Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Gołąbki po poznańsku są hitem w moim domu. Farsz jest mistrzostwem
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 16.05.2025 15:18

Gołąbki po poznańsku są hitem w moim domu. Farsz jest mistrzostwem

Gołąbki po poznańsku są hitem w moim domu. Farsz jest mistrzostwem
Fot. Shutterstock/GK1982

Nie od dziś wiadomo, że gołąbki są uznawane za tradycyjne polskie danie. Ich przygotowanie bywa dość czasochłonne, jednak z pewnością warto poświęcić trochę czasu, aby później cieszyć się wspaniałym obiadem. Przedstawiamy Wam zatem przepis na gołąbki po poznańsku. Koniecznie musicie ich spróbować. 

Gołąbki idealne na obiad

Jeśli myślimy o polskiej kuchni, to z pewnością do głowy przychodzą nam wtedy właśnie gołąbki. Nasza rodzima kuchnia jest wspaniała, ponieważ mamy w niej wiele pysznych dań, o których obywatelom innego kraju się nawet nie śniło. Dlaczego zatem gołąbki są tak wspaniałe? 

Gołąbki po poznańsku są hitem w moim domu. Farsz jest mistrzostwem
Fot. Canva/Nataly Hanin

Na to danie składa się kilka ważnych produktów. Między innymi świeża kapusta. Do tego genialny farsz przygotowany z mięsa mielonego, cebulki oraz ryżu. Dzięki połączeniu tych wszystkich składników powstaje danie, które jest wizytówką polskiej kuchni. Można je przygotować na wiele sposobów. Jednym z nich są gołąbki poznańskie, które różnią się trochę smakiem, ale wcale nie są gorsze. Musicie ich spróbować. 

Gołąbki po poznańsku są hitem w moim domu. Farsz jest mistrzostwem
Fot. Shutterstock/Ahanov Michael

Pyszne gołąbki po poznańsku

Gołąbki po poznańsku to połączenie między innymi mięsa mielonego, ryżu, kapusty, kaszy manny oraz aromatycznej zalewy. Do ich przygotowania będziemy potrzebować następujących składników. 

Składniki na gołąbki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego 1/2 kg
  • 0,5 główki kapusty
  • 1 woreczek ryżu
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 jajka
  • sól
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • 4 łyżki kaszy manny
  • pieprz
  • sól morska jodowana drobnoziarnista 
  • papryka ostra mielona

Składniki na zalewę:

  • 2 litry wody
  • 2 kostki rosołowe
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pieprz 
  • majeranek suszony 
  • papryka ostra 

Dalsza część tekstu pod filmem.

Jak zrobić pyszne gołąbki po poznańsku?

Takie gołąbki to świetna propozycja na obiad

W pierwszej kolejności poszatkowaną kapustę solimy, mieszamy i odstawiamy na około pół godziny. Po tym czasie odciskamy z niej sok, a także dodajemy mięso mielone, ugotowany ryż, 4 łyżki kaszy manny, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 łyżki bułki tartej, a także jajka. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką i dokładnie mieszamy. 

Z uzyskanej masy formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron do momentu, aż ładnie się zarumienią i nabiorą koloru. Na dnie garnka układamy liście kapusty, a na nich gołąbki. 

Bierzemy się za zalewę. W dużym osobnym garnku zagotowujemy 2 litry wody razem z kostkami rosołowymi. Z kolei na patelni, na której smażyliśmy gołąbki, podsmażamy 2 łyżki koncentratu pomidorowego, po czym dodajemy go do bulionu. Przygotowana zalewę wlewamy do gołąbków i całość dusimy pod przykryciem przez 45 minut

Tak przygotowane gołąbki po poznańsku możemy podać z ziemniakami i ulubioną surówką. 

Sprawdź przepis na pyszne ciasto z rabarbarem. Zobacz, co warto dodać do zupy kalafiorowej. 

Gołąbki po poznańsku są hitem w moim domu. Farsz jest mistrzostwem
Fot. Canva/Ahanov Michael