Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Gołąbki po poznańsku robi się inaczej niż tradycyjne. Są mniej pracochłonne
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 27.08.2024 20:45

Gołąbki po poznańsku robi się inaczej niż tradycyjne. Są mniej pracochłonne

Gołąbki po poznańsku robi się inaczej niż tradycyjne. Są mniej pracochłonne
fot. Canva

Gołąbki to uwielbiana, ale pracochłonna potrawa. Uproszczenie jej przypisywane jest poznaniakom. Prawda to czy nie – ten pomysłowy sposób pozwala przyrządzać gołąbki szybciej, wiec także częściej.

Gołąbki po poznańsku

Ten przepis obiegł kulinarny świat pod nazwą gołąbków po poznańsku. Jedni dopatrują się w tym wcielenia stereotypu o przedsiębiorczych i zaradnych mieszkańcach tego miasta. Inni przypuszczają, że taki sposób traktowania mięsa mielonego rzeczywiście narodził się w stolicy Wielkopolski.

Jak by jednak nie było, danie to zachowuje smak i charakter tych nietypowych kotletów. Eliminuje za to konieczność żmudnego, a także dość bałaganiarskiego zawijania mięsnego farszu w liście kapusty. Takie uproszczenia w kuchni cenimy bardzo.

Gołąbki po poznańsku robi się inaczej niż tradycyjne. Są mniej pracochłonne

Gołąbki bez zawijania

Gołąbki takie można potraktować jak kotlety mielone, które dusimy w pomidorach. Ponieważ nie ogranicza nas wielkość liścia kapusty, możemy zdecydować się na większe lub mniejsze porcje mięsa. Może miłą odmianą będzie przygotowanie niewielkich pulpecików?

Składniki

  • ½ małej główki kapusty
  • ½ kg mięsa mielonego
  • 300 g ryżu
  • 2 jajka
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Liść laurowy, ziele angielskie
  • Sól, pieprz, mąka do panierowania, tłuszcz do smażenia

Pulpeciki z ryżem

Ryż gotujemy w osolonej wodzie ok. 2 minuty krócej niż wynika to ze wskazówki na opakowaniu. W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę, a następnie solimy, wrzucamy liść laurowy i poszatkowaną kapustę. Kiedy warzywo zmięknie, odlewamy wodę, a kapustę studzimy.

Kapustę, ryż i mięso mielone umieszczamy w dużej misce. Dodajemy jajka i wyrabiamy na kleistą masę. Przyprawiamy startą cebulą, przeciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem. Jeszcze raz mieszamy.

Z masy formujemy kotleciki i obtaczamy je w mące. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Panierowane kotleciki układamy na nim i smażymy, aż staną się złociste z obu stron. Następnie zalewamy je passatą i dodajemy szklankę wody. Nakrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 15 minut.

Wypróbuj też przepisy na zupę cygańską i kotlety mielone Strzelczyka.

Gołąbki po poznańsku robi się inaczej niż tradycyjne. Są mniej pracochłonne