Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Najlepsze mięso na gołąbki. Smakują lepiej nawet niż z mielonym
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 31.07.2025 12:42

Najlepsze mięso na gołąbki. Smakują lepiej nawet niż z mielonym

Najlepsze mięso na gołąbki. Smakują lepiej nawet niż z mielonym
Fot. Shutterstock

Gołąbki z gęsiną to danie znajome z wyglądu, ale zupełnie odmienne w smaku od tych, które jadamy na co dzień. Rzadko jadamy inne rodzaje mięsa niż wieprzowina i drób, ale z pewnością warto poszerzać swój jadłospis. Zwłaszcza że gęsina ma w Polsce setki lat tradycji.

Gołąbki z gęsiną

Gęsina jest praktycznie nieobecna w diecie przeciętnego Polaka. Szkoda, bo to wyjątkowe mięso ma dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych i wiele witamin. Ma przy tym delikatny smak, który trudno podrobić.

Składniki

  • 1 główka kapusty
  • 600 g mielonej gęsiny
  • 200 g ryżu
  • 3/4 l bulionu
  • 1 jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 mały pęczek koperku
  • Opcjonalnie: 1 łyżka mąki
  • Sól, pieprz

Mielona gęsina w gołąbkach

Ryż gotujemy w osolonej wodzie 1-2 minuty krócej niż wynika to ze wskazówek na opakowaniu. Kapustę sparzamy i rozdzielamy liście. Wykrawamy zgrubiałe żyły.

Mięso z gęsi mieszamy z ugotowanym ryżem. Dodajemy jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy na kleistą masę.

Dno garnka wykładamy najbrzydszymi liśćmi kapusty. W te bardziej dorodne zawijamy mięso. Gołąbki układamy w garnku dość ciasno i zalewamy bulionem.

Bulion doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pomidory i czekamy, aż znów się zagotuje. Zmniejszamy ogień i zostawiamy do gotowania pod przykryciem na ok. godzinę.

Pod koniec gotowania hartujemy śmietanę i dodajemy ją do potrawy. By sos był gęstszy, można dodać do niej mąkę. Dosypujemy posiekany koperek i gotujemy jeszcze przez chwilę.

Gołąbki z gęsiny – uwagi

  • Gęsina jest mięsem sezonowym. Ubój gęsi przypada w pierwszej połowie listopada. Stąd tradycyjna gęsina na św. Marcina, czyli tradycja świętowania daniami z tego mięsa dnia 11 listopada.
  • W Polsce hoduje się gęsi, ale praktycznie się ich nie jada. Dlatego znaczna większość przeznaczona jest na eksport. Czasem trzeba poszukać, ale gęsina jest generalnie dostępna w sklepach mięsnych i w supermarketach.

Wypróbuj też przepis na najlepsze racuchy i poznaj lepiej cielęcinę.