Najlepsze mięso na gołąbki. Smakują lepiej nawet niż z mielonym
Gołąbki z gęsiną to danie znajome z wyglądu, ale zupełnie odmienne w smaku od tych, które jadamy na co dzień. Rzadko jadamy inne rodzaje mięsa niż wieprzowina i drób, ale z pewnością warto poszerzać swój jadłospis. Zwłaszcza że gęsina ma w Polsce setki lat tradycji.
Gołąbki z gęsiną
Gęsina jest praktycznie nieobecna w diecie przeciętnego Polaka. Szkoda, bo to wyjątkowe mięso ma dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych i wiele witamin. Ma przy tym delikatny smak, który trudno podrobić.
Składniki
- 1 główka kapusty
- 600 g mielonej gęsiny
- 200 g ryżu
- 3/4 l bulionu
- 1 jajko
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżka śmietany
- 1 mały pęczek koperku
- Opcjonalnie: 1 łyżka mąki
- Sól, pieprz
Mielona gęsina w gołąbkach
Ryż gotujemy w osolonej wodzie 1-2 minuty krócej niż wynika to ze wskazówek na opakowaniu. Kapustę sparzamy i rozdzielamy liście. Wykrawamy zgrubiałe żyły.
Mięso z gęsi mieszamy z ugotowanym ryżem. Dodajemy jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy na kleistą masę.
Dno garnka wykładamy najbrzydszymi liśćmi kapusty. W te bardziej dorodne zawijamy mięso. Gołąbki układamy w garnku dość ciasno i zalewamy bulionem.
Bulion doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pomidory i czekamy, aż znów się zagotuje. Zmniejszamy ogień i zostawiamy do gotowania pod przykryciem na ok. godzinę.
Pod koniec gotowania hartujemy śmietanę i dodajemy ją do potrawy. By sos był gęstszy, można dodać do niej mąkę. Dosypujemy posiekany koperek i gotujemy jeszcze przez chwilę.
Gołąbki z gęsiny – uwagi
- Gęsina jest mięsem sezonowym. Ubój gęsi przypada w pierwszej połowie listopada. Stąd tradycyjna gęsina na św. Marcina, czyli tradycja świętowania daniami z tego mięsa dnia 11 listopada.
- W Polsce hoduje się gęsi, ale praktycznie się ich nie jada. Dlatego znaczna większość przeznaczona jest na eksport. Czasem trzeba poszukać, ale gęsina jest generalnie dostępna w sklepach mięsnych i w supermarketach.
Wypróbuj też przepis na najlepsze racuchy i poznaj lepiej cielęcinę.