Hitowe gołąbki po kaszubsku. Przepis mam z zeszytu babci
Gołąbki po kaszubsku robię zawsze wtedy, gdy mam mało czasu, a mam ochotę na pyszny, tradycyjny obiad. Tym bardziej, że mam sprawdzony przepis swojej babci. Te gołąbki bez zawijania podane z koperkiem smakują tak, że wszyscy zawsze proszą o dokładkę.
Gołąbki bez zawijania idealne na obiad
Gołąbki po kaszubsku to danie przyrządzane z kapustą, jednak farsz nie jest nią owinięty. Warzywo dodaje się bezpośrednio do mięsa wraz z cebulą, marchewką i innymi składnikami. Gołąbki bez zawijania zapiekam zawsze na bulionie lub rosole z poprzedniego obiadu z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Tak smakują najlepiej.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- ½ główki kapusty włoskiej
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 korzeń pietruszki
- 2 marchewki
- 3 jajka
- ¾ szklanki bułki tartej
- 1 łyżeczka soli
- ⅔ łyżeczki pieprzu mielonego
- mąka pszenna
- 1 l bulionu
- koncentrat pomidorowy
- koperek
Jak przygotować gołąbki bez zawijania?
Na początku przygotowuj wszystkie składniki. Pietruszkę, marchewkę i kapustę zetrzyj na tarce. Czosnek przeciśnij przez praskę. Mięso mielone przełóż do większej miski. Dodaj sól, pieprz, starte warzywa i czosnek.
Wyrabiaj przez chwilę, a następnie wbij jajka i wsyp bułkę tartą. Ponownie wyrabiaj, aż składniki dobrze się połączą. Z masy uformuj nieduże kotlety i obtocz je w mące. Mięso obsmaż na oleju, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego.
Do garnka wlej bulion. Zagotuj, a następnie dopraw koncentratem, solą, cukrem i pieprzem. Całość wlej do naczynia z gołąbkami i przykryj pokrywką lub folią aluminiową. Gołąbki po kaszubsku piecz w 180 stopniach C z opcją grzania góra - dół przez około godzinę.
Po tym czasie gołąbki oprósz posiekanym koperkiem i podawaj. Smacznego!
Gołąbki po kaszubsku. Uwagi
Do przygotowania gołąbków po kaszubsku wykorzystaj mięso, które zmielisz samodzielnie. Najlepiej sprawdzi się tutaj kawałek łopatki, szynki lub karkówki wieprzowej. Do gołąbków bez zawijania zamiast kapusty włoskiej możesz wykorzystać kapustę pekińską.
Pamiętaj, by gołąbki przesmażyć wcześniej na oleju i piec pod przykryciem. Dzięki temu zachowają swój kształt i będą delikatne i soczyste.
Polecamy również przepis na soczyste mielone z kurkami oraz domowy ajwar.
Źródło: Smakosze.pl