Gołąbki po poznańsku są hitem w moim domu. Farsz jest mistrzostwem
Nie od dziś wiadomo, że gołąbki są uznawane za tradycyjne polskie danie. Ich przygotowanie bywa dość czasochłonne, jednak z pewnością warto poświęcić trochę czasu, aby później cieszyć się wspaniałym obiadem. Przedstawiamy Wam zatem przepis na gołąbki po poznańsku. Koniecznie musicie ich spróbować.
Gołąbki idealne na obiad
Jeśli myślimy o polskiej kuchni, to z pewnością do głowy przychodzą nam wtedy właśnie gołąbki. Nasza rodzima kuchnia jest wspaniała, ponieważ mamy w niej wiele pysznych dań, o których obywatelom innego kraju się nawet nie śniło. Dlaczego zatem gołąbki są tak wspaniałe?

Na to danie składa się kilka ważnych produktów. Między innymi świeża kapusta. Do tego genialny farsz przygotowany z mięsa mielonego, cebulki oraz ryżu. Dzięki połączeniu tych wszystkich składników powstaje danie, które jest wizytówką polskiej kuchni. Można je przygotować na wiele sposobów. Jednym z nich są gołąbki poznańskie, które różnią się trochę smakiem, ale wcale nie są gorsze. Musicie ich spróbować.

Pyszne gołąbki po poznańsku
Gołąbki po poznańsku to połączenie między innymi mięsa mielonego, ryżu, kapusty, kaszy manny oraz aromatycznej zalewy. Do ich przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki na gołąbki:
- 0,5 kg mięsa mielonego 1/2 kg
- 0,5 główki kapusty
- 1 woreczek ryżu
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 jajka
- sól
- bułka tarta do obtoczenia
- olej do smażenia
- 4 łyżki kaszy manny
- pieprz
- sól morska jodowana drobnoziarnista
- papryka ostra mielona
Składniki na zalewę:
- 2 litry wody
- 2 kostki rosołowe
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- pieprz
- majeranek suszony
- papryka ostra
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak zrobić pyszne gołąbki po poznańsku?
Takie gołąbki to świetna propozycja na obiad.
W pierwszej kolejności poszatkowaną kapustę solimy, mieszamy i odstawiamy na około pół godziny. Po tym czasie odciskamy z niej sok, a także dodajemy mięso mielone, ugotowany ryż, 4 łyżki kaszy manny, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 łyżki bułki tartej, a także jajka. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką i dokładnie mieszamy.
Z uzyskanej masy formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron do momentu, aż ładnie się zarumienią i nabiorą koloru. Na dnie garnka układamy liście kapusty, a na nich gołąbki.
Bierzemy się za zalewę. W dużym osobnym garnku zagotowujemy 2 litry wody razem z kostkami rosołowymi. Z kolei na patelni, na której smażyliśmy gołąbki, podsmażamy 2 łyżki koncentratu pomidorowego, po czym dodajemy go do bulionu. Przygotowana zalewę wlewamy do gołąbków i całość dusimy pod przykryciem przez 45 minut.
Tak przygotowane gołąbki po poznańsku możemy podać z ziemniakami i ulubioną surówką.
Sprawdź przepis na pyszne ciasto z rabarbarem. Zobacz, co warto dodać do zupy kalafiorowej.
