od strony nacięcia polewamy kapustę niewielką ilością oleju. Chodzi o to, by tłuszcz wniknął między liście. Pozwalamy mu się rozpłynąć i zanurzamy kapustę w osolonej wodzie.
Liście na gołąbki
Kapusta jest dobrze sparzona po ok. 15 minutach. Należy ją wtedy ostrożnie wyjąć na talerz. Liście powinny być jednak na tyle gotowe, że same będą się rozwarstwiać.
Jeśli ta metoda w dalszym ciągu wydaje się zbyt skomplikowana, zawsze można owinąć kapustę folią i wstawić na 15 minut do mikrofalówki. Ustawiamy dużą moc i czekamy, aż liście zmiękną. Arkusze kapusty można też rozdzielać najpierw, a dopiero później parzyć.
Wypróbuj też przepisy na pieczoną cukinię i ciasto z owocami.