Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Weź kaszę i suszone grzyby. To danie musi znaleźć się na wigilijnym stole
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 06.12.2024 11:51

Weź kaszę i suszone grzyby. To danie musi znaleźć się na wigilijnym stole

Weź kaszę i suszone grzyby. To danie musi znaleźć się na wigilijnym stole
Fot. Anna Zyśk

Na wigilię oprócz uszek i pierogów nie może zabraknąć gołąbków z kaszą i grzybami. Swój przepis na to danie pokazała Anna Zyśk, która w mediach społecznościowych pod nazwą jedz.pysznie pokazuje przepisy i sztuczki kulinarne. Koniecznie zrób je tym sposobem, bo te gołąbki smakują jak u babci. 

Wyborne gołąbki na Wigilię od Anny Zyśk

Zgodnie z tradycją na wigilijny stół powinno trafić aż 12 potraw. Choć świąteczne menu jest zróżnicowane i w poszczególnych regionach, a nawet domach różni się od siebie, zawsze znajdą się w nim uszka, pierogi, dania z ryby i barszcz. Słynna Anna Zyśk zaproponowała także gołąbki z kaszą i grzybami z przepisu babci inluencerki.

Naszym zdaniem to świetna propozycja na świąteczne danie, szczególnie że nie tylko dobrze smakuje, ale też jest łatwe w wykonaniu. Zapoznaj się z poniższym przepisem, a na pewno przyda ci się w świątecznych przygotowaniach. 

Składniki na gołąbki na Wigilię

Gołąbki na Wigilię składają się przede wszystkim z kaszy i suszonych grzybów. Oprócz tych składników, co oczywiste, potrzebna będzie także kapusta i kilka innych składników, dzięki którym farsz nabierze odpowiedniego smaku i konsystencji. Wszystkie produkty znajdziesz na liście umieszczonej. Pamiętaj, aby żadnego z nich nie pomijać, a gołąbki wyjdą doskonałe.

Składniki:

  • 200 g kaszy gryczanej
  • 200 g cebuli
  • 20 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g suszonych grzybów + woda do namoczenia
  • 2 jajka
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 główka kapusty
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 200 ml wody
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • pieprz
  • sól 

Przepis na gołąbki z kaszą i grzybami

Krok 1. Suszone grzyby namocz przez godzinę w wodzie.

Weź kaszę i suszone grzyby. To danie musi znaleźć się na wigilijnym stole
Fot. Anna Zyśk

Krok 2. W czasie moczenia grzybów ugotuj kaszę gryczaną według instrukcji na opakowaniu.

Weź kaszę i suszone grzyby. To danie musi znaleźć się na wigilijnym stole
Fot. Anna Zyśk

Krok 3. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Pokrój także namoczone grzyby oraz natkę pietruszki.

Weź kaszę i suszone grzyby. To danie musi znaleźć się na wigilijnym stole
Fot. Anna Zyśk

Krok 4. Na patelni rozpuść masło i podsmaż na niej cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj przeciśnięte ząbki czosnku oraz grzyby. Całość przypraw pieprzem oraz solą. Wymieszaj składniki.

Weź kaszę i suszone grzyby. To danie musi znaleźć się na wigilijnym stole
Fot. Anna Zyśk

Krok 5. Do miski wsyp ugotowaną kaszę oraz podsmażone składniki. Wsyp także posiekana natkę pietruszki i wbij jajka. Produkty wymieszaj, aby powstał jednolity farsz.

Weź kaszę i suszone grzyby. To danie musi znaleźć się na wigilijnym stole
Fot. Anna Zyśk

Krok 6. Na liście sparzonej kapusty nałóż farsz i zawiń go, tworząc gołąbki.

Weź kaszę i suszone grzyby. To danie musi znaleźć się na wigilijnym stole
Fot. Anna Zyśk

Krok 7. Dno garnka wyłóż kapustą i ułóż na niej gołąbki. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie. Wlej wodę z moczonych grzybów, wodę i przecier pomidorowy. Na koniec wsyp cukier, garnek przykryj i gotuj gołąbki na małym ogniu przez godzinę.

Weź kaszę i suszone grzyby. To danie musi znaleźć się na wigilijnym stole
Fot. Anna Zyśk

Krok 8. Gotowe podawaj na Wigilię.

Weź kaszę i suszone grzyby. To danie musi znaleźć się na wigilijnym stole